Категорія
Новини
Дата

Федрезерв США зберіг ключову ставку на максимумі 22 років

Федеральна резервна система США зберегла відсоткову ставку за федеральними кредитними засобами (federal funds rate) на рівні 5,25–5,5% річних, ідеться в повідомленні Федерального комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC). Ставка залишиться на максимальному рівні за останні 22 роки.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Останні дані свідчать про те, що економічна активність зростає стійкими темпами. Приріст кількості робочих місць в останні місяці сповільнився, але залишається сильним, а рівень безробіття – низьким. Інфляція, як і раніше, підвищена», – йдеться у повідомленні.
  • FOMC зазначив, що банківська система США «надійна і стійка». Комітет обіцяє продовжити дуже пильно стежити за інфляційними ризиками.
  • «FOMC прагне досягнення максимальної зайнятості та інфляції на рівні 2% у довгостроковій перспективі», – йдеться у повідомленні.
  • ФРС готова знову підвищити базову процентну ставку, якщо це буде потрібно, заявив голова Федрезерву Джером Пауелл за підсумками засідання.
  • Федрезерв підвищив прогноз зростання ВВП США на 2023 рік до 2,1% з 1%, що очікувався в червні, на 2024 рік – до 1,5% з 1,1%. Прогноз щодо інфляції на 2023 рік переглянуто до 3,3% з 3,2%, на 2024-й залишено на рівні 2,5%. Прогноз безробіття у США на цей рік знижено до 3,8% з 4,1%, на 2024 рік – до 4,1% з 4,5%.

Ключова цитата

«Враховуючи те, як далеко ми зайшли в посиленні грошово-кредитної політики, ми в тому становищі, коли можемо діяти обережно, оцінюючи дані, що надходять, а також ризики, що виникають. Тому ми вирішили залишити ставку на колишньому рівні і дочекатися подальших статданих, щоб зрозуміти, чи є необхідність у ще одному її підвищенні», – сказав голова ФРС Джером Пауелл.

Контекст

Починаючи з березня 2022 року ФРС підвищила ставку з нульового рівня до 5,25–5,5%. 

У липні Федрезерв підвищив ставку на 25 б.п., до 5,25−5,5%, що стало максимумом з початку 2001 року. Тоді Пауелл заявив, що зниження ставки цього року не передбачається.

Зростання споживчих цін у США, за винятком палива та продуктів харчування, у річному вираженні в серпні сповільнилося з 4,7% до 4,3%, що виявилося вищим за ринкові очікування. У помісячному вираженні ціни зросли на 0,3% проти 0,2% у липні та аналогічних очікувань економістів.

Зростання загальної інфляції, що включає вищезгадані волатильні компоненти, становило 3,7% у річному вираженні і 0,6% у помісячному (найбільший стрибок більш ніж за рік). Попередній показник – 3,2% та 0,2% відповідно.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні