ТРЦ Ocean Plaza /пресслужба Inzhur
Категорія
BrandVoice
Дата

Новатори інвестування. Inzhur планує купити у держави ТРЦ Ocean Plaza, залучивши кошти тисяч інвесторів

Inzhur планує купити у держави ТРЦ Ocean Plaza Фото пресслужба Inzhur

У квітні 2023-го 66,65% київського ТРЦ Ocean Plaza було націоналізовано. Наразі ця частка перебуває в управлінні Фонду держмайна, який планує її продаж, а кейс націоналізації є одним із найзнаковіших прикладів конфіскації російських активів в Україні. 5 січня 2024 року уряд включив колишню російську частку ТРЦ у перелік активів великої приватизації. Попереду – аукціон Прозорро.Продажі, за результатами якого Ocean Plaza отримає нового власника, а держава – велике грошове надходження від продажу в бюджет

За попередніми даними, в аукціоні позмагаються п’ятеро учасників, один із яких дуже вирізняється з-поміж інших. Це українська REIT-компанія Inzhur, яка обʼєднує українців у спільноту співвласників для інвестування у прибуткову нерухомість.

На яких умовах Inzhur пропонує українцям стати співвласниками Ocean Plaza? Як компанія планує реалізовувати план придбання культового столичного ТРЦ? Про це, а також про суспільну важливість та умови (спойлер – максимально прості) інвестування в Inzhur – далі.

Довідка про конфіскацію і власників Ocean Plaza

ТРЦ Ocean Plaza, відкритий у 2012 році, площею 165 000 кв. м, до повномасштабної війни належав кільком співвласникам. Станом на початок великої війни контрольним пакетом акцій – 66,65% – володів російський олігарх Аркадій Ротенберг. Решта – 33,35% акцій ТРЦ – належала засновнику компанії UFuture Василю Хмельницькому. Однак у вересні 2023-го він продав свою частку власнику інвесткомпанії Q Partners Андрію Іванову.

З першого дня повномасштабної війни ТРЦ був зачинений, будівля і рахунки були арештовані. Лише у серпні 2022-го Печерський районний суд Києва скасував арешт на будівлю і розморозив рахунки, а у жовтні ТРЦ знову відкрив свої двері для відвідувачів.

У березні 2023 року Вищий антикорупційний суд України ухвалив націоналізацію Ocean Plaza як форму конфіскації українських активів російських олігархів Аркадія та Ігоря Ротенбергів. Частка у розмірі 66,65% акцій ТРЦ перейшла у власність держави. За даними СБУ, їх вартість – $300 млн. У лютому 2024-го Фонд державного майна України почав процедуру приватизації цієї частки. Попереду – аукціон Prozorro та новий, приватний власник ТРЦ.

Детальніше про ТРЦ Ocean Plaza, його характеристики та історію з націоналізацією можна прочитати тут.

Ціль інвестиційного фонду Inzhur Ocean

Компанія Inzhur запрацювала 14 лютого 2022 року – за 10 днів до повномасштабного вторгнення. Вся її історія – це робота в умовах війни. Однак з того часу і досі тисячі її інвесторів щомісяця отримують пасивний дохід від спільно придбаної нерухомості, яку передано в оренду великим компаніям. Зараз Inzhur планує на спільні кошти інвесторів придбати ТРЦ Ocean Plaza, для цього 1 грудня 2023 року було запущено інвестиційний фонд Inzhur Ocean.

Андрій Журжій, засновник Inzhur, певен, що київський ТРЦ неодмінно має стати народною власністю. Для нього цей інвестфонд не про особисті амбіції, а про підкорення колективними зусиллями вершин, які ніхто в українському бізнесі ще не брав. Передусім він прагне дати якомога більшій кількості українців змогу отримувати пасивний доларовий дохід під час війни. «Фонд Inzhur Ocean – це спільнота українців, які об’єдналися для всенародної приватизації дорогої і високорентабельної нерухомості. Це, без перебільшення, перший в історії України прецедент, коли співвласниками торгово-розважального гіганта можуть стати тисячі людей», – описує свої цілі Журжій.

Андрій Журжій, засновник Inzhur

Андрій Журжій, засновник Inzhur

Придбання Ocean Plaza спільнотою Inzhur Ocean – це ініціатива, виграшна для усіх дійових осіб: і для самої компанії, і для держави, і для кожного інвестора-співвласника, продовжує Журжій.

Inzhur хоче придбати Ocean Plaza, щоб держава отримала за націоналізований актив найвигіднішу суму, яку спрямує на нагальні потреби, що наблизять перемогу. Для українців – це змога отримувати пасивний дохід за будь-яких обставин, а також можливість стати співвласником активу, до якого за інших обставин вони ніколи б не мали стосунку, каже підприємець.

Фонд Inzhur Ocean діятиме до 19 жовтня 2033 року. Далі або діяльність фонду буде продовжена, або ж ТРЦ буде проданий іншому інвестору за ринковою на той час ціною, а сума буде розподілена між співвласниками.

Умови участі в інвестфонді Inzhur Ocean

Щоб проєкт дійсно був всенародним, в Inzhur встановили поріг входу на рівні 4000 грн. Це означає, що кожен, хто має щонайменше таку суму, може купити інвестиційний сертифікат Inzhur Ocean і стати повноправним співвласником велетня столичної нежитлової нерухомості, продовжує Журжій.

Механізм краудфандингу та подальшого придбання ТРЦ виглядає так: перший етап – збір коштів на купівлю об’єкта. Згідно із заявами Фонду держмайна України, стартова вартість приватизації Ocean Plaza – 1,3 млрд грн. Ціль компанії Inzhur – зібрати 2 млрд грн до третього кварталу 2024 року, коли, за попередніми даними, має відбутися аукціон. Другий етап – на Прозорро.Продажі проходить відкритий онлайн-аукціон серед учасників, які хочуть стати власниками об’єкта.

Найтриваліший етап – перший – збір коштів через продаж інвестиційних сертифікатів. Будь-хто охочий може зайти на сайт Inzhur, ознайомитися з документами та ліцензіями компанії, а далі знайти у Telegram автоматизованого бота InzhurREIT_bot і там купити сертифікат.

14 лютого компанії Inzhur виповнилося два роки, і до цієї дати команда запустила у продаж подарункові сертифікати – такий собі інноваційний презент для будь-кого. Придбати його можна так само у Telegram-боті на суму від 4000 грн, натиснувши кнопку «Купити подарунковий сертифікат». Далі потрібно обрати тип: цифровий чи фізичний сертифікат, бажану їх кількість та оплатити за реквізитами. Електронний варіант надійде на електронну пошту, а фізичний доставлять «Новою поштою». Людині ви даруєте промокод, який вона активує, верифікувавшись на ресурсах Inzhur.

Прогнозована середня дохідність фонду Inzhur Ocean за 10 років – 20% річних у доларах. Точна дохідність стане відомою після приватизації.

«Ми не зберігаємо гроші, які українці вкладають в інвестсертифікати, десь у сейфі, а купуємо на них у Міністерства фінансів України військові ОВДП, які мають дохідність до 16% річних, – пояснює Журжій. – Тому інвестори отримуватимуть дохід не лише у випадку придбання ТРЦ, а й до аукціону. Після приватизації це буде інший дохід – щомісячна виплата дивідендів від оренди».

Довідка про поточний стан компанії Inzhur

Компанія Inzhur запрацювала 14 лютого 2022 року як REIT-компанія (Real Estate Investment Trust, тобто інвестиційний фонд нерухомості), що обʼєднує співвласників для інвестування та володіння великою прибутковою нерухомістю.

Компанія створює фонди і управляє ними. Перший фонд «1001» було відкрито у перший день роботи компанії – 14 лютого 2022-го. Інвестори фонду стали співвласниками землі та будівлі магазину «Сільпо» у Лісниках – територію здано в оренду, вона приносить пасивний дохід.

Другий фонд «2001» інвестує у будівлі, які орендує McDonald’s у селищах Крюківщина та Лісники, що на Київщині. Третій фонд – Inzhur Supermarket, що уже проінвестував у три приміщення, орендовані торговою мережею «Сільпо». Четвертий фонд – колективний викуп квартир у ЖК «Оптимісто» за оптовою ціною і продаж за ринковою роздрібною. Прогнозована дивідендна дохідність фондів – 8–15%. У жодному з фондів співвласники ніяк не комунікують з орендарями своїх об’єктів – цим займається Inzhur.

За 2 роки існування Inzhur накопичила понад 1,4 млрд грн активів в управлінні, об’єднала понад 3 тис співвласників нерухомості; виплатила співвласникам понад 100 млн грн дивідендів. Аудитором Inzhur Ocean є авторитетна міжнародна компанія Deloitte, а оцінювачем майна – Baker Tilly.

Підводні камені є? Як Inzhur Ocean убезпечує інвесторів від ризиків

Inzhur планує заходити на аукціон Prozorro з 2 млрд грн. Але чи може не вистачити цих коштів для купівлі Ocean Plaza? «Гіпотетично так, – каже Журжій. – У такому випадку наша бездоганна репутація має допомогти активізувати краудфандинг. Коли ми вже матимемо у «скарбничці» 2 млрд грн, збільшити цю суму у два–три рази – до необхідної – гадаю, буде неважко. Ваші вкладені, скажімо, 4000 грн, навряд чи були вашими останніми грошима. Якщо в процесі аукціону ціна ТРЦ зросте, то доінвестувати ще трохи, але стати власником, не має бути проблемою».

Зараз українці активно долучаються до фонду Inzhur Ocean. Хоча є і ті, хто зволікають. Чому? Бо дати аукціону ще немає, а люди не хочуть поспішати. «У мене є два аргументи у відповідь на такі заперечення, – продовжує Андрій Журжій. – Перший – гроші, вкладені в інвестсертифікат Inzhur Ocean, вже працюватимуть і приноситимуть вам дивіденди – дохід, вищий, ніж депозит, податки з яких будуть підтримувати державу. Другий – що раніше ми акумулюємо 2 млрд, то більшим буде наш публічний вплив на державу щодо організації прозорого і чесного аукціону».

Щоб убезпечити компанію та інвесторів від потенційних ризиків, Inzhur проведе фінансовий і юридичний аудит. «При цьому проблем від росіян-ексвласників не варто очікувати, – говорить Журжій. – У разі успішної приватизації можливі позови до держави Україна про відшкодування збитків в міжнародних судах, які навряд чи будуть задоволені».

Жодних ризиків щодо виходу з фонду також немає, переконує підприємець. Інвестор може повернути гроші у будь-який момент, навіть до початку аукціону. Продати сертифікат можна без комісій фонду або третій особі за вартістю чистих активів, повідомивши про це менеджеру у Telegram-боті. Кошти повернуться протягом 24 годин. Після приватизації ТРЦ також можна продати сертифікат за кілька годин – третій особі за ринковою ціною або самому фонду з комісією 3%.

«Якщо ж аукціон не відбудеться або Inzhur не переможе, ми ліквідуємо фонд і протягом 30 днів повернемо кошти інвесторам. Чому не за один день? Бо треба буде продати військові облігації. До речі, частина інвесторів може чекати погашення цих цінних паперів – вони не триваліші за рік», – каже підприємець.

Жодні хакери, аферисти, недобросовісні особи не можуть заволодіти електронним інвестиційним сертифікатом, запевняє Журжій. «Можу провести аналогію з банком – НБУ бачить усі операції, які відбуваються в українських банках. Так само на ринку цінних паперів ми є депозитаріями, які відкривають рахунки в цінних паперах. Але ми працюємо в системі Національного депозитарію України. Тобто регулятор фіксує і контролює усі ці угоди, і вкрасти їх неможливо».

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні