Категорія
Інновації
Дата

10 000 роботів для фронту до кінця року. Українські стартапи розробили десятки бойових автоматичних систем, але анонсована восени «Армія роботів» ще не запрацювала. Чи реально швидко замінити ними військовослужбовців?

Армія роботів, Федоров, Brave1 /фото колаж Анастасія Решетнік

Вартість наземних роботизованих систем починається від $1000–5000, каже очільниця Brave1 Наталія Кушнерська Фото фото колаж Анастасія Решетнік

Анонсований Михайлом Федоровим у листопаді 2023-го проєкт «Армія роботів» досі не стартував. Проте виробники тестують розробки, окремі підрозділи самостійно закуповують їх. Які бойові роботи вже мають серійне виробництво та які з них уже працюють на фронті?

Роботи – друга за чисельністю категорія у кластері підтримки Defence Tech-розробок Brave1, що видає гранти оборонним стартапам та допомагає проходити бюрократичні процедури. Таких розробок у кластері зареєстровано близько 140, серед них – ударні та бойові роботи, системи мінування і розмінування, логістичні та евакуаційні комплекси, говорить Forbes очільниця Brave1 Наталія Кушнерська.

Фокус Brave1 на 2024-й – наземні роботизовані комплекси, казала Кушнерська на конференції ForbesTech у листопаді 2023-го. «Є завдання забрати людей із лінії зіткнення», – говорила вона. Тоді ж міністр цифрової трансформації Михайло Федоров анонсував запуск «Армії роботів» за прикладом уже існуючої «Армії дронів».

«В Україні починається масове виробництво роботизованих платформ», – прокоментував полігон Федоров у Telegram-каналі 12 березня, після того як Brave1 провів другі масштабні випробування 50 подібних розробок.

Проте офіційний старт «Армії роботів» ще не відбувся. «Процес триває, але поки що не узгоджені деталі її роботи», — розповідає Кушнерська.

Які вже результати та чи реально зробити використання роботів на фронті по-справжньому масовим?

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні