Категорія
Новини
Дата

Ровер NASA Perseverance здійснив посадку на поверхню Марса. Буде шукати сліди життя

NASA відправили на Марс новий ровер Perseverance, який успішно здійснив посадку в кратері Єзеро. Він уперше збере зразки ґрунту для доставки на Землю.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Ровер здійснив посадку на Марсі 18 лютого о 22:55 за київським часом, через сім місяців запуску з Землі.
  • Під час посадки ровер пройшов, як зазначають у NASA, через «сім хвилин жаху». Адже посадковий модуль автоматично входить в атмосферу на швидкості 19 000 км/год. Крім того, фахівці NASA не могли управляти апаратом віддалено через затримку в передачі сигналів понад 10 хвилин. Він сам скинув тепловий щит, захисну оболонку і випустив парашути.
  • Після перевірки всіх систем марсохід буде надсилати знімки в небаченій раніше HD-якості.
  • Perseverance оснащено двома мікрофонами, які вперше в історії дадуть змогу записати звуки на Марсі. Також є 23 камери і сім наукових приладів, які дадуть можливість досліджувати ґрунт на вміст мікроорганізмів, пише ArsTechnica.
  • Також із прицілом на майбутні дослідження Марсу технологія Mars Oxygen In-situ Resource Utilization Experiment (MOXIE) намагатиметься видобувати кисень з атмосфери Червоної планети, яка складається переважно з двоокису вуглецю.
  • Ровер оснастили вертольотом Ingenuity, за допомогою якого спробують зробити перший керований політ на іншій планеті.
  • У довгостроковій перспективі мета Perseverance – проїхати на північний захід. Там, на думку вчених, розташована дельта річки, яка 3,5 млрд років тому впадала в Єзеро, пише NBCnews. Саме там очікується наявність усіх необхідних компонентів для виникнення життя.
  • Perseverance має взяти зразки органічних речовин та мінералів. Вони будуть заховані в герметичній капсулі для майбутньої місії повернення на Землю, яка попередньо запланована на 2026 рік, пише Wired.

Контекст

Загальна вартість ровера Perseverance склала $2,7 млрд, пише The New York Times. Після посадки Perseverance США стали третьою країною, яка успішно досягла Марсу протягом останніх двох тижнів. Крім NASA до Червоної планети дісталися Об'єднані Арабські Емірати з орбітальним зондом Hope для дослідження погоди. А також Китай відправив зонд Tianwen-1, але поки що він лише увійшов до орбіти Марсу. Космічний корабель NASA не виходив на орбіту планети, зайшовши по прямій траєкторії.

Місія Mars 2020 Perseverance є частиною програми NASA щодо дослідження Місяця і Марсу. Зокрема, метою місії Artemis на Місяць є підготовка до дослідження Червоної планети людиною.

Цікавий факт

У Perseverance є власний Twitter, де можна стежити за новинами.

 

 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні