Лідер польської опозиції Дональд Туск /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Правляча партія «Право і справедливість» перемогла на виборах у Польщі, але опозиція може створити більшість – результати екзит-полу

Лідер польської опозиції Дональд Туск Фото Getty Images

Правляча партія «Право і справедливість» (ПіС) Ярослава Качиньского набирає 36,8% голосів на парламентських виборах у Польщі, свідчать результати екзит-полів. Як зазначають польські медіа, такий розподіл голосів дає шанс опозиції сформувати коаліцію. Зранку 16 жовтня доповнено оновлені дані. 

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними опитувань міжнародної дослідницької компанії Ipsos, опозиційна «Громадянська коаліція» отримала 31,6% голосів.
  • Коаліція «Третій шлях», куди входять партії «Польща 2050» та «Польська народна партія», набрала близько 13% голосів, «Нові ліві» – 8,6%, «Конфедерація свободи та незалежності», що відома антиукраїнськими гаслами, – 6,2%.
  • Виборчий поріг на парламентських виборах у Польщі становить 5% для політичних партій та 8% – для коаліцій.
  • За такого сценарію опозиція може сформувати правлячу коаліцію. Партії «Громадянська коаліція» і «Третій шлях» отримають більшість у парламенті – 218 місць, «Право і справедливість» – 200, «Ліві» – 30, а «Конфедерація» – 12.
  • Після оголошення даних екзит-полу лідер опозиції, експрем’єр-міністр і голова блоку «Громадянська коаліція» Дональд Туск заявив, що опозиція має достатньо голосів, щоб змістити правлячу партію ПіС. 
  • Явка виборців склала рекордні 73%. На попередніх парламентських виборах у 2019 році вона була близько 62%.
  • Державна виборча комісія планує оприлюднити офіційні результати голосування у вівторок, 17 жовтня.
  • Доповнено. Вранці, 16 жовтня, Ipsos опублікувало оновлені результати екзит-полу: «Право і справедливість» отримає 36,6% (порівняно з 36,8% у вечірніх результатах), блок «Громадянська коаліція» – 31% (31,6%), «Третій шлях» – 13,5% (13%), «Лівиця» – 8,6% (без змін), «Конфедерація» – 6,4% (6,2%). Оновлені дані свідчать, що опозиція все одно матиме більшість у парламенті.

Контекст

Якщо польській опозиції вдасться сформувати коаліцію, то можна не сумніватися, що як ставлення до російської агресії, так і всебічна підтримка України у будь-якому разі залишаться незмінними, вважає ексголова Комітету з розвитку промисловості та інфраструктури СУП Геннадій Радченко. За його словами, поляки – прагматична нація і найменше хочуть побачити російські танки на своєму кордоні.

І все ж таки цікаво, якою буде позиція нинішньої опозиції, що має значні шанси на те, щоб уже за кілька днів стати владою, щодо України та взаємодії з українським керівництвом.

На одній із виборчих зустрічей Дональду Туску поставили пряме питання щодо можливих перших кроків у міжнародній політиці у разі перемоги його партії на виборах. Лідер «Громадянської коаліції» відповів, що польський премʼєр повинен мати в серці дві столиці – Київ та Брюссель, і не має значення, в якому порядку. 

Ця відповідь, безумовно, не заперечує важливості співпраці Польщі із США та НАТО, але явно свідчить про думку Туска, де зараз вирішується доля обʼєднаної Європи. Більше про найгарячіші вибори у Польщі за 30 років читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні