Категорія
Новини
Дата

Експорт «Газпрому» обвалився на 26,4% порівняно з минулим роком

Експорт газу компанією «Газпром» до країн далекого зарубіжжя з 1 січня по 15 квітня 2022 року становив 44,6 мільярда кубічних метрів, що на 26,4% менше, ніж за той самий період 2021 року. Про це йдеться у повідомленні «Газпрому».

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти:

  • За вказаний період «Газпром» видобув 155,9 млрд куб. м газу. Це на 1,3% менше, ніж торік.
  • Постачання компанії з газотранспортної системи на внутрішній ринок знизилися на 3,6% (на 3,9 млрд куб. м).
  • Експорт газу до Китаю газопроводом «Сила Сибіру» зріс.

Контекст:

Президент США Джо Байден 8 березня ввів негайне та повне ембарго на імпорт російських енергоресурсів. З початку квітня Латвія, Литва та Естонія відмовилися від російського газу. Сербія хоче знизити свою залежність від російського газу. У країні планують з вересня 2023 року почати отримувати зріджений природний газ із Греції, а також природний газ із Азербайджану. Щоб компенсувати російські енергоресурси, Румунія підготувала податкові зміни, які розблокують видобуток газу в Чорному морі.

Велика Британія теж поступово припинить імпорт російської нафти та нафтопродуктів до кінця 2022 року. Британія, на відміну від більшості європейських країн, менше залежить від російського викопного палива. Але російські поставки і досі становлять 8% загального імпорту до Британії, а 18% британського дизельного палива надходить з Росії. При цьому Велика Британія не залежить від російського природного газу, оскільки на нього припадає лише 4% від усього обсягу імпортних постачань, і має намір невідкладно та повністю відмовитися від нього.

До повномасштабного вторгнення в Україну «Газпром» постачав близько 40% газу в Європу. Загалом Росія спрямовувала в Європу 72% всього газового експорту.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні