Категорія
Новини
Дата

Запорізький титано-магнієвий комбінат остаточно повернули у держвласність. Компанія Фірташа програла касацію

Запорізький титано-магнієвий комбінат повернуто у власність держави. Касаційний цивільний суд у складі Верховного суду залишив без змін рішення судів попередніх інстанцій, повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Рішення ухвалено 23 травня. Суд погодився з доводами прокурора та представника Фонду державного майна як позивача і відмовив у задоволенні касаційної скарги компанії «Толексіс Трейдінг Лімітед».
  • Рішення Касаційного цивільного суду є остаточним – майновий комплекс повернуто у власність держави, йдеться у повідомленні.

Контекст

ЗТМК – єдиний в Україні та Європі виробник металевого губчастого титану. Його проєктна потужність – 20 000 т на рік, проте через зношеність виробничих фондів підприємство наразі може випускати 10 000 т губки. Завод було приватизовано компанією «Толексіс Трейдінг Лімітед» (Кіпр) Дмитра Фірташа в 2013 році за результатами конкурсу Фонду держмайна. Це відбулося з метою залучення інвестицій на впровадження сучасних технологій та створення високорентабельного виробництва. Частка держави в ЗТМК становила 51%, а решта – «Толексіс Трейдінг Лімітед». Ця компанія мала інвестувати $110 млн упродовж 2013-го – І кварталу 2015 року, однак спрямувала лише 20 млн грн, а решту грошей виведено з України на рахунки офшорних фірм, зауважує САП.

Як наслідок у 2018–2019 роках ЗТМК отримав 1,5 млрд грн збитків, зазначав голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко. «Наступним кроком цієї історії стало би придбання за безцінь залишку державних акцій «Толексіс», якби ФДМУ та правоохоронні органи не втрутилися в ситуацію. Був оновлений менеджмент і розроблена програма фінансового оздоровлення та модернізації. Завдяки цьому вже до кінця року ЗТМК перейде межу беззбитковості та почне приносити державі кошти», – запевняв він.

Рішення про повернення майнового комплексу у власність держави Запорізькій суд вже виносив у липні 2018 року. Також законність цього рішення підтвердив і суд апеляційної інстанції. Однак Верховний суд, частково задовольнивши касаційну скаргу компанії «Толексіс Трейдінг Лімітед» (Кіпр), скерував справу на новий розгляд.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні