Категорія
Новини
Дата

Інвестор Майкл Беррі поставив на пониження акцій Tesla. Він передбачив кризу 2008 року

Американський інвестор Майкл Беррі зробив ставку проти Tesla Ілона Маска. Беррі прославився тим, що під час фінансової кризи у 2008 році зробив мільярдні ставки проти іпотечних цінних паперів, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Гедж-фонд інвестора Burry’s Scion Asset Management станом на 31 березня володів опціонами Tesla на 800 100 акцій.
  • Вартість акцій Tesla в руках фонду на той момент становила $534 млн.
  • Коли зроблена ставка і за якою ціною опціону – невідомо.

Важливі цифри

В кінці березня цього року Tesla втратила чверть своєї капіталізації порівняно з піковими значеннями січня. Тоді акції компанії закрилися на рекордно високому рівні у $883,09. Однак в цілому за минулий рік акції Tesla зросли на понад на 700%.

Контекст

Беррі не вперше робить ставку проти Tesla. У грудні минулого року він написав у Twitter, що його фонд ставить на пониження акцій компанії Ілона Маска. Пізніше інвестор видалив цей твіт. Беррі також радив Маску випустити на ринок більше акцій Tesla, аби залучити капітал, поки їхня ціна на «сміховинно» високому рівні.

На початку року Беррі порівняв стрімке зростання акцій Tesla з «бульбашкою» на ринку іпотечного кредитування США в 2008 році, яку він передбачив. На основі цієї історії було знято фільм «Гра на пониження» – роль Беррі зіграв актор Крістіан Бейл.

Також Беррі заявляв про залежність Tesla від нормативних кредитів для отримання прибутку, пише CNBC. У першому кварталі 2021 року Tesla продала нормативних кредитів на $518 млн, які компанія зазвичай отримує від державних програм із підтримки відновлюваних джерел енергії. У четвертому кварталі 2020 року чистий прибуток Tesla в розмірі $270 млн було забезпечено за рахунок продажу $401 млн кредитів іншим автовиробникам.

Наразі Tesla затримується з виробництвом і постачанням своїх оновлених версій седана і позашляховика — Model S і X. Також затримується комерційне виробництво нових акумуляторних елементів – «4680». Крім того, Tesla стало обєктом перевірки з боку регулюючих органів у Китаї і США через автомобільні аварії за участю авто компанії.

Tesla отримала рекордний прибуток у першому кварталі – $438 млн. Компанія уникла дефіциту мікросхем у галузі, поліпшила виробництво й заробила на біткоїнах. Проте акції впали через високі очікування й претензії аналітиків, що Tesla не надала конкретної оцінки поставок автомобілів у 2021 році.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні