Категорія
Новини
Дата

Ровер NASA Perseverance здійснив посадку на поверхню Марса. Буде шукати сліди життя

1 хв читання

NASA відправили на Марс новий ровер Perseverance, який успішно здійснив посадку в кратері Єзеро. Він уперше збере зразки ґрунту для доставки на Землю.

Ключові факти

  • Ровер здійснив посадку на Марсі 18 лютого о 22:55 за київським часом, через сім місяців запуску з Землі.
  • Під час посадки ровер пройшов, як зазначають у NASA, через «сім хвилин жаху». Адже посадковий модуль автоматично входить в атмосферу на швидкості 19 000 км/год. Крім того, фахівці NASA не могли управляти апаратом віддалено через затримку в передачі сигналів понад 10 хвилин. Він сам скинув тепловий щит, захисну оболонку і випустив парашути.
  • Після перевірки всіх систем марсохід буде надсилати знімки в небаченій раніше HD-якості.
  • Perseverance оснащено двома мікрофонами, які вперше в історії дадуть змогу записати звуки на Марсі. Також є 23 камери і сім наукових приладів, які дадуть можливість досліджувати ґрунт на вміст мікроорганізмів, пише ArsTechnica.
  • Також із прицілом на майбутні дослідження Марсу технологія Mars Oxygen In-situ Resource Utilization Experiment (MOXIE) намагатиметься видобувати кисень з атмосфери Червоної планети, яка складається переважно з двоокису вуглецю.
  • Ровер оснастили вертольотом Ingenuity, за допомогою якого спробують зробити перший керований політ на іншій планеті.
  • У довгостроковій перспективі мета Perseverance – проїхати на північний захід. Там, на думку вчених, розташована дельта річки, яка 3,5 млрд років тому впадала в Єзеро, пише NBCnews. Саме там очікується наявність усіх необхідних компонентів для виникнення життя.
  • Perseverance має взяти зразки органічних речовин та мінералів. Вони будуть заховані в герметичній капсулі для майбутньої місії повернення на Землю, яка попередньо запланована на 2026 рік, пише Wired.

Контекст

Загальна вартість ровера Perseverance склала $2,7 млрд, пише The New York Times. Після посадки Perseverance США стали третьою країною, яка успішно досягла Марсу протягом останніх двох тижнів. Крім NASA до Червоної планети дісталися Об'єднані Арабські Емірати з орбітальним зондом Hope для дослідження погоди. А також Китай відправив зонд Tianwen-1, але поки що він лише увійшов до орбіти Марсу. Космічний корабель NASA не виходив на орбіту планети, зайшовши по прямій траєкторії.

Місія Mars 2020 Perseverance є частиною програми NASA щодо дослідження Місяця і Марсу. Зокрема, метою місії Artemis на Місяць є підготовка до дослідження Червоної планети людиною.

Цікавий факт

У Perseverance є власний Twitter, де можна стежити за новинами.

 

 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні