Мехралі Гасимов, Почесний Консул України в Азербайджані. Фото: Орхан Асланов
Категорія
BrandVoice
Дата

«Ми віримо у світле майбутнє незалежної України та застосовуємо для його наближення весь наш міжнародний досвід». Інтервʼю з Почесним Консулом України в Азербайджані Мехралі Гасимовим

Мехралі Гасимов, Почесний Консул України в Азербайджані. Фото: Орхан Асланов

Мехралі Гасимов, Почесний Консул України в Азербайджані, розповів, як сьогодні складаються відносини між двома країнами та яку підтримку Азербайджан надає Україні на державному та бізнесовому рівні.

Мехралі Гасимов народився в Баку, проте 10 останніх років його життя тісно повʼязані з Україною. У 2013 році здобув вищу освіту в Київському Інституті міжнародних відносин ім. Тараса Шевченка. Починаючи з 2015 року втілив низку як міжнародних, так і двосторонніх українсько-азербайджанських бізнес-проєктів у сфері енергетики, транспорту й інфраструктури.

Указом президента України нагороджений орденом «За заслуги» III ступеня за великий особистий внесок у розвиток українсько-азербайджанських відносин. А також «Подякою голови Верховної Ради України» за значний особистий внесок у зміцнення міжнародного авторитету України й активну діяльність із забезпечення надання дієвої допомоги Україні в умовах російської агресії.

Україна відкрила перше Почесне Консульство в Азербайджані 2020 року. Які основні напрями охоплювала його робота до початку повномасштабної війни і які завдання є пріоритетними сьогодні?

До повномасштабного вторгнення діяльність Почесного Консульства переважно охоплювала питання сприяння розвитку науки, торговельно-економічних і культурно-гуманітарних звʼязків. Два роки тому в Баку створили Український центр, де ми розвиваємо звʼязки між двома країнами у культурній, освітній та туристичній сферах. З перших днів вторгнення центр використовують як координаційний штаб української громади зі збору гуманітарної допомоги.

У перші дні повномасштабного вторгнення ми намагалися надати усіляку підтримку громадянам України та Азербайджану. Допомагали в евакуації мешканців з Одеси, Харкова, Дніпра, Києва, Львова й інших регіонів України.

Через два дні після вторгнення Росії в Україну перший літак з гуманітарною допомогою від уряду Азербайджану приземлився в польському Жешуві. Відтоді Азербайджан без зволікання систематично підтримує Україну всім необхідним, зокрема медикаментами, медичним обладнанням та продуктами харчування. Також було закуплено та передано в Україну партію бронежилетів турецького виробництва зі ступенем захисту В4, дрони DJI та спеціальні планшети Samsung Tablet.

Загальна вага наданої Азербайджаном гуманітарної допомоги сьогодні – понад 2050 т

Ми приєдналися і до проєктів енергетичної допомоги, й у максимально стислий термін урядом Азербайджану відправлено в Україну генератори та трансформатори великої потужності. Азербайджан також бере активну участь у реалізації ініціативи Володимира Зеленського UNITED 24, зокрема у відновленні громадянської інфраструктури.

Крім того, ми беремо активну участь у захисті прав та інтересів громадян України на території Азербайджану. Ми забезпечили житлом, харчуванням і медичною допомогою понад 200 тимчасово переміщених осіб, провели низку регулярних консультацій з правових, міграційних, освітніх та соціальних питань.

«Ми віримо у світле майбутнє незалежної України та застосовуємо для його наближення весь наш міжнародний досвід». Інтервʼю з Почесним Консулом України в Азербайджані Мехралі Гасимовим /Фото 1

Мехралі Гасимов, Почесний Консул України в Азербайджані. Фото: Орхан Асланов

Як азербайджанський бізнес може допомогти Україні у відновленні економіки?

На Україну чекає всеосяжна програма економічного відновлення та оновлення, в реалізації якої можуть взяти участь азербайджанські компанії. Азербайджанський бізнес зацікавлений у розвитку відносин із українським. До повномасштабної війни кількість спільних з Україною підприємств, які реалізовували проєкти у різних сферах – від сільського господарства до ІТ, – збільшувалася рік-річно. Сьогодні бізнес також зацікавлений в інвестуванні у повоєнне відновлення країни.

Країни мають великий потенціал для нарощування співробітництва у сфері сільського господарства, що сприятиме ще більшому зміцненню продовольчої безпеки Азербайджану.

Азербайджан також традиційно є стратегічним партнером України в енергетичній сфері, важливою є співпраця з питань розвитку нафтогазового комплексу. Перспективним спрямуванням також може стати участь азербайджанських компаній у розробленні вуглеводневих родовищ на території України, приватизації обʼєктів енергетики, спільна реалізація інфраструктурних проєктів.

Сьогодні бізнес-спільнота Азербайджану підтримує Україну

Сьогодні бізнес-спільнота Азербайджану підтримує Україну – завозить на територію країни скло найвищої якості М1 азербайджанського виробництва, проводить переговори з українськими компаніями, зацікавленими у такій продукції, як карбамід, полімер, первинний поліпропілен, паливо, бітум. Коли виникла проблема нестачі палива в Україні, азербайджанська компанія SOCAR миттєво прийняла рішення надавати своє пальне для автомобілів аварійно-рятувальних служб, швидкої допомоги та пожежної служби. Компанія SOCAR сьогодні в Україну поставляє великий обсяг палива.

Бізнес-спільнота Азербайджану щиро вірить у світле майбутнє незалежної України та використовує весь свій міжнародний досвід для його наближення. Ми готові взяти безпосередню участь у повоєнному відновленні країни шляхом вливання прямих інвестицій, а також залучення іноземних інвесторів як бізнес-партнерів.

У якому ключі взаємини між країнами розвиватимуться після війни?

Повернення до мирного життя в Україні стане основою нарощування взаємовигідної торгівлі. Україна зацікавлена у зміцненні енергетичної безпеки, розширенні транспортних маршрутів. Ці самі сфери цікавлять і Азербайджан, який, своєю чергою, зацікавлений у посиленні своєї продовольчої безпеки. Обидві країни можуть об’єднати зусилля, використовуючи можливості агропромислового комплексу України та її традиційний досвід у сфері меліорації та тваринництва.

Країни можуть і мають розширювати взаємодію у сфері освіти, науки та технологій, без яких розвиток сучасного суспільства й економіки неможливий.

З огляду на багатий військовий досвід України та Азербайджану ми маємо всі підстави для розвитку співпраці у військово-технічній сфері. Нам є чим доповнити один одного у цьому чутливому для нас аспекті.

Ми не зупиняємось на досягнутому і ставимо перед собою нові амбітні цілі. Плануємо реалізацію нових проєктів і, звісно, працюватимемо на нашу спільну перемогу. Як сказав президент України Володимир Зеленський, 2023 рік має стати роком перемоги. І ми маємо згуртуватися та мобілізувати всі наші зусилля для цього. Слава Україні! Слава Азербайджану!

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні