Категорія
Новини
Дата

Хроніка війни, день другий: битва за Україну. Тільки перевірена інформація

Президент країни-агресора Володимир Путін почав так звану «спеціальну військову операцію» в Україні. Збройні сили Росії атакували військову інфраструктуру, аеродроми та цивільні об’єкти по всій Україні. Президент Володимир Зеленський ввів воєнний стан. Йдуть запеклі бої, зокрема за столицю. Хроніка подій

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

За подіями наступної доби слідкуйте за цим посиланням.

00:26 Спортивні санкції проти країни-агресорки. Виконавчий комітет УЄФА ухвалив рішення про перенесення фіналу Ліги Чемпіонів з Санкт-Петербургу до Парижу. Окрім цього, Формула-1 заявила про скасування гран-прі Росії, що мав відбутися в Сочі. МОК заявив, що міжнародні спортивні федерації повинні перенести або скасувати спортивні заходи, які заплановані в Росії чи Білорусі.

00:23 Болгарія впроваджує заборону на зліт/посадку та введення російських літаків у повітряний простір країни.

Усі повітряні судна, які мають ліцензію, видану Російською Федерацією, не можуть входити в суверенний повітряний простір Республіки Болгарія, включаючи повітряний простір над територіальними водами.

Заборону впроваджують у зв’язку з ескалацією військового конфлікту та на знак солідарності з Україною.

00:11 Заява Президента Зеленського. Ця ніч буде набагато важчою, ніж день. Під ударом багато міст нашої держави: Чернігів, Харків, Суми та міста на півдні. Особлива увага Києву, ми не можемо втратити столицю, підкреслив Зеленський.

«Звертаюсь до захисників і захисниць: цієї ночі на всіх фронтах ворог застосує усі наявні сили, щоб зламати наш опір, підло жорстко і не по-людськи. Цієї ночі вони підуть на штурм. Всі маємо розуміти, що нас чекає. Цієї ночі маємо вистояти. Доля України вирішується зараз!», — сказав він.

00:06 У Ворзелі Київської області били градами по дитячому будинку. По Охтирці, Сумська область били «Ураганами». Під обстрілами були житлові квартали, укриття, дитячі садочки. Про це заявив президент України Володимир Зеленський.

23:43 У Маріуполі сьогодні знешкодили кілька диверсійно-розвідувальних груп. Вони ставили мітки на житлові будинки для подальшої навігації авіації. ДРГ ліквідовані силами Національної поліції та військовими підрозділами. Мітки знищені. Про це повідомляє міськрада

23:36 У КМДА не планують відключати електроенергію чи постачання води, повідомляє офіційний канал Київської адміністрації. Можливі лише локальні відключення вуличних ліхтарів за потреби.

23:26 «Клієнти гасять кредити майже так само, як і до війни», — співзасновник monobank Олег Гороховський розповів про приріст клієнтських коштів на 327 млн грн у перший день періоду погашення кредитних лімітів.

23:14 «Сторони консультуються про місце та час проведення переговорного процесу», — заявив прессекретар президента Сергій Нікіфоров, коментуючи інформацію про те, що Україна відмовилася від переговорів з Росією про припинення російського вторгнення.

23:01. Щонайменше два найбільші державні банки Китаю обмежують фінансування закупівель російської сировини, пише Bloomberg. Їх джерела говорять, що Bank of China також обмежив фінансування покупок російської сировини, пославшись на власну оцінку ризиків. Поки банк не отримав чітких вказівок від китайських регуляторів щодо взаємодії із Росією.

22:47. Anonymous успішно зламали сайт Міноборони Росії. Про це організація повідомила у своєму твіттері. Вони злили базу даних, в якій містяться номери телефонів, електронна пошта та імена працівників міністерства.

22:39. У Києві повітряна тривога!

22:37. США планують вже сьогодні запровадити санкції проти президента країни-агресора Путіна, пише CNN з посиланням джерела. Оновлення на 23:10: Джен Псакі підтвердила санкції проти Путіна, Лаврова та членів російського радбезу.

22:35. Уряд запровадив тимчасове припинення експорту препаратів крові, МОЗ затверджуватиме обсяги обовʼязкового забезпечення потреб системи охорони здоровʼя донорською кровʼю та препаратами крові, повідомив премʼєр-міністр.

22:29. Уряд прийняв рішення поетапно випустити військові облігації на 400 млрд гривень, премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

21:57. Прес-служба Сухопутних військ повідомляє. Окупанти зупинилися біля Конотопу. На околицях містечка знаходиться близько 40 одиниць спаленої російської техніки.

21:44. Хлібозаводи однієї з найбільших компаній країни «Хлібодар» (HD-group), що постачає хліб у східні регіони, частково зупинені. Про це Forbes розповів співзасновник «Хлібодару» Борис Шестопалов. Один з заводів компанії знаходиться неподалік Каховської дамби . «Там запеклі бої, – каже Шестопалов. – Ми перекрили газ і тимчасово закрили підприємство». Інший завод в Мелітополі призупинив роботу до понеділка. Решта заводів, розташованих в Запорізькій області, працюють в звичайному режимі.

21:38. Російські війська близько 20:00 обстріляли центр Харкова, повідомив глава Харківської ОДА Олег Синєгубов. Снаряди влучили у Центр крові та один з навчальних закладів. «Є жертви серед мирного населення», — сказав він.

21:27. ОЕСР, що обʼєднує найрозвиненіші країни, офіційно припинила процес вступу Росії в організацію у відповідь на війну проти України, сказано у заяві організації. Росія подала заявку ще 1996 року. Путін заявляв, що Росія вступить до ОЕСР у 2014 році.

21:09. Офіційно. Європейський Союз та Велика Британія вперше запроваджують санкції проти президента країни-агресора Володимира Путіна та міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова.

21:02 Тероборона Києва отримала у розпорядження протитанкові комплекси NLAW.

20:59 КМДА попередила киян про загрозу авіаудару.

20:50 «Ситуація зараз для Києва – без перебільшення — загрозлива», — заявив Віталій Кличко. Наступна ніч, під ранок, буде дуже складною.

20:44 Кличко повідомив про 5 вибухів з інтервалом в 3-5 хвилин біля ТЕЦ-6 у Деснянському районі Києва. «З’ясовуємо деталі», — сказав мер.

20:41 Суми. Місцевий житель розповів Forbes, що бачив два російських блокпости на виїзді з міста зі сторони РФ. Він без проблем проїхав через них, направляючись на роботу на підприємство «СумиХімПром». Російських окупантів бачили і в магазинах в селах під Сумами. В самому місті наразі тихо.

20:39 НАТО надасть Україні засоби протиповітряної оборони та додаткове озброєння, — Столтенберг.

20:35 Починаючи з 21:22 Укрзалізниця планує три евакуаційні рейси з Києва до Ковеля, Чернівців та Львову.

20:31 Снаряд російських загарбників влучив у будівлю школи №48 та дванадцятиповерховий житловий будинок у Маріуполі. Постраждало троє людей, повідомляє ДСНС.

20:26 Мобільні оператори Канади, Австрії, Німеччини, Швейцарії, Фінляндії, Словаччини, Північної Македонії, Швеції, Литви, Латвії, Чехії, Польщі, Хорватії, Сербії, Боснії і Герцеговини скасували оплату за телефонні дзвінки до України, розповів очільник МЗС Дмитро Кулеба.

20:21 Великобританія та Італія підтримують відключення Росії від системи SWIFT.

20:20. НАТО наполягає на праві України самостійно обирати безпекові союзи, до яких вона хоче приєднатися, йдеться у заяві лідерів держав-членів НАТО, за підсумками екстреного саміту у пʼятницю.

20:17 Норвегія готова направити додаткові війська до східних країн-членів НАТО, заявив міністр оборони Норвегії Одд Роджер Еноксен. Країна найближчими днями збільшить контингент, розташований у Литві.

20:01 До України прибула допомога від Польщі — колона вантажівок з боєприпасами, повідомив очільник Міноборони Польщі Маріуш Блащак.

Найважливіше на 20:00 25 лютого

  • Близько 18:00 у Миколаєві висадився ворожий десант. Усього було 3-4 вертольоти, розповів Forbes керівник місцевого бізнес-клубу «МрійДій», Максим Бревда. Йдуть вуличні бої.
  • Кілька спроб росіян протягом дня прорвати оборону під Маріуполем виявилися безуспішними. Військові чекають на напружену ніч.
  • Міноборони заявило, що зарплата військових з 1 березня зросте на третину.
  • Голова Черкаської ОДА Олександр Скічко попередив про можливі авіаудари по Черкасам упродовж найближчих кількох годин.
  • Росію відсторонили від участі у Євробаченні-2022 в Турині. Польща та Чехія закривають повітряний простір для літаків російських авіакомпаній.

19:22 Сьогодні були спроби ворога прорвати оборону під Маріуполем. Усі вони виявилися безуспішними, повідомило Forbes джерело у Національній гвардії у Маріуполі. Військові чекають на напружену ніч.

19:20 Зарплата військових ЗСУ з 1 березня зросте на 30% — Міноборони.

19:05 Голова Черкаської ОДА Олександр Скічко: Упродовж години-двох можливі авіаудари по території міста Черкаси. В місті лунає повітряна тривога.

19:00 У Миколаєві висадився ворожий десант. Усього було 3-4 вертольоти, розповідає Forbes керівник місцевого бізнес-клубу «МрійДій», Максим Бревда. За його словами, це сталося близько 18:00. Наразі йдуть вуличні бої. «Миколаїв, не виходимо із дому. Не знімаємо біля вікон. Перебувайте в кімнатах, де відсутні вікна», — звернувся до жителів голова Миколаївської ОДА Віталій Кім.

18:35 Росію відсторонили від участі у Євробаченні-2022 в Турині.

18:25 Fozzy Group, якій належить мережа супермаркетів «Сільпо» та «Фора», повідомила Forbes про тимчасове закриття близько 30 магазинів в українських містах. «Основні – це Чернігів, Херсон, Харків, Мелітополь, десь шість-сім у Києві, – повідомили в компанії. – Є ще по одному-двох у менших містах».

18:20 З 26 лютого Польща та Чехія закриє повітряний простір для літаків російських авіакомпаній. Про це повідомили премʼєр Чехії Петро Фіала та прес-секретар Кабміну Польщі Петро Мюллер.

18:10 Національний банк терміново перерахував до Державного бюджету України 19 млрд грн на підтримку армії

Найважливіше на 18:00 25 лютого

  • Росію виключили з Ради Європи
  • Ірландія відмінила візи для українців
  • Безкоштовні додаткові евакуаційні поїзди Укрзалізниці відправляються щогодини до Маріуполя, Волновахи, Запоріжжя, Києва, Попасної, Рубіжного, Сіверська та Вінниці
  • Путін готовий у Мінську обговорити «нейтральний статус» України.
  • Кількість втрат з боку окупантів перевищила одну тисячу
  • У Ворзелі Київської області обстріляли дитячий будинок. Жертв немає. В Охтирці Сумської області обстріляли дитячий садок. Одна дитина загинула, дві — поранені.
  • Ворожа бронетехніка зайшла в місто Мелітополь, чути вибухи та обстріли, повідомляють очевидці.
  • У Києві оголошена повітряна тривога! Негайно прямуйте до найближчого укриття!

18:00 Російські військові обстріляли бригади швидкої медичної допомоги та лікарні у двох областях – на Запоріжжі та Київщині. Про це повідомив міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко у новому зверненні 25 лютого.

17:50 Росія виключена із Ради Європи, заявив премʼєр-міністр Італії з посиланням на рішення комітету РЄ.

17:30. Заводи державного концерну «Укроборонпром», які виготовляють, ремонтують та модернізують техніку та озброєння для Збройних Сил України, переведені в посилений режим та семиденний робочий тиждень, – заявив голова «Укроборонпрому» Юрій Гусєв. Штаб концерну працює цілодобово. На основних підприємствах та в самому концерні створені загони територіальної оборони.

17:26. Керівник обласного оперативного штабу, голова обласної державної адміністрації Геннадій Лагута: «Херсон. Вимушений повідомити про те, що після запеклих боїв на підступах до Херсона, незважаючи на відчайдушні зусилля української армії, на жаль, втрачено контроль над переправою до Херсона. Ворог значними силами та з великими втратами подолав оборону міста».

17:21. У Телеграмі створили канал, у якому через бот можна надсилати інформацію про переміщення російських ворожих сил. Творці пишуть, що направляють дані до компетентних державних установ України. У публікаціях важливі час, місце, координати, чисельність і таке інше. Також вони зазначають, що анонімність гарантована, якщо іншого не бажає сам автор. Канал тут: Не Наші

17:20. Ірландія відмінила візи для українців, написала в Twitter міністерка юстиції Ірландії Хелен МакЕнті. «Я шокована вторгненням Росії в Україну. Ми підтримуємо український народ у важку хвилину. Я негайно скасовую візовий режим між Україною та Ірландією для всіх українців», — написала МакЕнті.

17:00. Безкоштовні додаткові евакуаційні поїзди Укрзалізниці відправляються щогодини і наразі мчать з Маріуполя, Волновахи, Запоріжжя, Києва, Попасної, Рубіжного, Сіверська та Вінниці, — повідомляє пресс-центр УЗ. На черзі Дніпро, Хмельницький та Кривий Ріг. В потяги пускають пассажирів, доки є в наявності місця.

«Десятки тисяч дітей і простих українців врятовано з-під лінії вогню — до 4 000 веземо щогодини. І ми не зупинимось», — йдеться в повідомлені.

В УЗ попереджують, що немає чітких анонсів з графіком відправлення та руху: «Це дозволяє їхати «поза радарами» і оперативно коригувати маршрут згідно з підказками зі штабу».

Правила пересування:

  • Сіли у потяг — не треба селфі з геотегом у Шепетівці. Це нівелює пункт 1.
  • Вимоги дотримання карантинного режиму для посадки на евакуаційні рейси помʼякшено. 
  • Наші бригади їдуть у рейсі вже подекуди по кілька діб. Під обстрілами. Без гарячої їжі. Переживаючі за власні родини, але все ж разом з пасажирами, бо це наш обовʼязок.

16:52. Суспільне Чернігів повідомляє, що обласне управління СБУ потрапило два снаряди. В будівлі пожежа.

16:55. До Києва заходить українська військова техніка для оборони міста, повідомляють в МВС. Киян просять не знімати та не викладати в мережу інформацію про пересування техніки. За даними МВС, станом на зараз диверсійно-розвідувальні групи в Києві знищено і зачищено.

16:45. Національний банк України відкликав ліцензії у «Міжнародного резервного банку» (колишній Сбєрбанк) та Промінвестбанку, які знаходятся під контролем держави-агресора

16:25. Мережа АТБ зіштовхнулися з перебоями постачання деяких продуктів та товарів, особливо в зонах бойових дій, заявили в пресслужбі компанії. Проблему ліквідовують, перерозподіляючи залишки товарів між магазинами та використовуючи запаси з власних складських центрів. Логістична інфраструктура компанії працює в максимально посиленому режимі. Закриті магазини АТБ в Мелітополі, Новій Каховці, Херсоні, Києві (район Оболоні, Троєщина) та Старокостянтинівці (Одеська обл.).

16:11. З початку широкомасштабного вторгнення Росії на територію України, військам країни-загарбника були завдані наступні втрати (орієнтовно) станом на 15:00: танків – до 80, бойових броньованих машин різних типів – 516, літаки – 10, гелікоптери – 7, особового складу – 2800. Дані заступниці міністра оборони Ганни Маляр. 

15:58. Рада Європи зупиняє членство Росії в організації. Спільний комітет Ради Європи, що об’єднує керівництво ПАРЄ, представників держав-членів та генерального секретаря організації, рекомендує застосувати щодо Росії виключну процедуру, що веде до виключення цієї держави з РЄ. Про це заявив президент ПАРЄ Тіні Кокс на пресконференції у Страсбурзі, повідомляє кореспондент «ЄП». Кокс заявив, що під час засідання Спільного комітету був консенсус щодо рішення, яке має бути офіційно ухвалене пізніше у п’ятницю.

15:50. ЄС готується заморозити активи президента країни-агресора Путіна та його міністра закордонних справ Лаврова в рамках нового пакету санкцій, пише FT з посиланням на чотири джерела, знайомих з цим питанням. Путін та Лавров не будуть підпадати під заборону на поїздки в рамках цих заходів, що показує готовність ЄС зберегти символічні дипломатичні можливості відкритими, зазначає видання.

15:25. У РФ петиція на сайті Change.org з вимогою припинити війну проти України набрала понад 500 000 підписів трохи більше, ніж за добу. Петиція, складена правозахисником Львом Пономарьовим, закликає росіян стати частиною антивоєнного руху і виступати проти війни.

15:09. Путін готовий направити до Мінська російську делегацію на рівні представників міністерства оборони, МЗС та адміністрації президента для переговорів із українською делегацією, заявив речник Кремля Пєсков. За його словами, мова йде про обговорення «нейтрального статусу» України. 

15:02. На якірній стоянці підбито судно Namura Queen, прапор Панама. Імовірно – ракета, повідомив співвласник буксирного оператора P&O Maritime Андрій Ставніцер. Жертв немає, є один потерпілий. P&O Maritime Ukraine вирушив на допомогу. Цю інформацію підтвердили в Адміністрації морських портів України.

14:59. На спецрахунок Нацбанку, відкритий для збору коштів на підтримку української армії, за одну добу надійшло майже 300 млн грн (в еквіваленті), повідомила пресслужба НБУ.

14:53. Кількість втрат з боку окупантів перевищила одну тисячу, повідомляє СтратКом ЗСУ. Там наголосили, що такої кількості втрат військовослужбовців за такий час бойових дій Росія не зазнавала за увесь час свого існування ще в жодному збройному конфлікті, який розпочинала. «Російські матері відправляють своїх синів на вірну смерть, бо Збройні Сили України стійко тримають оборону і будуть боронити свою землю від окупанта», — наголошується в повідомлені.

14:40. Київ вступив у фазу оборони, ситуація складна, ворог хоче знищити столицю, повідомив мер Києва Віталій Кличко у брифінгу. За його словами, місто вступило у фазу оборони. Зараз у деяких районах лунають постріли і вибухи.

«Українські військові знешкоджують диверсійні групи росіян. На жаль, деякі з цих диверсійних груп уже проникли в Київ. Ворог хоче поставити на коліна столицю та нас з вами знищити… Українська армія тримає оборону навколо Києва. Ситуація складна. Але ми віримо в наші Збройні сили. Підтримуємо їх, допомагаємо», — заявив Кличко.

14:27. Володимир Путін у переговорах із головою КНР Сі Цзіньпіном заявив, що російська сторона зацікавлена у переговорах з українською на високому рівні, пише РБК.

14:23. Бункеровщик «Міленіум Спіріт» (прапор Румунія) за 12 миль від порту Південний був підбитий російським кораблем, повідомив Головнокомандувач ЗС України / CinC AF of Ukraine генерал-лейтенант Валерій Залужний. Обставини з‘ясовуються, зв‘язку з судном немає. 

14:15. Під Черніговом точаться бої із російськими військовими, обстановка складна, сказав Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко: «Велика кількість бронетехніки йде на Київ і Ніжин, в обхід Чернігова. Армія дає гідну відсіч».

14:05. Голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький повідомив про обстріл «ураганами» в Охтирці. «Потрапили в жилий масив, бомбосховища, дитячий садок. Було багато людей. Кількість поранених і загиблих не знаємо, є важко поранені діти», — написав Живицький у Facebook. Це був третій обстріл Охтирки за сьогодні.

14:01. За інформацією дисписпечерської служби порту Південний відбулося потрапляння ракети в кормову частину балкеру Namura Queen (прап. Панама). Судно знаходиться на рейді порту. Зруйнована гвинто-рульова група, на судні пожежа, запрошено пожежний буксир, — повідомляє Мінінфраструктури.

13:54. Мінінфратруктури розпочала детальний підрахунок вартості руйнувань інфраструктури через вторгнення Росії. Міністр Олександр Кубраков звернулися до 27 міністрів транспорту та інфраструктури країн-членів НАТО — з пропозицією порахувати втрати разом і далі пліч-о-пліч це все відбудувати. «Ми фіксуємо усі втрати, які несе інфраструктура України через військове вторгнення Росії. Усі дороги буде відновлено, а мости — відбудовано. Хочу нагадати всім, що якщо ворог прорветься до України, то наші західні сусіди — наступні», — зазначив міністр.

13:51. НБУ: За одну добу надійшло майже 300 млн гривень (в еквіваленті) на спецрахунок Національного банку, відкритий для збору коштів на підтримку Збройних Сил України. Кошти на нього надходили як від бізнесу та громадян України, так і від міжнародної спільноти.

13:47. Володимир Зеленський звернувся російською до Путіна: «По всій території України йдуть бої. Давайте сідати за стіл перемовин, щоб зупинити загибель людей».

13:46. Міський голова Маріуполя Вадим Бойченко розповів про ситуацію у місті.

  • Місто отримуватиме воду з резервного джерела – Старокримського водосховища;
  • має енергозабезпечення, трапляються перебої через пошкодження трансформаторних підстанцій;
  • житловий фонд зазнав великих пошкоджень. Міський транспорт працює;
  • один диверсант був затриманий, є інформація про інші диверсійні групи;
  • у лікарнях знаходиться 35 людей з пораненнями, з них 9 у тяжкому стані.

13:40. Прокурор Ірина Венедиктова: «Під час ведення бойових дій військовослужбовцями Російської Федерації допущено влучання уламків від, ймовірно, систем залпового вогню «Град» в одне з приміщень дитячого будинку у місті Ворзель Київської області, у якому перебувало 50 дітей. Постраждалі відсутні, оскільки на момент влучання уламку діти та персонал дитячого будинку знаходились в інших приміщеннях. Наразі дітей з дитячого будинку не евакуювано, на території дитячого будинку бомбосховища чи підвальні приміщення відсутні. За втручанням прокуратури вживаються заходи щодо їх евакуації».

13:38. Голова Київської ОДА Олексій Кулеба повідомив про обстріл селища Гаврилове. Є жертви серед населення. Уламки від снаряда долетіли до Ворзельського дитячого будинку. Постраждалих нема. Деталі уточнюються

13:19. У своєму зверненні Володимир Зеленський назвав вторгнення Росії в Україну початком війни проти Європи.

«Канцлер Німеччини пан Олаф Шольц сказав про вторгнення РФ в Україну, що Європа такого не бачила 75 років. І це правда. Але це не вся правда. Вторгнення Росії в Україну – це не просто вторгнення, це початок війни проти Європи. Проти єдності Європи. Проти елементарних прав людини у Європі. Проти усіх правил співіснування на континенті. Проти того, що європейські держави відмовляються ділити кордони силою».

13:11. До 14:00 УЗ відправить евакуаційний рейс із Запоріжжя. Можна підходити на вокзал, ситуація під контролем, — зазначається в повідомлені пресс-служби. Деталі по напрямку руху – у начальника поїзда та чергового по вокзалу. 

УЗ просить під час руху поїзда не публікувати геолокацію та графікові деталі.

12:59. Центральний залізничний вокзал залишається під контролем України. На інфраструктурному об’єкті знаходяться працівники Національної поліції, повідомляє пресслужба УЗ. 

12:57. Литовська платіжна система Paysera з ліцензією у Великій Британії на знак солідарності з Україною припиняє роботу з користувачами в Росії та Білорусі, закриває всі рахунки як фізосіб, так і юросіб, припиняє як вивід, так і прийом грошей з рахунків російських та білоруських банків. Це не стосується випадків, коли громадянин РФ або Білорусі має дозвіл на проживання або дозвіл на роботу в інших країнах, де система працює.

12:52. Банківські карти російських ВТБ, Радкомбанку, Новікомбанку, Промсвязьбанку, «Открытие» не працюватимуть із сервісами ApplePay та GooglePay, повідомив цетробанк країни-агресора.

12:48. З початку наступу Росія здійснила 412 обстрілів території України, повідомив речник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко. За цей час є втрати серед мирного населення, зокрема, загинуло двоє невинних дітей.

Через дії військових Росії у Чорнобильській зоні порушено верхні шари ґрунту — вперше за довгий час зафіксовано підвищений рівень радіації, але він не є критичним для Києва та околиць.

12:38. Заява президента України Володимира Зеленського про готовність «говорити з Росією» про «нейтральний статус країни та гарантії безпеки» потрібно проаналізувати, сказав прессекретар президента країни-агресора Пєсков. «Це нова заява. Ми звернули на неї увагу. Швидше за все, це рух у бік позитиву. Тепер ми маємо його проаналізувати», — сказав він.

12:33. В Херсоні вночі і зранку точилися бої, розповідає підприємець, засновник компанії Профі Строй Валерій Зарубін. За його словами, близько двох годин тому відбувся авіаудар по Антоновському мосту через Дніпро. І ось-ось в тому районі має початися новий бій, оскільки і противник, і українські військові підтягнули туди багато військової техніки.

12:30. Голова МЗС країни-агресора Лавров заявив, що РФ «не бачить можливості визнавати демократичним нинішній уряд України». Також Лавров каже, що Росія не має наміру окуповувати Україну, повідомляє meduza.

12:16. Чернігів тримає оборону та знищує ворога! Підрозділи Оперативне командування «Північ» знищили близько 20 одиниць ворожих танків на Менському напрямку на Чернігівщині. Втрати живої сили уточнюються. Також знищена колона ворожої техніки, яка рухалася з боку Ріпок на Чернігів. Втрати ворога — близько 10-15 одиниць техніки, повідомила пресслужба Сухопутних військ ЗСУ.

12:16. Автобуси, що їхали до Щастя евакуювати мешканців, потрапили під обстріли. Російські окупанти накрили їх «Градами», повідомив голова Луганської ОДА Сергій Гайдай. За його словами, відбуваються дуже потужні обстріли Щастя, Золотого, Новотошковки, обстріляний Старобільск «Смерчами», постраждали житлові будинки, дитячий садочок. «Займаємось евакуацією людей там, де це можливо. Під обстрілами це незавжди можливо», — каже Гайдай.

12:05. На залізничному вокзалі в Києві чути вистріли. В Офісі президента підтверджують інформацію, кажуть, ворог навмисно створює паніку.

11:59. Інформація по ситуації в Миколаєві. В місті вчора і сьогодні було спокійно, розповідає Максим Бревда, голова Миколаївського бізнес-клубу «МрійДій». Лише вранці 24 лютого окупанти вцілили ракетою у військовий аеропорт Кульбакіно. Набагато гарячіше в сусідньому Херсоні, каже Бревда. Наразі «МрійДій» збирає допомогу для військових, які там знаходяться. Закуповує медикаменти та покриття для підлоги — на ньому військові сплять.

11:55. Кіберполіція створила спеціальний бот для повідомлень про виявлені мітки, які окупанти лишають на дорогах. Потрібно сфотографувати точки, та вони потраплять до єдиної бази на Google Maps. @ukraine_avanger_bot

11:50. У Києві вже роздано бійцям Сил ТрО 18 000 автоматів та відповідний боєкомплект. Бажаючих долучитись до лав тероборони та зі зброєю в руках зупиняти російських окупантів зростає, а зброя надходить ще, повідомив Головнокомандуючий ЗСУ. Прийнято рішення залучати до Сил ТрО патріотів віком понад 60 років, які морально і фізично готові чинити опір та перемагати ворога.

11:40. Ворожа бронетехніка зайшла в місто Мелітополь, чути вибухи та обстріли, повідомляють очевидці.

11:30. В Мелітополі Запорізької області наразі йде бій, який почався близько 10:30, повідомили Forbes місцеві жителі. У повітрі вертольоти, зруйновано телевежу. Один із снарядів потрапив в житловий будинок, постраждала 12-річна дівчинка та 46-річний чоловік, повідомила ДСНС. Їм надано першу медичну допомогу.

11:27. У Києві оголошена повітряна тривога! Негайно прямуйте до найближчого укриття!

11:20 Близько 80% пасажирських поїздів «Укрзалізниця» продовжують курсувати країною, — повідомляє пресслужба компанії. 

Ззначається, що наразі компанія не може забезпечити дотримання графіку — поїзди продовжують рухатись із затримками через оперативні зміни маршрутів, зниження швидкості поблизу станцій з бомбосховищами та очікування безпечного «вікна» для проїзду. 

Евакуаційний рейс Інтерсіті+ з Харкова планується після 13:00, після цього курсування швидкісних поїздів буде тимчасово обмежено, вивезення продовжиться вагонами далекого сполучення та регіональними експресами.

11:05. В Офісі президента заявили про проблеми з пальним. У столиці багато АЗС не працюють.

11:03. Найнебезпечніший напрямок зараз – це північний захід від Києва, Димер-Іванків, повідомив радник голови Офісу президента Арестович. Бої точаться вже на околицях Гостомеля, Ворзеля та Бучі. Українські механізовані частини виставили там «потужний заслін» і знищили «Джавелінами» «як мінімум колону бойової техніки».

Столиця готується до оборони. Офіс президента закликає чоловіків записуватись в оборону Києва.

Харків відбив чергову атаку, зупинений наступ у Чернігівській області. Противник нарощує там резерви, як і на Сумщині. Мета – новий наступ. У зоні ООС противник не наступає, йдуть артдуелі. У Мелітополі частину міста захопили росіяни, іншу половину утримують ЗСУ, повідомив Арестович.

10:55. Не рахуючись з втратами, ворог рветься на напрямку Козелець – Бровари та напрямку Конотоп – Ніжин – Київ. Втрачено місто Конотоп, повідомив Генштаб ЗСУ.

10:51. Базовий сценарій спецоперації РФ — зайти до Києва та знищити керівництво України, особисто Володимира Зеленського, заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк. Зеленський залишається у Києві, «він має показати, що означає стійкість українського народу».

10:47. У Херсонській області під Олешками розбита група окупантів. Відео 18+

10:40. Через ушкодження злітної смуги аеродрому Гостомель, окупанти вирішили висуватись своїм ходом з території Білорусі в напрямку Гомель – Чернігів – Київ, повідомив Генштаб ЗСУ. На білоруському аеродромі Гомель здійснили посадку російські Іл-76 з десантниками на борту.

10:18. На Оболоні ворожа ДРГ, повідомило Міноборони. Громадян просять повідомляти про пересування техніки, виготовляти коктейлі Молотова та знешкоджувати окупанта.

10:13. Бомбардування Києва – це «очевидний акт терору», заявив президент Польщі Анджей Дуда. «Я щойно розмовляв із Володимиром Зеленським. Ситуація в Києві дуже складна. Вранці росіяни почали бомбардувати місто. Дрони скидають бомби на житлові будинки. Люди вмирають. Це очевидний акт терору, спрямований на те, щоб зламати бойовий дух, але є велика рішучість захистити столицю», – написав Дуда у Twitter.

Найважливіше на 10:00 25 лютого

  • Російські диверсанти проникли у Київ на захопленій українській техніці. Триває бій на вулиці Овруцькій у Оболонському районі Києва.
  • На Чернігівському напрямку російська армія відступила, українські військові захопили кілька одиниць ворожої техніки.
  • Під Гостомелем українські військові спалили колону російсько-фашистських окупантів, повідомляє ЗСУ
  • На електронні адреси українців почали надходити листи з файлами, у яких може бути захований вірус, заявили в Центрі протидії дезінформації.
  • ЄС погодив нові санкції проти Росії. Фінальна версія буде готова найближчим часом, повідомила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.
  • Російський фондовий ринок різко позитивно відреагував на санкції з боку західних країн у відповідь на вторгнення РФ до України: зростання на 20-25%.
  • Monobank повернув кредитні ліміти до 10 000 грн.

09:50 Російський фондовий ринок різко позитивно відреагував на санкції з боку західних країн у відповідь на вторгнення РФ до України: торги 25 лютого відкрилися зростанням. Індекс Мосбіржі злетів на 20,5%, РТС — на 24,8%, повідомив РБК. Попит на російські папери виріс після відходу на другий план ризиків вторгнення РФ в Україну та оголошення антиросійських санкцій, не таких масштабних, як побоювалися інвестори. Раніше речник Володимира Путіна Дмитро Пєсков зазначав, що росіяни відпочатку розраховували, що перша «емоційна реакція» згодом помʼякшиться.

09:45 ЗСУ знешкодили групу російських диверсантів, які намагались проникнути у Київ на захопленій українській техніці, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. Станом на 10:00 очевидці повідомляють про триваючий бій на вулиці Овруцькій у Оболонському районі Києва.

09:35 Російська бронетехніка зайшла в Гостомель з боку Димера. За словами очевидців, триває бій.

09:31 Monobank повернув кредитні ліміти до 10 000 грн, заявив співзасновник проєкту Олег Гороховський. «Поки що без p2p і кешу. Тільки торгові операції, комуналка та поповнення мобільного»,—заявив він.

09:07 Росія використовує українську автомобільну техніку, щоб проникнути у тил української армії, повідомляє Міністерство оборони. «Російські військові захопили два автомобілі ЗСУ, переодяглися у форму українських військових і на швидкості рухаються до центру Києва зі сторони Оболоні», – каже заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Також Міноборони закликає не вірити інформації про те, що органи місцевого самоврядування саботують роботу. «Зараз Росія робить вкиди, щоб максимально нас деморалізувати, змусити панікувати», – пише Територіальна оборона ЗСУ.

09:05 ЄС погодив нові санкції проти Росії. Фінальна версія буде готова найближчим часом, повідомила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн. Деталі.

09:00 Проти українців почалася фішингова атака – на їхні електронні адреси надходять листи з файлами, у яких може бути захований, заявили в Центрі протидії дезінформації. Українців закликають не відкривати вміст таких листів та повідомлень.

08:55 Під Гостомелем українські військові спалили колону російсько-фашистських окупантів, повідомляє ЗСУ.

08:54 Росія може зайти у населенні пункти під Києвом, про це написали сухопутні війська ЗСУ у Facebook.

08:52 В Гостомелі близько восьмої ранку почався бій, який затихав на ніч, повідомляє Forbes місцева жителька Віра Арешна. «Добре чутно автоматні черги і постріли з танка», – каже вона. В її приватному будинку пропав кабельний інтернет, але електрика працює.

В Маріуполі ніч пройшла спокійно. Зараз теж тихо. Про це повідрмляє джерело Forbes у Нацгвардії з Маріуполя. «Очікуємо авіаударів. Вважаємо, що ціллю буде порт», – каже співрозмовник Forbes. За словами військового, до них підійшло підкріплення, вони повністю готові дати відсіч.

08:34 На Чернігівському напрямку російська армія змушена була відступити, українські військові захопили кілька одиниць ворожої техніки, написав у Facebook головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

08:20 Близько 07:30 ранку завʼязався бій на околицях Охтирки у Сумській області. Також періодичні черги лунають у Сумах біля частини місцевої Тероборони, повідомив голова Сумської обласної військово-цивільної адміністрації Дмитро Живицький.

08:15 Підірвано мости на Новоірпінській трасі між Ірпенем та Києвом та через річку Ірпінь у населених пунктах Гостомель та Демидів. Штаб сухопутних війск не виключає захід російських військ у Ворзель.

07:48 У Мелітополь увійшла російська техніка з кримського напрямку. Оточено міськвиконком, повідомляє джерело Forbes у місцеві владі. Є відео пересування містом російсіких загарбників.

07:20 The Japantime: Японія припинить видачу віз окремим громадянам Росії, заморозить активи фінансових організацій (ВЕБ, Промзв‘язок банку та банку «Росія»), запровадить експортний контроль на ряд товарів, включаючи напівпровідники, обмежить експорт товарів компаніям, пов’язаним із оборонкою. За погодженням із G7 не вводяться санкції проти енергетичного сектора, заявив премʼєрміністр Фуміо Кісіда.

07:10 В Києві зафіксована повітряна загроза. Пролунала сирена.

Найважливіше на 7:00 25 лютого

  • Президент Володимир Зеленський підписав указ про загальну мобілізацію. 
  • Російські балістичні ракети вдарили по Києву. Але українські ППО збили ворожий літальний апарат.
  • У бік Києва рухаються російські танки. Біля Іванкова зав’язався бій. Українські сили підірвали міст і зупинили колону РФ. 
  • Російські війська оточили всі великі міста Сумщини і рухаються на захід. 
  • НАТО скликає екстрений саміт щодо ситуації в Україні сьогодні о 16:00.
  • Франція виділить Україні економічну допомогу в розмірі €1,2 млрд. 
  • В Рівному почався обстріл аеропорту.
  • 24 лютого Україна втратила 137 громадян – військових та цивільних. 

07:00 Російські війська оточили всі великі міста Сумщини і рухаються на Захід, заявив голова військовї адміністрації Сумщини Дмитро Живицький на каналі «Рада». Важка військова техніка просувається на Конотоп із напрямку Бурині. Важка техніка рухається по всій області в різних напрямках, на в’їздах у міста ставлять блокпости. Збройні сили України ведуть бій з російськими окупантами, пишуть Сухопутні війська ЗСУ у Facebook.

06:47 Національний банк України заборонив уповноваженим установам здійснювати будь-які валютні операції з використанням російських та білоруських рублів.

6:45 У Львові протягом пʼяти-семи хвилин лунала повітряна тривога.

06:15 Джерела Forbes у Генштабі ЗСУ. У бік Києва рухаються російські танки, але біля Іванкова зав’язався бій. Українські сили підірвали міст, та зупинили колону РФ. Іванків знаходиться на половині шляху від кордону до Києва. Після нього відкривається можливість наступати на Київ через Вишгород.

06:10 За інформацією начальника впс «Рівне-аеропорт» 9 ПРИКЗ почався обстріл аеропорту.

05:30 Заступник міністра оборони Ганна Маляр закликала всіх чинити опір російським загарбникам. «Записуйтесь до лав Територіальної оборони. Звертайтесь до Територіальних центрів комплектування (колишні військкомати). Зараз спрощено всі процедури, — сказала Маляр. — Крім того, коктейль Молотова чи стрілецька зброя – їм мінус, нам плюс. Важливо, щоб всі були міцні духом. Це наша земля. Ми її не здамо».

05:28 Емануель Макрон: Франція виделить Україні економічну допомогу у розмірі 1,2 млрд евро. «Це безпрецедентно. Ми продовжимо постачати військову техніку та підтримувати населення у цьому тяжкому випробуванні», — написав президент Франції у Еwitter.

05:22 НАТО скликає екстрений саміт щодо ситуації в Україні сьогодні о 16:00.

05:10 Ідуть ракетні удари по Києву, повідомляє прес-служба Сухопутних військ ЗСУ. «Українська ППО не дала долетіти двом смертельним подарункам «братів» до столиці, — йдется в повідомлені. — Зберігайте спокій, допомагайте один одному, отримуйте інформацію лише з офіційних джерел. Всі, хто може тримати зброю в руках, ставайте до лав ТРО. Ми переможемо!»

04:46 Заступник міністра оборони Ганна Маляр: Орієнтовні втрати противника станом на 03:00 25 лютого.

  • Літаки 7 од.
  • Гелікоптери 6 од.
  • Танки — більше 30 од.
  • ББМ — 130 од.
  • Втрати особового складу противника орієнтовно (уточнюється) 800 осіб.

04:25 Держприкордонслужба: ворог наніс, попередньо, ракетний удар по прикордонному підрозділу «Приморський Пасад», що в Запорізькій області. Внаслідок атаки серед прикордонників є загиблі та поранені.

04:56 У Києві за адресою Кошиця, 7А пожежа – палає девʼятиповерховий будинок, з 4-го по 9-й поверх, внаслідок потрапляння уламків ракети. На місці працюють пожежники. ДНС повідомляє, що будинок зруйновано.

За попередніми даними від КМДА, є троє поранених, один із них у важкому стані. «Швидкі» везуть людей у лікарні. На місці працюють усі аварійно-рятувальні служби. Будинок палає, є загроза руйнування.

04:43 МВС: За оперативною інформацією, ворожий літальний апарат (ракета) був збитий силами Українського ППО та впав у Дарницькому районі Києва за адресою вул. Кошиця 7а.

04:30 Міська рада Вінниці закликала мешканців міста спуститися в укриття. Лунають сирени

04:21 В різних районах Києва пролунали вибухи. «Щойно продовжилися удари по Києву крилатими або балістичними ракетами, — написав у своєму Telegram радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. — Я чув два потужні вибухи».

03:12 Байден у Twitter: «Найближчі дні, тижні та місяці будуть важкими для народу України. Путін заподіяв їм великий біль. Але український народ знав 30 років незалежності — і показав, що не буде терпіти нікого, хто намагається повернути його країну назад».

02:25 Група хакерів Anonymous атакувала російський пропагандистський сайт RT News. Станом на 2 ночі сайт не завантажується і видає помилку. Раніше Anonymous написали у Twitter, що почали «кібервійну» проти російської влади і поклали декілька російських державних сайтів. Cайт Міноборони РФ, наприклад, теж не відкривається.

02:15 Зеленський створив Ставку Верховного головнокомандувача. Відповідний указ опубліковано на сайті Офісу президента. 

01:30 Міністри закордонних справ та оборони України і Великої Британії обговорили надання зброї та санкції проти Росії, повідомив Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

01:07 Речник командування Повітряних Сил ЗС України Юрій Ігнат: 24 лютого противник втратив два винищувачі Су-30 СМ.

Бомбардувальники Су-24М, розвідники Су24МР та штурмовики Су-25 кілька разів завдавали потужних ракетно-бомбових ударів в районі аеродрому Гостомель і повернулись без втрат.

Системою протиповітряної оборони держави знищено близько 15 літальних апаратів противника (інформація уточнюється), десятки крилатих ракет «Калібр», а також ракети оперативно-тактичних комплексів «Іскандер», - заявили в Командуванні Повітрянних Сил ЗСУ.

00:42 Володимир Зеленський: За наявною у нас інформацією ворог позначив мене як «ціль номер один», мою родину – як «ціль номер два». Вони хочуть знищити Україну політично, знищивши Главу держави. Я залишаюсь у столиці. Протягом дня я провів десятки міжнародних переговорів, безпосередньо керував обороною. І я залишусь у столиці. Моя родина також в Україні.

За попередніми даними, ми втратили за сьогодні 137 наших героїв – наших громадян. Військових і цивільних. Сотні поранених. На нашому острові Зміїний, захищаючи його до останнього, всі хлопці-прикордонники геройськи загинули. Але не поступилися. Всім їм буде присвоєно звання Героя України посмертно. Вічна памʼять тим, хто віддав життя за Україну.

Маємо інформацію й про те, що в Київ зайшли диверсійні групи ворога. Тому прошу киян: будьте уважними, дотримуйтеся правил комендантської години.

00:34 Триває 19-та година українського спротиву широкомасштабному російському вторгненню. ​Орієнтовні втрати противника склали: танків – більше 30 од., бойових броньованих машин – до 130 од., літаків – 5, вертольотів – 6, повідомляє головнокомандувач ЗСУ генерал-лейтенант Валерій Залужноий.

00:18. У Києві сьогодні видано членам добровольчих формувань територіальної громади близько 10 000 автоматів, сказав представник президента у Конституційному суді Федір Веніславський в ефірі каналу Рада. Це люди, які самоорганізувалися, які мають чітку організаційну структуру, підпорядковуються командуванню Сил тероборони, пояснив він.

00:14. На сіверському напрямку ведуться оборонні бої в районах Перемога та Глухів. Ворожа колона зі складу російської 58 бригади зупинена, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. На півдні ведуться оборонні бої в районі Херсона. Механізовані підрозділи ЗСУ відбили автомобільний міст і закріпилися на лівому березі Дніпра.

Хроніка війни, день перший: битва за Україну. Тільки перевірена інформація

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні