Інформація про «Мукко»

Назар і Аліса Кміть, Харчова промисловість

«Мукко» /Мукко
Виторг 2022 рік: 76 млн грн*

Профайл

Місто
Львівська область
Виторг 2021 рік:
33 млн грн (без ПДВ)
Рік заснування
2015

Молочна ферма з Прикарпаття, яка виробляє сири з козячого та коровʼячого молока. Продається у найбільших ритейлерах – «Ашані», «Сільпо», Novus тощо.

  • Співзасновник «Мукко» Назар Кміть з восьми років займався футболом і мріяв про спортивну кар’єру, яку перервала травма. Назар прийшов до батька по гроші на ресторанний стартап, але ідею забракували. Тоді знайомий бельгієць, який займається розведенням альпійських кіз, запропонував Назарові локалізувати в Україні виробництво крафтового сиру. «Де я і де кози?» – подумав Кміть-молодший, але за місяць, проаналізувавши підготовлений бельгійцем бізнес‑план, змінив рішення. 
  • Крім Назара у сирний бізнес залучені його дружина, сестра з чоловіком, батько, мама і куми. «Ми будуємо сімейний бізнес на 400 років», – казав Forbes у 2021 році Микола Кміть, батько Назара. 
  • Починали Кміті з м’яких сирів, термін придатності якого – максимум 18 днів. «Доки з’явиться на полицях київських супермаркетів, залишається тиждень, – говорив Назар. – Споживачі не готові брати такий продукт». Проблему розв’язали двома способами. Паралельно з козячим сиром почали варити тверді сири з коров’ячого молока, які можуть зберігатися 60–120 днів. М’які сири стали пакувати з використанням інертного газу, що збільшило термін зберігання вдвічі. 
  • У 2020 році сімейна ферма продала 170 т сирів і вторгувала за них 49 млн грн. У тому ж році компанія збільшила обороти на 48%. 
  • Станом на 2021 рік тверді сири в лінійці «Мукко» займали 80%, м’які – з трюфелем, горіхом, пажитником, лавандою, віскі – 20%.
  • У 2021 році четверта частина продукції «Мукко» виготовлялася з козячого молока. 
  • Станом на 2021 рік сир під брендом «Мукко» продавався в національних продуктових мережах на 70% території країни. Основні партнери – «Сільпо» й «Ашан». 
  • В «Сільпо» бренд входив до трійки лідерів серед крафтових сироварень. У 2021-му на частку «Мукко» припадало 45% продажів українського крафтового козячого сиру в мережі (300 кг на місяць). 
  • Кміть одним із перших привіз в Україну кіз французької альпійської породи, а ремесла навчався у голландських сироварів. Станом на 2021 рік у його господарстві було 1400 кіз і 400 корів.
  • Ціна за кілограм сиру «Мукко» у 2021 році складала від 260 до 715 грн.
Матеріали по темі
Поруч в рейтингу «Next250»
«Мудрик»
Оксана Тимків
20 млн грн
«Наш Формат»
Владислав Кириченко
92 млн грн*
Участь в рейтингах
Статті по темі