Категорія
Новини
Дата

Російський пошуковик «Яндекс» на межі дефолту

«Яндекс» попередив акціонерів про ризик дефолту після призупинення торгів паперами компанії на Nasdaq

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Російська компанія «Яндекс» (NASDAQ та MOEX: YNDX), зареєстрована в Нідерландах, звернулася до своїх акціонерів, щоб роз'яснити вплив геополітичних подій на роботу компанії.

У повідомленні наголошується, що ні Yandex NV, ні жодна з дочірніх компаній, члени ради директорів чи керівництво, а також основні акціонери компанії не є об'єктами санкцій.

У компанії розповіли, що наразі аналізують нові правила експортного контролю. «Поточні потужності центру обробки даних та інші технології, критично важливі для роботи, дозволять продовжувати працювати у звичайному режимі принаймні протягом наступних 12-18 місяців, – наголошується в повідомленні. – У разі тривалого припинення постачання обладнання, програмного забезпечення або інших технологій, що використовуються в нашому бізнесі, якщо не буде знайдено альтернативних джерел, наша діяльність може з часом суттєво постраждати».

У заяві сказано, що власники бондів після призупинення торгів паперами компанії на Nasdaq більш ніж на п'ять торгових днів мають право вимагати погашення облігацій за номіналом та нараховані відсотки. Йдеться про бонди під 0,25% із погашенням у 2025 році на суму $1,25 млрд. «Група «Яндекс» загалом наразі не має достатніх ресурсів для повного викупу нот, — сказано у повідомленні. — У випадку, якщо нам не дозволять розподілити додаткові кошти від наших російських дочірніх компаній на користь нашої голландської материнської компанії, Яндекс не матиме достатньо ресурсів для погашення більшої частини облігацій».

Станом на 28 лютого 2022 року у «Яндекс» були залишки грошових коштів у валюті на суму близько $615 млн ($370 млн за межами Росії) та приблизно 47 млрд руб. грошових коштів та їх еквівалентів у рублях.

Погашення бондів за номіналом може вплинути на фінансове становище ліквідності в короткостроковій перспективі і вплинути на можливість компанії виконувати інші зобов'язання, йдеться в зверненні. Компанія продовжує уважно стежити за розвитком подій у напрямку санкцій та експортного контролю, а також за макроекономічним кліматом у Росії.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні