Категорія
Новини
Дата

Народні депутати більше не отримують доплати у конвертах – керівництво «Слуги народу»

Народні депутати Верховної Ради не отримують доплати в конвертах, а вплив бізнесу на прийняття політичних рішень дорівнює «нулю». Про це в інтервʼю Forbes сказав очільник фракції «Слуга народу» Давид Арахамія.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

  Ключові фактики 

  • Бізнес остаточно втратив вплив на формування політичного процесу та народних депутатів. «Зараз великий бізнес чітко розуміє, що якась участь у політиці – це токсична історія для них», – каже Арахамія. 
  • Спроби вплинути на певних депутатів намагались робити, дрібні «олігархи», бо депутатський «цінник» зараз сильно впав, запевняє Арахамія. «Історія була відносно недавно, не називатиму прізвище бізнесмена, але для нього все закінчилося плачевно. І бажання на когось впливати, комусь платити, гадаю, відбило надовго», – додає він.
  • Проте, відмова від зарплат в конвертах вплинуло на ефективність роботи Верховної Ради й збирати голоси на ті чи інші проекти вдається на тому ж рівні, що й до початку війни. «Просто інші практики та мотивацію потрібно застосовувати», – зазначив політик.

Контекст 

Верховна Рада восени минулого року прийняла закон №5599 називають «антиолігархічним». Його ініціював Зеленський, щоб обмежити вплив великого бізнесу на українські медіа, політику та економіку.

Статус олігарха може отримати людина, яка відповідає трьом із чотирьох критеріїв – має вплив на медіа, займає монопольне становище в будь-якій індустрії, бере участь у політичному житті та володіє активами у 2,2 млрд грн ($84 млн).

Реєстр мав зʼявитися у травні цього року, але через війну його впровадження перенесли. Секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов в інтервʼю Forbes сказав, що робота над реєстром вже на фінальній стадії. Давід Арахамія вважає, що він має зʼявитися до кінця цього року.  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні