Ігор Тесленко, президент Corteva Agriscience в регіоні Європа, Близький Схід та Африка. Фото: пресслужба Corteva Agriscience
Категорія
BrandVoice
Дата

Цінності та репутація вартують більше, ніж зручні рішення. Corteva Agriscience – про українське сільське господарство та вихід з ринку Росії

Ігор Тесленко, президент Corteva Agriscience в регіоні Європа, Близький Схід та Африка. Фото: пресслужба Corteva Agriscience

Corteva Agriscience – глобальна науково-дослідницька сільськогосподарська компанія, що виробляє та продає насіння і засоби захисту, працює з аграріями в 130 країнах, має штаб-квартиру в США, її акції торгуються на Нью-Йоркській фондовій біржі. Це чи не єдина глобальна компанія в агроіндустрії, яка остаточно вийшла з російського та білоруського ринків.

Ігор Тесленко, президент Corteva Agriscience в регіоні Європа, Близький Схід та Африка, розповів про виклики агросектору, героїзм українських фермерів і чому будь-який бізнес має насамперед керуватись етичними принципами.

Чи стала самовідданість і сміливість українських фермерів для вас несподіванкою?

Українські фермери – це без перебільшення герої тилу. Їхні стійкість і готовність працювати заради продовольчої безпеки світу викликають захоплення навіть у людей, які не мають жодного стосунку до сільського господарства. Праця аграріїв важка й у мирний час, але зараз, в умовах шаленої небезпеки та невизначеності, вони продовжували працювати й врешті забезпечили врожай, який хоч і поступається минулорічному, але ще в березні здавався б нереальним.

Для нас честь працювати з ними та заради них, і ми робимо все, щоб забезпечити їх насінням, засобами захисту, допомогти з агрономічною підтримкою. На початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому цього року багато представників великого бізнесу говорили про необхідність виходу з ринку країни-агресора. Зокрема, цього вимагало українське суспільство. Але врешті частина обмежила інвестиції або згорнула нові проєкти.

Серед ваших конкурентів Corteva – чи не єдина велика компанія, яка остаточно вийшла з РФ. Як ви прийняли таке рішення?

Ми також спочатку оголосили про те, що компанія призупиняє свою бізнес-діяльність у Росії. Зважаючи на масштаб, нам потрібен був час, але ми відразу підготували до завершення всю комерційну діяльність та відмовилися від постачання нової продукції в Росію та Білорусь.

Бізнес у Росії був великим, Corteva мала багато юридичних зобов’язань перед клієнтами та партнерами, вийти за один день з такого ринку міжнародній компанії просто нереально. Проте не було сумнівів, що виходити з РФ треба. Тому 28 квітня Радою директорів було прийнято рішення про те, що Corteva Agriscience повністю припиняє ведення бізнесу на території РФ.

Також Corteva зупинила свою діяльність у Білорусі. Я впевнений, що працювати зараз у країнах, які ведуть або активно підтримують війну, означає фактично фінансувати вбивства українців. Ті, хто продовжує працювати в Росії, часто говорять, що підтримують продовольчу безпеку. Але я кажу «ні!». Це може бути зручним аргументом, але робити бізнес на війні неправильно.

Наскільки війна вплинула на ваш бізнес? Як ваші партнери відреагували на вихід з РФ?

Для компанії фінансові наслідки стосовно виходу з Росії лише у II кварталі 2022 року становили $45 млн, але загалом, враховуючи втрачений майбутній щорічний прибуток, ця сума значно вища. До того ж цінність людського життя не має порівнюватися із фінансовими втратами, і я радий, що наші партнери розділяють з нами це переконання.

Як українець я пишаюся нашим виходом з Росії та підтримкою, яку Corteva надає Україні після повномасштабного вторгнення. Попри все, ми передусім сконцентровані на безпеці українських колег. Але, що цікаво, в нас майже не було перерви в діяльності, бо від клієнтів вже на початку березня надійшли сигнали, що посівна має відбутися, і наша українська команда прагнула забезпечити фермерам цю підтримку. Проведення посівної під час війни було дуже обнадійливим для всіх і дуже мотивуючим.

Колеги продемонстрували дива згуртованості, взаємопідтримки та вміння гнучко реагувати на виклики. Ніхто не міг очікувати, що бізнес в Україні не тільки втримає темп, а й зростатиме. Але це сталося. Так само я в захваті від того, як колеги в інших країнах підтримали Україну: вони надавали прихисток, збирали допомогу, підтримували в робочих питаннях, тобто робили все залежне від них.

Працювати зараз у країнах, які ведуть або активно підтримують війну, означає фактично фінансувати вбивства українців. Ті, хто продовжує працювати в Росії, часто говорять, що підтримують продовольчу безпеку. Але я кажу «ні!». Це може бути зручним аргументом, але робити бізнес на війні неправильно

І ми, окрім фермерів, підтримуємо соціально вразливі верстви суспільства. З лютого Corteva виділила на підтримку людей на деокупованих і прифронтових територіях, ВПО, забезпечення громад понад 60 млн грн, і ця допомога триває. Причому ми не просто передали ці гроші великому фонду – наші українські колеги самі пропонують ініціативи, які варто підтримати, а потім контролюють, щоб усі гроші пішли за призначенням. 

У компанії були складнощі з логістикою?

Україна розташована в центрі Європи, через її територію проходить багато логістичних шляхів. Наприклад, у Corteva в Полтавській області є насіннєвий завод, з якого відбувається експорт як до ЄС, так і в напрямку Середньої Азії та Кавказу. Своєю чергою, частину насіння та засоби захисту рослин Corteva завозить на територію України з інших заводів компанії в ЄС. 

Війна змусила переналаштувати всю логістику, але наші колеги блискавично впоралися зі змінами в логістиці: всі наші споживачі змогли отримати необхідне насіння та засоби захисту, а експорт насіння з України в ЄС навіть зріс у 16 разів.

Як ви співпрацюєте з державою?

В Україні ми завжди були у гарних стосунках з Міністерством аграрної політики та продовольства, і протягом війни наша співпраця тільки зміцнювалася. У жовтні ми уклали спільну декларацію про поглиблення та подальший розвиток співробітництва в інтересах продовольчої безпеки в Україні та світі, де окреслили напрями співробітництва та домовилися про всебічну співпрацю.

Як, на вашу думку, бізнес в Україні має реагувати на виклики часу?

За таких мінливих умов головне – бути готовим реагувати на постійні зміни та шукати відповідні їм рішення і чітко пам’ятати, що бізнес має успіх не сам по собі, а коли послідовно й чітко працює заради своїх споживачів.

Для Corteva у фокусі завжди були й будуть фермери, заради яких ми працюємо. Вони це цінують, знають, як наші колеги робили все залежне, щоб забезпечити посівну. Для них важлива проукраїнська позиція компанії й те, що ми не підтримуємо у війні державу-терориста. Тому навіть попри складнощі воєнного часу кількість наших клієнтів зростає.

Етика поведінки та цінності мають велике значення. Наприклад, серед наших цінностей у Corteva – бути чесним, сміливим, та збагачувати життя, але якщо ми не діятимемо відповідно до цих принципів, то яка цінність наших слів? Ми віримо в те, що декларуємо, та належно діємо. Що більш глобальна компанія, то більша на ній відповідальність і бездоганними, з етичної точки зору, мають бути її рішення, оскільки вони впливають на багатьох людей одночасно. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні