Категорія
Новини
Дата

Міжнародні резерви України скоротилися до рівня травня минулого року

Міжнародні резерви України у лютому зменшились на $1,5 млрд (на 3,8%), до $37,1 млрд. Про це повідомила пресслужба НБУ. Це – відкат до показників травня 2023 року (виправлено: у першому варіанті новини було вказано лютий).

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • НБУ пояснив, що така динаміка зумовлена валютними інтервенціями для збереження курсової стійкості та борговими виплатами країни в іноземній валюті, які частково були компенсовані надходженнями від міжнародних партнерів.
  • НБУ у лютому продав на валютному ринку $1,5 млрд та викупив до резервів $31,9 млн. Чистий продаж валюти НБУ в лютому зменшився у 1,4 раза порівняно з січнем.
  • За обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті виплачено понад $1,1 млрд.
  • Крім того, Україна сплатила Міжнародному валютному фонду $379 млн.

Контекст

Якщо за підсумками 2023 року резерви України збільшились до $40,5 млрд, то за перші два місяці 2024-го вони скоротились до $37 млрд.

Фінансування від партнерів у січні-лютому було вкрай обмежене – лише $1,2 млрд за два місяці. Найбільшим донором стала Японія – $901 млн грантів та кредитів. Також допомогли Норвегія ($295 млн) та Іспанія ($3 млн).

На цьому тлі курс гривні у лютому досягнув історичного мінімуму. Одна з причин – зменшення інтервенцій Нацбанку на ринку, вочевидь, з метою економії резервів.

У березні Україна очікує на значні обсяги допомоги від партнерів: €4,5 млрд від ЄС, €900 млн – від МВФ, близько $1,5 млрд від Світового банку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні