Категорія
Новини
Дата

В ДТЕК Енерго оцінюють збитки від російських атак майже в 6 млрд грн

Прямі втрати від пошкодження і руйнування обладнання генеруючих об’єктів компанії ДТЕК Енерго Ріната Ахметова наближаються до 6 млрд грн. Про це повідомив гендиректор компанії Ільдар Салєєв.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За останні пів року лише теплоелектростанції ДТЕК Енерго були атаковані ворогом 29 разів, йдеться у повідомленні пресслужби компанії. Пошкоджено більше 1000 одиниць різного обладнання на станціях.
  • «Прямі втрати від пошкодження і руйнування обладнання генеруючих об’єктів компанії наближаються до 6 млрд грн. З масштабними руйнуваннями входити у наступний опалювальний сезон буде не легше, ніж у поточний», – зазначив Салєєв. 
  • За його словами, допомогти у цьому могла б єдина програма відновлення української енергетики, зокрема, і теплової генерації, яка б консолідувала міжнародну допомогу, державну підтримку, можливості для кредитування зі сторони міжнародних фінансових інституцій тощо. 
  • «Скорішому відновленню об’єктів сприяло би також погашення боргів за роботу генерації на балансуючому ринку. Лише перед нами ці борги складають понад 2,2 млрд грн», – зазначив Салєєв.
  • Щоб краще підготуватися до наступного опалювального сезону, окрім відновлювальних робіт, компанія ДТЕК Енерго розпочала планові ремонти енергоблоків ТЕС. Вже до кінця місяця планується завершити перший ремонт. Всього у 2023 році ДТЕК Енерго планує відремонтувати 28 енергоблоків на своїх теплоелектростанціях, йдеться у повідомленні.

Контекст

За підсумками 2022 року на ТЕС ДТЕК Енерго було реалізовано 26 ремонтів енергоблоків. Інвестиції у минулорічну ремонтну кампанію склали майже 2,2 млрд грн.

Відновлення пошкоджених енергетичних обʼєктів до довоєнного рівня займе роки, сказав раніше в інтервʼю Forbes Салєєв. За його словами, компанія потребує мільярдів гривень.

За його словами, крім атомних електростанцій, в Україні не лишилось генерації, яка не була б обстріляна росіянами. Можливо, ще деякі невеликі ТЕЦ також уникли обстрілів, додав він. 

Ступінь пошкодження електростанцій ДТЕК різний, уточнив Салєєв, відмовившись від подробиць через питання безпеки. 

«Щоб відновити все до довоєнного рівня, потрібні роки, проте наше завдання – бути максимально готовими до наступного опалювального сезону», – наголосив Салєєв. 

Щодо втрат «ДТЕК Енерго» Салєєв заявив, що рахунок іде на мільярди гривень. «Один трансформатор – це 200 млн грн. Наша енергосистема втратила їх десятки», – додав він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні