Категорія
Новини
Дата

Гривневі вклади населення в банках з початку війни зросли на 20%

1 хв читання

Вклади населення в національній валюті з 24 лютого та станом на 29 квітня зросли на 20%, або на 85 млрд грн. Про це повідомив голова Національного банку Кирило Шевченко у колонці НВ.

Ключові факти

  • «Побоювання щодо відтоків коштів не здійснилися, навпаки маємо приріст. Гривневі вклади населення в банках із 24 лютого до 29 квітня зросли на 20% або на 85 млрд грн», – зазначив він.
  • За його словами, після двох місяців війни банківська система залишається високоліквідною.
  • Ліквідність банків (залишок коштів на коррахунках банків та вкладення в депозитні сертифікати НБУ) з початку війни зросла на 72 млрд грн — до понад 230 млрд грн. 76% відділень системно важливих банків зараз працюють, зокрема в регіонах, де ведуться активні бойові дії.

Контекст

У перші дні розгортання широкомасштабних військових дій на території України спостерігався відтік депозитів, повідомляв Фонд гарантування вкладів фізосіб. Національний банк в перші дні, коли був відтік, задовольняв ліквідністю всі банки, в яких була нестача. Це заспокоїло настрої, розповідали у Фонді.

1 квітня Верховна Рада ухвалила закон про 100% гарантії держави на депозити населення у банках під час війни. 100% гарантія за депозитами фізосіб на період дії воєнного стану дасть упевненість у збереженні їхніх заощаджень, адже держава гарантує кожному громадянину повернення його коштів у повному обсязі, повідомляв Нацбанк.

Станом на 1 лютого 2022 року загальна сума вкладів фізичних осіб (зокрема і фізичних осіб-підприємців) у банках-учасниках Фонду гарантування вкладів склала 658,3 млрд грн.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні