Категорія
Життя
Дата

Є-експансія. За 2023 рік «Книгарня Є» відкрила 22 нових магазини та збільшила виторг майже вдвічі до 823 млн грн. План на 2024 – ще 43 книгарні. Яка стратегія у лідера книжкового ритейлу? Інтервʼю

директорка зі стратегічного розвитку «Книгарні Є» Лариса Гужвинська /Артем Галкін для Forbes Ukraine

Лише за 2023-й по Україні запрацювали 22 нових магазинів «Книгарня Є». На фото – директорка зі стратегічного розвитку «Книгарні Є» Лариса Гужвинська Фото Артем Галкін для Forbes Ukraine

За 16 років з моменту заснування «Книгарня Є» розрослася до 57 магазинів та стала лідером ринку. Непростий шлях, якщо зважити, що більшість асортименту книгарні завжди була українською – навіть коли ринок був переповнений дешевшими російськими книжками. Як мережа проходить часи вторгнення і який у неї план, розповіла директорка зі стратегічного розвитку «Книгарні Є» Лариса Гужвинська.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Завдяки закону про заборону імпорту літератури з Росії та Білорусі у 2023-му російська книга пішла з українського ринку. «Книгарня Є» побачила в цьому можливість масштабуватися.

Лише за 2023-й «Книгарня Є» відкрила 22 нових магазини, наразі їх — 57. Чистий дохід зріс майже удвічі – до 823,3 млн грн, за даними YouControl.  За планом – в кінці цього року в мережі буде 100 магазинів.

Як мережа витримує стрімкий темп зростання та як змінюється книжковий ринок під час великої війни, розповідає директорка зі стратегічного розвитку «Книгарні Є» Лариса Гужвинська.

Інтерв’ю скорочене та відредаговане для зрозумілості.

Про вторгнення, мережу книгарень та книжковий ринок

Як на мережу «Книгарня Є» вплинуло повномасштабне вторгнення? 

Для книжкового ринку вторгнення стало геймченджером. На «Книгарню Є» воно вплинуло менше, бо до 24 лютого ми знаходилися в різних умовах гри [з іншими книгарнями]. Коли на ринку було багато російської книги, в асортименті «Книгарні Є» її частка складала 2-5%.  

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні