Категорія
Свій бізнес
Дата

Forbes Digital

«Якби це був основний бізнес – вже закрила б заклад». У ресторанів сповільнилося зростання виторгу. Чому вони прогнозують затяжну кризу?

4 хв читання

Криза ресторанного бізнесу /Shutterstock

З якими викликами стикається ресторанна сфера в 2025-му? Фото Shutterstock

Прослухати матеріал

Прослухати матеріал

07:33 хвилин

x1
  • 1
  • 1.25
  • 1.5
  • 1.75
  • 2
00:00 / 07:33

Українські ресторани переживають складні часи, як і більшість бізнесів. Кадрова криза, здорожчання сировини, зростання орендних платежів тощо. Як почуваються ресторатори і що збираються робити, щоб втриматися на плаву?

Купуйте річну передплату на шість журналів Forbes Ukraine за ціною чотирьох номерів. Якщо ви цінуєте якість, глибину та силу реального досвіду, ця передплата саме для вас.

Якби це був основний бізнес, закрила би вже заклад, розповідає співвласниця бару «Лиса Гора» у Києві Олеся Остафієва. «Люди почали економити не одразу, а десь із початку 2024 року: ми підняли ціни, відвідуваність не зменшилась, але виторг лишився на тому ж рівні», – пояснює підприємиця. Зараз бізнес переважно працює в нуль, додає вона. Утримують колектив, локацію і гостя на період кризи, говорить Остафієва. 

На перший погляд, зарано говорити про кризу. У 2025 році в Києві відкрилося понад 160 закладів, закрилось – 60, свідчать дані сервісу FoodMap.Kyiv. Проте пік закриттів прийшовся на літо 2025–го – припинили роботу 30 закладів, тоді як влітку 2024-го – 19.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
Четвертий випуск 2025 року вже у продажу

Замовляйте з безкоштовною доставкою по Україні