Категорія
Новини
Дата

Мінфін США оприлюднив повний список санкцій проти Росії та Білорусі

Санкції повинні погіршити майбутню економічну діяльність Росії та ізолювати її від міжнародних фінансів та торгівлі

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Заблокували роботу Сбербанку та ВТБ. Ці два банки за вартістю активів разом складають більше половини загальної банківської системи Росії. Усі фінансові інститути США мають на 30 днів закрити будь-які кореспондентські рахунки Сбербанку та 25 дочірніх іноземних фінустанов.
  • Усі активи ВТБ будуть заморожені. ВТБ є системно важливою установою для Росії. Його блокування розірве важливу артерію фінансової системи країни, пишуть в Мінфіні США.
  • Санкції також ввели проти банків: Газпромбанку, Россельхозбанку, «Відкриття», Новікомбанку і Совкомбанку. На ці банки розповсюджуються обмеження на всі операції, надання фінансування та інші операції з новими борговими зобовʼязаннями зі строком погашення понад 14 днів та новими акціями.
  • Санкції наклали на «близькі до Путіна сімʼї», під них потрапили голова Роснафти Ігор Сечін, Сергій Іванов, спецпредставник президента Росії з питань природоохоронної діяльності, Микола Патрушев, секретар Ради безпеки Росії, та їхні сини. Крім того, до списків санкцій потрапили перші заступники голови правління ВТБ Андрій Пучков і Юрій Соловйов, а також перший заступник голови правління Сбербанку Олександр Ведяхін.
  • Введені заборони на залучення російськими компаніями боргового та акціонерного фінансування від американських інвесторів. Інвесторам із США заборонено купувати нові боргові зобовʼязання та нові акції «Газпрому», «Ростелекому», «РусГідро», «АЛРОСА», «Радкомфлоту», РЖД, а також Альфа-банку та Московського кредитного банку. Заборона поширюється на боргові зобовʼязання з терміном обігу понад 14 днів.
  • Мінторг США заборонив експорт до Росії високотехнологічної продукції. До списку увійдуть напівпровідники, компʼютери, телекомунікаційне обладнання, лазери та сенсори. Байден у своїй промові пообіцяв заблокувати 50% високотехнологічного експорту до Росії.
  • Відключення Росії від SWIFT «залишається одним із варіантів, але зараз цю позицію не поділяє Європа», – сказав у своєму виступі Байден.
  • Варіант з особистими санкціями проти Володимира Путіна також «залишається на столі», сказав Байден у відповідь на таке запитання. А на запитання «Чому ви не запровадите їх сьогодні?» відповідати не став.
  • Також Мінфін запровадив санкції щодо 24 білоруських фізичних та юридичних осіб у звʼязку з підтримкою Білорусі здійснення вторгнення Росії в Україну. «Санкції стосуються оборонного сектору Білорусі та фінансових установ, у яких Білорусь має тісні звʼязки з Росією», – повідомляє Мінфін США.
  • Під санкції потрапили: «Белінвестбанк», «Дабрабут», Мінський завод колісних тягачів (МЗКТ), Державний військово-промисловий комітет, ТОВ «Оборонні ініціативи» та інші. У списку міністр оборони Віктор Хренін, держсекретар Ради безпеки Олександр Вольфович, голова Держкомвійськпрому Дмитро Пантус, заступник голови Держкомвійськпрому Вʼячеслав Россолай, власник «Сінезіс» Олександр Шатров, бізнесмен Олександр Зайцев з оточення президента Білорусі Олександра Лукашенка, гендиректор МЗКТ Олексій Рімашевський, заступник гендиректора МЗКТ Олександр Ветеневич.

Оперативно всі новини про війну в Україні читайте в нашій хроніці: Хроніка війни. Путін оголосив про початок «військової операції в Україні», Зеленський ввів воєнний стан

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні