У пріоритеті – доречність та ефективність. Як правильно рекламувати бізнес під час війни
Категория
BrandVoice
Дата

У пріоритеті – доречність та ефективність. Як правильно рекламувати бізнес під час війни

2022 рік обіцяв бути переломним для диджитал-маркетингу. Рекламний ринок готувався відмовитися від cookies, персоналізація і контекстний таргетинг мали посилити свої позиції, а бюджети компаній на маркетингові сервіси – і далі збільшуватися.

Натомість 24 лютого ринок ледве не перестав існувати, а за підсумками року впав на 63%, як показує дослідження Всеукраїнської рекламної коаліції. Якщо бізнес продовжує працювати, до нових реалій необхідно адаптувати й рекламу, а не відмовлятися від неї, радять у компанії RTB House.

Як бізнес рятує рекламу, а реклама – бізнес

Спершу в умовах повної невизначеності бізнес практично повністю призупинив рекламні кампанії та заморозив маркетингові бюджети.

За підрахунками експертів IAB Ukraine, понад 70 % рекламних агенцій змушені були призупинити діяльність

Коли перший шок минув і бізнес почав шукати можливості для відновлення діяльності в нових реаліях, питання реклами актуалізувалося. На сьогодні вже понад 50% агенцій повернулися до роботи, хоча й із набагато меншою завантаженістю, ніж до початку повномасштабної війни.

Відновлення ринку почалося з диджитал-кампаній. На їхній запуск не потрібно багато часу й коштів, а оптимізація витрат нині критично важлива. Водночас достатньо інструментів для відстеження конкретних результатів, отже, бізнес зможе захистити себе від нецільових або невиправданих витрат.

Сектор інтернет-реклами просів на 42%, тоді як деякі інші сектори переживають драматичну втрату до 90% своїх обсягів

До речі, завдяки своїй гнучкості та адаптивності сектор інтернет-реклами постраждав менше за інші – просів на 42%, тоді як деякі інші сектори переживають драматичну втрату до 90% своїх обсягів. Крім того, завдяки своїй стійкості до викликів війни ринок інтернет-реклами поки що залишається єдиним, для якого експерти готові робити обережні позитивні прогнози на наступний рік.

Зі свого боку диджитал-реклама допомагає відновити контакт зі споживачами не лише тим, хто відновлює роботу в Україні. Вона нині є чи не єдиним доступним рішенням для українського бізнесу, який через війну змушений виходити на міжнародні ринки без особливих ресурсів на побудову впізнаваності та просування. А без цього запустити стабільні продажі на новому ринку дуже складно.

Як рекламувати свій продукт під час війни ефективно

Повністю зупиняти маркетингові активності аж до перемоги було б помилкою.

  • Саме зараз більшість українців хочуть і готові підтримувати українські бренди: їм віддають перевагу 53% населення у віці 18–60 років та майже 60% молоді, згідно з опитуванням Google та Kantar.
  • Також 54% респондентів підтримують продовження рекламування товарів і послуг у воєнний час.

Сьогоднішні реалії практично не залишають можливостей для класичного планування маркетингових активностей. На передній план виходить диджитал-маркетинг із характерною для нього гнучкістю: маркетологи бачать і аналізують реакцію споживача в режимі реального часу, що дає змогу швидко коригувати стратегію. А працювати з невеликими горизонтами планування всі звикли ще під час гострої фази коронавірусної пандемії.

Які інструменти й чому залучати до рекламних кампаній

Визначення цільових аудиторій за допомогою штучного інтелекту

Технології штучного інтелекту активно інтегруються в бізнес. Однією з доступних сьогодні можливостей для маркетингу й реклами є використання алгоритмів глибинного навчання для аналізу цільової аудиторії.

Такі алгоритми дають змогу зібрати детальну інформацію про споживачів. На додачу до виявлення, що цікавить споживачів або може зацікавити потенційно, можна також визначити, на яких сайтах оптимально розміщувати рекламні банери. Як результат, бізнес залучає клієнтів, яким найімовірніше відгукнеться товар чи послуга, кількість переходів за рекламними банерами зростатиме, рекламні кампанії можна оптимізувати та точніше налаштувати.

Понад 70% користувачів покладаються на інформацію зі своїх соцмереж, ухвалюючи рішення про купівлю товару чи послуги

Важливою перевагою застосування глибинного навчання є те, що ця технологія здатна збирати інформацію без використання кукі-файлів, що є актуальним у світлі глобальної відмови від використання сторонніх кукі-файлів.

Контекстна реклама для ефективного охоплення цільової аудиторії

Контекстний таргетинг відомий давно, однак новітні технологічні досягнення виводять його на новий рівень.

  • Згідно з внутрішньою статистикою RTB House, застосування можливостей штучного інтелекту покращує ефективність рекламних кампаній до 47% без додаткових витрат.
  • Також для підвищення ефективності контекстну рекламу поєднують із програматиком – автоматизованою закупівлею реклами.

Обидва підходи дієві, результат залежить від того, наскільки вдало ці інструменти інтегровані в екосистему програматика.

Чат-боти для комунікації з користувачами

Чому важливо «дружити» з користувачами в онлайні, переконливо говорять показники глобальних опитувань останніх років: понад 70% користувачів покладаються на інформацію зі своїх соцмереж, ухвалюючи рішення про купівлю товару чи послуги.

Взаємодія користувачів із чат-ботами та віртуальними помічниками на базі штучного інтелекту ще в період гострої фази пандемії зросла на 250%

Ще одним чинником, який посилює важливість постійної комунікації бренду зі споживачем, є нові реалії повномасштабної війни.

  • Взаємодія користувачів із чат-ботами та віртуальними помічниками на базі штучного інтелекту ще в період гострої фази пандемії зросла на 250%.
  • За прогнозами експертів, тенденція посилюватиметься й надалі, охоплюючи все більше месенджерів, зокрема Messenger, WhatsApp і Slack.

Що важливо, для використання подібного інструменту не знадобиться якихось надмірних бюджетів чи розширення штату працівників. Можна почати з тестування хоча б доволі відомого нині ChatGPT, який зможе комунікувати з користувачами практично без втручання з боку бренду.

Поєднання ретаргетингу з алгоритмами штучного інтелекту (глибинного навчання)

Таке рішення розв’язує дві проблеми: зменшує частоту «універсальних» рекламних оголошень і підвищує точність таргетингу. Як результат, рівень втоми й роздратування від реклами знижується, а ймовірність, що користувачі побачать рекламу, яка дійсно відповідає їхнім потребам у конкретний момент, – зростає.

Креативний підхід до форматів реклами для підвищення ефективності рекламних оголошень

За приблизними оцінками експертів, щодня активному користувачу мережі та ґаджетів транслюється від 6000 до 10 000 рекламних оголошень. Цифровий прогрес уже давно залишив у минулому статичні банери, а штучний інтелект дає змогу зволяє експериментувати з інтерактивом та надточно таргетувати рекламу на потрібну аудиторію в найбільш сприятливий час.

Для брендів життєво важливо бути в курсі сучасних тенденцій і досліджувати нові можливості та технології, щоб зацікавити своїх клієнтів і виділятися серед конкурентів

Існують різні способи додати креативу рекламним кампаніям для втомлених від нецікавих однотипних статичних рекламних проявів користувачів – від банерів, які заохочують до активної взаємодії з контентом, до динамічного відео, оптимізованого в режимі реального часу, що забезпечує надзвичайну гнучкість рекламної кампанії.

Для брендів, особливо на висококонкурентних ринках, життєво важливо бути в курсі сучасних тенденцій і досліджувати нові можливості та технології, щоб зацікавити своїх клієнтів і виділятися серед конкурентів.

Як варіант, для такої роботи з метою оптимізації витрат можна залучати надійних партнерів із ретаргетингу з релевантним портфоліо щодо типів рекламних оголошень, які ви хочете відображати, та ринків, які ви бажаєте охопити своєю кампанією.

Цінності в пріоритеті

Нині особливого значення набула патріотична тема в комунікаціях, тож якщо бізнес соціально активний, варто про це розповідати. Бренд-комунікації, які мають більше охоплення, зараз коштуватимуть дешевше: CPM помітно знизився через зменшення кількості рекламодавців на ринку.

Водночас абсолютно недоречним буде включати воєнну або патріотичну тематику до продуктової комунікації. Таке сприйматиметься виключно як хайпування та спекулювання на емоціях і темі війни з корисливою метою.

Вы нашли ошибку или неточность?

Оставьте отзыв для редакции. Мы учтем ваши замечания как можно скорее.

Исправить
Предыдущий слайд
Следующий слайд
Новый выпуск Forbes Ukraine

Заказывайте с бесплатной курьерской доставкой по Украине