Категорія
Новини
Дата

На Київщині звели житловий будинок за допомогою 3D-принтера (фото)

1 хв читання

Компанія 3D UTU і БФ «Обійми нації» відкрили 18 липня перший в Україні житловий будинок, зведений з використанням технології 3D-друку. Площа одноповерхового будинку – 130 кв. м, повідомила СЕО 3D UTU та очільниця БФ «Обійми нації» Інна Фурман. Він розташований у с. Михайлівка-Рубежівка в Київській області. 

Нова технологія будівництва відкриває можливість для зведення в Україні енергоефективних та більш екологічних будинків.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • 3D UTU створив будинок для родини загиблого Героя з Ірпеня. Росіяни знищили будинок родини Ярослава Березова під час окупації міста в 2022 році, а сам він загинув у боях за Бахмут того ж року.
  • Будівництво і ремонт тривали майже рік – із серпня 2023-го. Водночас час зведення стін будинку за допомогою 3D-друку становив 58 мотогодин.
  • Це благодійний проєкт, його реалізація залежала від залучення партнерів і їхніх можливостей, каже Фурман. «Декілька партнерів підтримали фінансами, але левова частка – 95% – це матеріали від партнерів, допомога волонтерів, власні інвестиції», – розповіла засновниця. Загалом у проєкті взяли участь 100 партнерів, додала вона.
  • Будівництво тривало довше, ніж планувалося спочатку, розповіла Фурман. Серед причин – очікування і узгодження графіків із партнерами, проблеми з підключенням електроенергії, брак людей через мобілізацію. При наявності фінансування і безперебійних процесах такий будинок можна звести за два місяці, каже Фурман.
  • Вартість будівництва – $700 за кв. м, повідомила Фурман. «Це станом на травень», – каже вона. Вартість сировини й оплата праці стрімко змінюються, тому дані треба постійно оновлювати, пояснює Фурман.
  • «Таке будівництво – це не тільки про швидкість та економічність. Ця технологія також дає можливість зводити енергоефективні та більш екологічні будинки. Це робить її ще більш актуальною для України, яка прагне до стійкого розвитку після війни», – прокоментував подію віцепремʼєр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.
На Київщині звели житловий будинок за допомогою 3D-принтера (фото) /Фото 1

Житловий будинок, зведений за допомогою 3D-принтера

На Київщині звели житловий будинок за допомогою 3D-принтера (фото) /Фото 2

Інтерʼєр будинку

На Київщині звели житловий будинок за допомогою 3D-принтера (фото) /Фото 3

Інтерʼєр будинку

На Київщині звели житловий будинок за допомогою 3D-принтера (фото) /Фото 4

Інтерʼєр будинку

На Київщині звели житловий будинок за допомогою 3D-принтера (фото) /Фото 5

Інтерʼєр будинку

Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

Вперше в Україні 3D-принтер використали для будівництва споруди на Сумщині, повідомляло «Суспільне». Розробило його ТОВ «Меллівора». Це – перші результати роботи 3D-принтера. Місцева громада мала сама вирішити, як використовувати цю споруду.

Ще один приклад використання будівельної технології 3D-друку в Україні – спорудження молодшої школи у Львові. Ініціатором проєкту виступив благодійний фонд Team4UA. Будівництво стартувало у травні 2023 року. Загалом час друку одноповерхової школи площею 540 кв. м становив 40 годин.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд