Категорія
Інновації
Дата

Україна допомогла Естонії створити аналог «Дії», але країна віддала розробку додатка держпослуг місцевій IT-компанії. Чому експортувати «Дію» складніше, ніж здавалося

Дія, Естонія /Колаж Олександра Карасьова і Максим Золоєдов

Естонія розробляє застосунок держпослуг mRiik та відмовляється від «Дії». Фото Колаж Олександра Карасьова і Максим Золоєдов

Рік тому Естонія та Україна домовилися разом розробити естонський застосунок держпослуг mRiik на базі української «Дії». Попри готову першу версію додатка, балтійська країна провела тендер і розроблятиме новий. Чому?

Естонія розроблятиме новий застосунок держпослуг mRiik, а не використовуватиме той, що у 2023-му розроблявся на базі «Дії». Тендер виграла місцева IT-компанія Net Group, повідомив 21 березня Департамент державної інфосистеми (RIA). Вартість робіт – майже €800 000.

«Наразі нам відомо, що Естонія зацікавлена частково використовувати наш досвід та деякі елементи застосунку», – каже Forbes заступниця міністра цифрової трансформації з питань європейської інтеграції Валерія Іонан.

На пілотний проєкт на базі «Дії» Естонія витратила €800 000, половину з яких надав Європейський союз. Попри перші успішні тестування, наприкінці вересня 2023-го розробку зупинили з двох причин: у країні не легалізовані цифрові документи, а IT-сектор вимагав, аби створення застосунку віддали місцевому бізнесу.

Чому перший експорт «Дії» не полетів?

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні