Категорія
Новини
Дата

У Центральній Азії блекаут. У трьох країнах перебої з електрикою, водопостачанням та опаленням

У Казахстані, Киргизстані та Узбекистані 25 січня сталися масштабні перебої з електрикою. Збій електропостачання відбувся по всьому «енергокільцю» Центральної Азії, пише The Bell.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Про відключення електроенергії в Алма-Аті та південних областях Казахстану, в Узбекистані, включаючи Ташкент, а також по всій території Киргизстану, стали повідомляти місцеві жителі, а потім чиновники та енергетики.
  • В Алма-Аті впала напруга в мережі та спрацювали системи автоматичного розвантаження на підстанціях. Енергопостачання відключилося по лінії «Казахстанської компанії з управління електромережами» (KEGOC). Електрики також немає у Шимкенті, Таразі та Туркестанській області.
  • У Ташкенті та багатьох регіонах Узбекистану збої почалися зранку. Ташкентський метрополітен повідомив про призупинення роботи, на вулицях через відключення світлофорів рух регулюють інспектори ДПС. Аеропорт не приймає рейси, а в ЖКГ попередили про перебої в мережах опалення, каналізації та водопостачання.
  • Електроенергія відключилася майже по всьому Киргизстану. Без світла залишилося місто Ош, деякі райони Чуйської та Іссик-Кульської областей. У Бішкеку перестали працювати насосні станції.
  • Причини блекауту називають різні. В Узбекистані повідомили, що електромережі пошкодилися після аварії, через яку змінилася напруга на лініях із Казахстану. Казахстан вказав на значний аварійний дисбаланс, створений енергосистемою Центральної Азії, – стався накид потужності на транзит електроенергії. Киргизстан заявив про збій в енергосистемі Центральної Азії, який стався в одній з енергосистем регіону.

Контекст

Казахстан, Киргизстан та Узбекистан об'єднані в єдине «енергокільце» Центральної Азії. Проєкт єдиної енергосистеми було розроблено ще за часів СРСР, пише РБК. Система управлялася Координаційно-диспетчерським центром у Ташкенті. В 2003 році систему покинув Туркменістан, у 2009-му з «енергокільця» вийшов Таджикистан.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні