Категорія
Новини
Дата

Криміналізація контрабанди. Що бізнес пропонує змінити у законопроєкті №5420 до другого читання

Прийняття Верховною Радою законопроєкту №5420 щодо криміналізації контрабанди товарів без врахування зауважень бізнес-спільноти може завдати шкоди законослухняному бізнесу, який до всього стикається з проблемами блокування кордонів. Про це йдеться у заяві Американської торговельної палати. Згаданий законопроєкт готують до другого читання. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Бізнес пропонує доповнити санкцію пропонованої статті Кримінального кодексу положеннями про обов’язкову конфіскацію та знищення алкогольних напоїв і тютюнових виробів, що виступають предметами контрабанди. 
  • Крім того, експерти компаній-членів Палати категорично проти редакції статті 201-3 ККУ «Контрабанда товарів» (щодо непідакцизних товарів).
  • Запровадження кримінальної відповідальності за контрабанду непідакцизних товарів у пропонованій законопроєктом редакції призведе до корупційних ризиків і передумов для зловживань контролюючих та правоохоронних органів, а також незаконного тиску саме на законно працюючий бізнес, вважають представники бізнесу.
  • Крім того, правова конструкція об’єктивної сторони злочину «переміщення товарів через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю» є вкрай неконкретною, фактично дозволяючи реєстрацію кримінального провадження при будь-яких спірних ситуаціях, що виникають під час митного контролю.
  • Американська торговельна палата звернулася до народних депутатів із проханням доопрацювати законопроєкт №5420 та видалити з його тексту пропоновану редакцію статті 201-3 ККУ «Контрабанда товарів» або ж змінити редакцію опису об’єктивної сторони злочину, передбачивши, що кримінальна відповідальність настає виключно за «умисне митне шахрайство, вчинене з метою ухилення від сплати митних платежів або уникнення заходів нетарифного регулювання».

Контекст

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №5420 у першому читанні 13 липня 2021 року. 6 грудня профільний комітет підтримав його в редакції, яка викликає зауваження бізнесу.

Проти його ухвалення в нинішній редакції, зокрема, виступили Українська рада бізнесу (УРБ), Спілка українських підприємців (СУП), Федерація роботодавців України (ФРУ), громадська рада при Держмитслужбі.

Раніше депутати та члени профільних комітетів врахували частину пропозицій бізнес-спільноти. Зокрема, було видалення з тексту статті про «Недостовірне декларування товарів», нагадали в Палаті.

У другому читанні нардепи планують розглянути законопроєкт 8 грудня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні