Категорія
Новини
Дата

Україна та Росія розробили план нейтралітету з 15 пунктів – Financial Times (оновлено)

Україна і Росія домоглися «значного прогресу» за попереднім мирним планом з 15 пунктів, який містить припинення вогню та виведення російських військ, якщо Україна оголосить про нейтралітет і прийме «обмеження» на свої збройні сили. Про це пише Financial Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти:

  • Запропонована угода, яку українські та російські переговорники вперше обговорили у повному обсязі у понеділок, передбачає відмову Києва від вступу до НАТО та обіцянку не розміщувати іноземні військові бази чи озброєння в обмін на захист від союзників, таких як США, Велика Британія та Туреччина.
  • Позиція РФ значно пом’якшилася і Україна розраховує на угоду про припинення вогню найближчим часом, повідомив радник голови ОП Михайло Подоляк в інтервʼю американському телеканалу PBS. Також радник голови ОП повідомив про підготовку документів для прямих переговорів Зеленського з Путіним.
  • Подоляк відреагував на публікацію. «Financial Times опублікувала чернетку, яка демонструє запит російської сторони. І не більше. Українська сторона має свої позиції. Єдине, що ми підтверджуємо на цьому етапі, – це припинення вогню, виведення російських військ та гарантії безпеки від низки країн», – твітнув він.

Контекст:

Видання підкреслює, що характер західних гарантій безпеки України та їхня прийнятність для Москви може виявитися великою перешкодою для укладення будь-якої угоди. Також перешкодою може стати статус українських територій, захоплених Росією та її маріонетками у 2014 році. 

Хоча Москва і Київ заявили у середу, що вони досягли прогресу за умовами угоди, українські посадовці скептично ставляться до того, що президент Росії Владімір Путін готовий до миру. Вони побоюються, що Москва намагається виграти час для перегрупування своїх сил і відновлення наступу.

Подоляк заявив виданню, що будь-яка угода міститиме пункт про те, що війська Російської Федерації залишають територію України, захоплену з моменту початку вторгнення 24 лютого, а саме південні райони вздовж Азовського та Чорного моря, а також територію на схід і на північ від Києва.

За угодою, Україна збереже свої збройні сили, але буде зобовʼязана залишатися поза військовими союзами, такими як НАТО, і утримуватися від розміщення іноземних військових баз на своїй території.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні