Категорія
Новини
Дата

Виторг найбільших книжкових мереж «Книгарня Є» і «КСД» збільшився вдвічі

У 2023 році виторг мережі книжкових магазинів «Книгарня Є» збільшився майже вдвічі – до 823,3 млн грн, свідчать дані YouControl. Таку ж динаміку зростання продемонструвала мережа «КСД» – компанія отримала 593,1 млн чистого доходу від реалізації.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У 2023 році виторг компанії «Книгарня Є» (фізичні та онлайн-магазин) зріс до 823,3 млн грн, за даними YouControl. У 2022 році її чистий дохід становив 418,5 млн грн.
  • Компанія «КСД» (фізичні магазини та онлайн-магазин, видавництво) отримала у 2023 році 593,1 млн чистого доходу від реалізації. У 2022-му її виторг становив 304,6 млн грн, випливає з даних YouControl. 
  • Мережа «Книголенд» (фізичні та онлайн-магазин) отримала 82,6 млн грн виторгу за результатами 2023 року, випливає з відкритих даних на YouControl. Це зростання приблизно 1,6 раза: у 2022 році виторг мережі становив 51,8 млн грн. 

Контекст

Кількість книгарень в Україні зростає попри повномасштабне вторгнення. Частково це викликано тим, що на відносно безпечних територіях мережі відкривають нові магазини замість втрачених через російську агресію. Кількість незалежних книгарень також зростає.

Станом на вересень 2023 року по всій Україні нарахували 421 книгарню. Проте перелік не остаточний і постійно оновлюється. Найбільші мережі – «Книгарня Є» (45 магазинів), КСД (41), «Книголенд» (35), свідчать дані книгарень і Українського інституту книги. 

Найбільша онлайн-книгарня в Україні – Yakaboo. Вона входить до 30 найбільших гравців e-commerce в Україні від Forbes і єдиний книжковий ритейлер у цьому списку. 

У 2023 році виторг книжкової платформи Yakaboo виріс до 492 млн грн проти 446 млн грн у 2022-му, повідомили в компанії. 

Зростанню продажів на книжковій платформі Yakaboo у 2023-му сприяли кілька факторів, каже СЕО компанії Олена Безугла. «Українці почали більше читати українською мовою, і це привело до різкого зростання попиту на україномовну літературу та відповідно стимулювало видавництво українських книг», – розповіла Безугла. 

Також у магазині зріс попит на книги іноземними мовами, зокрема англійською. 

«Електронний та аудіоформат також набуває дедалі більшої популярності», – каже Безугла. Продажі електронного контенту в Yakaboo це підтверджують: за 2023 рік вони зросли вдвічі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні