Категорія
Новини
Дата

Міжнародні резерви України у квітні знизилися на 3,1% і становлять $42,4 млрд – НБУ

Станом на 1 травня міжнародні резерви України, за попередніми даними, становили $42,4 млрд, у квітні вони знизилися на 3,1%, повідомляє пресслужба НБУ. Це пов'язано із валютними інтервенціями НБУ та борговими виплатами країни в іноземній валюті, які частково були компенсовані надходженнями від міжнародних партнерів.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 5,5 місяця майбутнього імпорту.
  • Загалом упродовж квітня динаміку міжнародних резервів визначала низка чинників. Зокрема операції НБУ на валютному ринку України.
  • Нацбанк, відповідно до балансових даних, продав на валютному ринку $2,295 млрд та викупив до резервів $30,9 млн. Отже, чистий продаж валюти НБУ в квітні становив $2,264, збільшившись порівняно з березнем. Це повʼязано зі зростанням попиту на валютному ринку, передусім на тлі активізації видатків уряду завдяки налагодженню ритмічності надходження зовнішньої допомоги з другої половини березня. 
  • Також на динаміку резервів вплинули надходження на користь уряду та виплати за обслуговування й погашення держборгу. На валютні рахунки уряду в Нацбанку надійшло $1,6 млрд. За обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті було виплачено $884,5 млн. Крім того, Україна сплатила Міжнародному валютному фонду $92,6 млн.
  • Окрім цього, повпливала переоцінка фінансових інструментів, у квітні завдяки їй вартість фінансових інструментів збільшилася на $224,3 млн. 
Міжнародні резерви України у квітні знизилися на 3,1% і становлять $42,4 млрд – НБУ /Фото 1

Контекст

Міжнародні резерви України на 1 квітня становили $43,8 млрд, таким чином у березні вони зросли на 18%. Це було повʼязано зі значними надходженнями від міжнародних партнерів, що перевищили чистий продаж валюти НБУ та боргові виплати в іноземній валюті. У березні Україна отримала $9 млрд міжнародної допомоги – це рекорд від початку великої війни, йдеться в інфографіці Forbes Ukraine. Попередній рекорд був у квітні 2023 року – $5,6 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні