Категорія
Новини
Дата

«Укренерго» за 2023 рік погасило 25 млрд грн боргів – Кудрицький

НЕК «Укренерго» за 2023 рік отримала близько 400 млн грн прибутку, 83 млрд грн доходу, а також погасила 25 млрд грн боргів. Про це повідомив голова правління компанії Володимир Кудрицький на брифінгу, пише «Укрінформ».

Ключові факти

  • Основні параметри 2023 року для «Укренерго»: дохід – 83 млрд грн, прибуток – близько 400 млн грн на противагу збитку у 2022 році, сказав Кудрицький.
  • У 2023 році «Укренерго» погасило 25 млрд грн боргів перед учасниками ринку електроенергії. Зокрема, погашено 9,5 млрд грн боргів на ринку допоміжних послуг та 1,3 млрд грн заборгованості за обмеження роботи станцій на відновлювальних джерелах.
  • «Укренерго» також зменшило заборгованість перед ДП «Гарантований покупець» за послугу з підтримки ВДЕ на 12,2 млрд грн.
  • За підсумками 2023 року вартість активів «Укренерго» зросла на 45 млрд грн.

Контекст

«Укренерго» планує упродовж 2024 року повністю розрахуватися з учасниками балансуючого ринку електроенергії, заявив раніше Кудрицький. За його словами, для цього компанія планує одноразово залучити фінансування від донорів. 

Кудрицький зауважив, що погашення заборгованості на балансуючому ринку дозволить інвесторам у системи накопичення енергії, а також газовій піковій генерації мати адекватну економічну модель роботи на ринку.

З початку року заборгованість учасників на балансуючому ринку перед НЕК «Укренерго» зросла на 700 млн грн – до 31,4 млрд грн, свідчать дані оператора.

Водночас заборгованість «Укренерго» перед учасниками ринку за цей період зросла на 770 млн грн – до 19,1 млрд грн.

З кінця березня 2023 року до кінця березня 2024 року, заборгованість перед НЕК «Укренерго» збільшилась на 24%, перед учасниками ринку – на 21%.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні