Категорія
Новини
Дата

Через блокування портів Україна не може вивезти близько 90 млн тонн агропродукції – Шмигаль

Україна не може вивезти близько 90 млн тонн виробленої аграрної продукції, через те що Росія заблокувала українські порти. Про це в інтерв’ю для РБК-Україна розповів прем’єрміністр України Денис Шмигаль.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Україна виявилася надзвичайно потужним виробником і постачальником їжі для світу. Тепер світ готується до потужної продуктової кризи, спричиненої не санкціями проти Росії, а, власне, її діями з блокування наших морських портів. Ми не можемо вивезти близько 90 млн тонн аграрної продукції, яку ми виробили», – сказав премʼєрміністр.
  • Він уточнив, що вперше за останні сто років зафіксовано ситуацію, коли одна держава блокує порти іншої, щоб створити продуктову кризу в світі.
  • «Морські порти заблоковані, а через них йшло 70% цього експорту. Фактично більшість кордону знаходиться в зоні ведення бойових дій або з недружніми до нас країнами. У нас лишилось таке собі «пляшкове горло» для експорту, дуже надійне, але з дуже меншою, у порівнянні з портами, пропускною спроможністю. Мова про наш західний кордон із Європою», – додав Шмигаль.
  • «Україна – №1 експортер соняшникової олії, ми експортуємо 47% всієї соняшникової олії. Порти заблоковані, і десятки мільйонів тонн нашої продукції, зокрема олії, не можуть бути доставлені тим країнам, які їх очікують», – прокоментував він дефіцит олії в Німеччині.

Контекст

Майже 70 суден заблоковані в морських портах України, шість суден під іноземним прапором заблоковані в Маріупольському морському порту. Україна не контролює чотири порти: Маріупольський, Бердянський, Скадовський та Херсонський. Ці порти сумарно забезпечували 7,5% усієї перевалки.

Маріупольський морський торговельний порт до 2014 року входив до трійки найбільших – перевалював близько 15 млн тонн вантажів на рік. Після початку війни на Донбасі в 2014-му показники порту впали втричі. До повномасштабної війни порт підійшов з оборотом близько 7 млн тонн.

2 травня повідомлялося, що в портах України заблоковано 4,5 млн тонн зерна. ООН попереджає про глобальну продовольчу кризу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні