Категорія
Новини
Дата

Гривневі вклади населення в банках з початку війни зросли на 20%

Вклади населення в національній валюті з 24 лютого та станом на 29 квітня зросли на 20%, або на 85 млрд грн. Про це повідомив голова Національного банку Кирило Шевченко у колонці НВ.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Побоювання щодо відтоків коштів не здійснилися, навпаки маємо приріст. Гривневі вклади населення в банках із 24 лютого до 29 квітня зросли на 20% або на 85 млрд грн», – зазначив він.
  • За його словами, після двох місяців війни банківська система залишається високоліквідною.
  • Ліквідність банків (залишок коштів на коррахунках банків та вкладення в депозитні сертифікати НБУ) з початку війни зросла на 72 млрд грн — до понад 230 млрд грн. 76% відділень системно важливих банків зараз працюють, зокрема в регіонах, де ведуться активні бойові дії.

Контекст

У перші дні розгортання широкомасштабних військових дій на території України спостерігався відтік депозитів, повідомляв Фонд гарантування вкладів фізосіб. Національний банк в перші дні, коли був відтік, задовольняв ліквідністю всі банки, в яких була нестача. Це заспокоїло настрої, розповідали у Фонді.

1 квітня Верховна Рада ухвалила закон про 100% гарантії держави на депозити населення у банках під час війни. 100% гарантія за депозитами фізосіб на період дії воєнного стану дасть упевненість у збереженні їхніх заощаджень, адже держава гарантує кожному громадянину повернення його коштів у повному обсязі, повідомляв Нацбанк.

Станом на 1 лютого 2022 року загальна сума вкладів фізичних осіб (зокрема і фізичних осіб-підприємців) у банках-учасниках Фонду гарантування вкладів склала 658,3 млрд грн.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні