Категорія
Новини
Дата

Парламент ухвалив закон про судову реформу. Іноземці зіграють ключову роль у відборі суддів

Парламент 29 червня ухвалив закон, який відновлює роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів – органу, який відповідає за найм і звільнення суддів. Закон може поліпшити бізнес-клімат країни

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

  • Попередній склад комісії, яка звільняє і призначає суддів, обирався самими суддями. Через конфлікт інтересів восени 2019 року членів комісії звільнили, але нових не змогли найняти. Новий закон перезапускає цей орган.
  • Членів комісії будуть відбирати шість експертів: три судді (діючих або у відставці) і три незалежних міжнародних експерта. Міжнародні фахівці матимуть вирішальне право голосу. Наприклад, якщо голоси за кандидата розділяться три на три, то вирішальне слово буде за іноземцями. Ухвалення такої норми вимагали Венеціанська комісія, Міжнародний валютний фонд і місцеві антикорупційні активісти.
  • Міжнародних експертів повинні запропонувати іноземні організації, з якими Україна співпрацює у сфері протидії корупції, йдеться у проєкті закону. У законі немає конкретного списку організацій, які запропонують своїх експертів. Це буде Європейський союз, Всесвітній банк і Рада Європи, передбачає Дар'я Каленюк, виконавчий директор Центру протидії корупції. Конкретний список буде опублікований пізніше.
  • Комісія почне роботу за шість-сім місяців, каже Андрій Костін, автор законопроєкту і член партії «Слуга народу». Вища кваліфікаційна комісія суддів, членів якої обирають на чотири роки, буде відповідати за підбір 2000 суддів на вакантні посади в судах по Україні та атестацію 5000 діючих суддів.
  • Згідно із законом, 32 рекомендованих кандидатів додатково перевіряє Вища рада правосуддя (ВСП) і обирає з них 16. До складу ВСП теж входять шість осіб: три судді, запропонованих Радою суддів, і по одній людині від Нацакадемії правових наук, Рад прокурорів і адвокатів. Костін зі «Слуги народу» говорить, що на черзі реформа Вищої ради правосуддя.

Комісія зможе звільнити тих суддів, які «ухвалюють несправедливі рішення, беруть хабарі і фактично є ключовою перешкодою для надходження інвестицій в Україну», – каже Галина Чижик, експерт Центру протидії корупції. Цей закон вирішує кадрове питання у судовій системі і без нього подальша реформа була б неможлива, каже Чижик.

За словами Андрія Гундера, президента Американської торгової палати в Україні, відновлення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів вкрай необхідне, оскільки дозволить розблокувати процес добору суддів за часів, коли не вистачає чесних фахівців. «Це позитивний сигнал для бізнес-спільноти в Україні», – каже Гундер. «Важливо мати міжнародного рефері, який би стежив за процесами у країні».

Контекст

У 2020 році Україна зайняла 117 місце серед 180 країн у Індексі сприйняття корупції, за даними Transparency International Ukraine. В організації заявили, що затримка судової реформи – один із чинників, який міг погіршити місце України у цьому рейтингу в 2021 році.

За даними Американської торгової палати в Україні, 74% представників бізнесу визнали верховенство права пріоритетом для економічного зростання України.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні