Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія рекомендувала надати Україні та Молдові статус кандидатів на членство в ЄС. Грузія має виконати низку умов

Європейська комісія рекомендувала надати Україні та Молдові статус кандидатів на членство в Європейському Союзі, повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Грузії рекомендували надати статут кандидата в кандидати.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Виконавчий орган ЄС прийняв рішення в пʼятницю з умовами, які країни повинні будуть виконати в майбутньому. Вони стосуються верховенства права, правосуддя та боротьби з корупцією. 
  • «Україна – європейська держава, яка надала достатньо доказів своєї прихильності цінностям, на яких базується ЄС», – йдеться у рекомендації. «Тому комісія рекомендує надати Україні статус кандидата», розуміючи, що вона здійснить низку конкретних кроків.
  • «Комісія рекомендує Європейські раді, по-перше, надати Україні європейську перспективу і, по-друге, надати статус кандидата. Звичайно, з розумінням, що країна виконає певний набір подальших важливих реформ», – сказала Урсула фон дер Ляєн на спеціальному брифінгу.
  • «Україна загалом просунулася у досягненні стабільності інститутів, які гарантують демократію, верховенство права, права людини, повагу та захист меншин; продовжила свої хороші макроекономічні результати, демонструючи гідну уваги стійкість до макроекономічної та фінансової стабільності, потребуючи продовження амбітних структурних економічних реформ; і поступово наблизилася до норм ЄС у багатьох сферах», – йдеться у пресрелізі Єврокомісії. 
  • Єврокомісія також надала Грузії статус кандидата в кандидати. Країна має виконати конкретні умови. «Необхідні подальші реформи для покращення функціонування ринкової економіки», – заявила Єврокомісія.

Контекст

Президент України Володимир Зеленський офіційно подав заявку на вступ до ЄС наприкінці лютого.

Президент Франції Еманюель Макрон напередодні у Києві заявив, що Франція, Німеччина, Італія та Румунія підтримують «негайне» надання Україні статусу кандидата на вступ до Євросоюзу. «Усі четверо ми підтримуємо негайний статус кандидата для України на вступ до ЄС», – заявив Макрон, додавши, що надання офіційного статусу супроводжуватиметься «дорожньою картою» необхідних реформ та дій.

Остаточне рішення про надання статусу мають затвердити всі 27 держав-членів. Сама процедура членства – це процес, який включає складний набір кроків та умов, які зазвичай можуть тривати понад 10 років. Хорватія була останньою країною, яка приєдналася до блоку. Процес подачі заявки тривав 10 років, перш ніж її було офіційно прийнято в 2013 році.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні