Категорія
Новини
Дата

Криміналізація контрабанди. Що бізнес пропонує змінити у законопроєкті №5420 до другого читання

1 хв читання

Прийняття Верховною Радою законопроєкту №5420 щодо криміналізації контрабанди товарів без врахування зауважень бізнес-спільноти може завдати шкоди законослухняному бізнесу, який до всього стикається з проблемами блокування кордонів. Про це йдеться у заяві Американської торговельної палати. Згаданий законопроєкт готують до другого читання. 

Ключові факти

  • Бізнес пропонує доповнити санкцію пропонованої статті Кримінального кодексу положеннями про обов’язкову конфіскацію та знищення алкогольних напоїв і тютюнових виробів, що виступають предметами контрабанди. 
  • Крім того, експерти компаній-членів Палати категорично проти редакції статті 201-3 ККУ «Контрабанда товарів» (щодо непідакцизних товарів).
  • Запровадження кримінальної відповідальності за контрабанду непідакцизних товарів у пропонованій законопроєктом редакції призведе до корупційних ризиків і передумов для зловживань контролюючих та правоохоронних органів, а також незаконного тиску саме на законно працюючий бізнес, вважають представники бізнесу.
  • Крім того, правова конструкція об’єктивної сторони злочину «переміщення товарів через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю» є вкрай неконкретною, фактично дозволяючи реєстрацію кримінального провадження при будь-яких спірних ситуаціях, що виникають під час митного контролю.
  • Американська торговельна палата звернулася до народних депутатів із проханням доопрацювати законопроєкт №5420 та видалити з його тексту пропоновану редакцію статті 201-3 ККУ «Контрабанда товарів» або ж змінити редакцію опису об’єктивної сторони злочину, передбачивши, що кримінальна відповідальність настає виключно за «умисне митне шахрайство, вчинене з метою ухилення від сплати митних платежів або уникнення заходів нетарифного регулювання».

Контекст

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №5420 у першому читанні 13 липня 2021 року. 6 грудня профільний комітет підтримав його в редакції, яка викликає зауваження бізнесу.

Проти його ухвалення в нинішній редакції, зокрема, виступили Українська рада бізнесу (УРБ), Спілка українських підприємців (СУП), Федерація роботодавців України (ФРУ), громадська рада при Держмитслужбі.

Раніше депутати та члени профільних комітетів врахували частину пропозицій бізнес-спільноти. Зокрема, було видалення з тексту статті про «Недостовірне декларування товарів», нагадали в Палаті.

У другому читанні нардепи планують розглянути законопроєкт 8 грудня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні