Категорія
Новини
Дата

Зеленський підписав закон про криміналізацію контрабанди. В ньому враховані побажання бізнесу

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №5420, яким криміналізується контрабанда, свідчить інформація в картці законопроєкту на сайті Верховної Ради.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами нардепа Ярослава Железняка, у документі враховано поправки, на яких наполягав бізнес: пороги для товарної контрабанди пропонується підняти в пʼять разів; пороги для контрабанди підакцизними товарами – у два рази; набрання чинності положень щодо товарної контрабанди відкладається до середини 2024 року (дедлайн МВФ по перезавантаженню БЕБ).
  • У законі враховані наполягання бізнесу щодо зазначення умисної форми вини, виключно за наявності якої може відбуватися кваліфікація дій як злочину.
  • Також обмежено можливі випадки притягнення до відповідальності за «контрабандними» статтями за подання документів із неправдивими відомостями – вони мають бути підставою для переміщення товарів, підлягати обов’язковому декларуванню відповідно до митного законодавства, а також мати вплив на визначення розміру митних платежів чи дотримання заходів нетарифного регулювання.
  • Ухвалення законопроєкту – вимога макрофіну від ЄС на €1,5 млрд в цьому році, нагадав Железняк.
  • Контрабанда поза митним контролем каратиметься штрафом – від 10 000 до 25 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За повторне порушення закону передбачено від п’яти до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна, за контрабанду товарів, вчинену організованою групою – від семи до 11 років із конфіскацією майна.
  • Проводити досудові розслідування у кримінальних провадженнях матимуть право детективи органів БЕБ після перезавантаження органу.
  • Кримінальна відповідальність за контрабанду підакцизних товарів набере чинності з 1 січня 2024 року, за контрабанду всіх інших товарів – з 1 липня 2024 року.

Контекст

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №5420 у першому читанні 13 липня 2021 року. 6 грудня профільний комітет підтримав його в редакції, яка викликала зауваження бізнесу.

Проти його ухвалення в цій редакції, зокрема, виступили Українська рада бізнесу (УРБ), Спілка українських підприємців (СУП), Федерація роботодавців України (ФРУ), громадська рада при Держмитслужбі.

9 грудня парламент прийняв у другому читанні законопроєкт №5420 про криміналізацію контрабанди з урахуваннями побажань бізнесу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні