За скільки хочуть про дати ТРЦ Ocean Plaza /Shutterstock
Категорія
Компанії
Дата

ТРЦ Ocean Plaza хочуть продати щонайменше за 1,3 млрд грн. Чи отримає держава дивіденди з конфіскованої частки росіян і коли має відбутися аукціон. Бліц-інтервʼю з тимчасовим керівником Фонду держмайна

Київський ТРЦ Ocean Plaza хочуть продати щонайменше за 1,3 млрд грн Фото Shutterstock

Кабінет Міністрів передав в управління Фонду держмайна (ФДМУ) частку 66,65% столичного ТРЦ Ocean Plaza в червні. На приватизаційний аукціон комплекс планують виставити зі стартовою ціною, яка дорівнює балансовій вартості. Серед зацікавлених покупців – бізнес-партнери Андрій Іванов та Василь Хмельницький. У вересні Іванов придбав у Хмельницького 33,35% акцій ТРЦ Ocean Plaza. Forbes розпитав в.о. голови Фонду держмайна Олександра Федоришина, що чекає на вилучені активи росіян у Києві

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Коли має відбутися приватизація ТРЦ Ocean Plaza?

Ми надіслали проєкт розпорядження до Кабміну, щоб включити державну частку 66,65% в ТРЦ Ocean Plaza до Великої приватизації. Коли отримаємо рішення уряду, проведемо засідання аукціонної комісії. Вона визначить умови продажу, після чого ми знову підемо до уряду, який має нам усе погодити.

Тоді у нас уже будуть «розвʼязані руки», ми зможемо призначати дату аукціону. Після його проведення, якщо в аукціоні візьме участь лише 1 учасник, ми маємо ще раз звернутися до уряду, щоб він затвердив результати продажу. Тобто в цій процедурі є три великі рішення уряду.

Як надовго може розтягнутися процедура узгодження всіх дій з урядом?

Місяць або два – на розгляд першого рішення уряду. Паралельно, згідно з домовленістю з іншим акціонером, має бути проведено пʼять аудитів. Поки уряд і Фонд роблять свою роботу, ТОВ «Інвестиційний союз «Либідь» (компанія-власник ТРЦ, в якій державі належить 66,65%) – свою: аудит юридичний, потім фінансовий, технічний, форензік-аудит (на предмет кримінальних проваджень) і репутаційний. Аудит має проводити хтось із великої четвірки.

Чи визначили вже суму, яку ФДМУ хоче виручити з приватизації ТРЦ Ocean Plaza?

Остаточно сума буде визначена на аукціонах. Під час воєнного стану ФДМУ може виставляти на приватизацію державні активи зі стартовою ціною, яка дорівнює балансовій вартості об’єкта. На сьогодні балансова вартість державних 66,65% ТРЦ Ocean Plaza – це 1,3 млрд грн. Тобто на аукціоні обʼєкт буде запропоновано за такою вартістю. 

Коли саме потенційно може відбутися аукціон?

Сподіваємося, що вийдемо на дату проведення аукціону якщо не в кінці цього року, то на початку 2024-го. 

Вже є потенційні покупці, які цікавляться активом?

Точно цікавиться інший акціонер. Можливо, ще хтось, але ми таких комунікацій не ведемо. 

Чи розглядаєте можливість продати державну частку ТРЦ Ocean Plaza тандему Андрія Іванова та Василя Хмельницького?

У нас є закон, яким ми керуємося. За законом не можуть брати участь в аукціоні ті, хто повʼязані з Росією, Білоруссю й ті, хто підтримують російську агресію проти України. Всі інші, хто матиме кошти, можуть взяти участь в аукціоні. Якщо 1,3 млрд грн ми заявляємо як стартову ціну лоту, то 5% від цієї вартості покупець має надати у вигляді застави.

Олександр Федоришин, в.о. голови Фонду держмайна. /надано пресслужбою

Олександр Федоришин, в.о. голови Фонду держмайна. Фото надано пресслужбою

Яка сума надійшла в державу з моменту конфіскації ТРЦ Ocean Plaza у росіян?

Рішення уряду було ухвалено в червні, Фонд зареєстрував частку теж у червні. Якщо ми говоримо про те, що може отримати держава в особі Фонду, то йдеться про дивіденди. За законом дивіденди сплачуються за результатами фінансового року. Якщо буде чистий прибуток, тоді держава може розраховувати на свою частку, починаючи з червня до моменту продажу на аукціоні. 

Те, що зараз заробляє ТРЦ Ocean Plaza, контролює ТОВ «ІС «Либідь»?

Те, що стосується мажоритарного акціонера – держави, так.

Але ТОВ «ІС «Либідь» до цього представляв не державу, попереднього мажоритарного власника?

Є ТОВ «ІС «Либідь», з якої держава стягнула і отримала 66,65%. А є ТОВ «Київ Молл Менеджмент» – управляюча компанія, з якою ТОВ «ІС «Либідь» має договір на управління. Всі питання операційного характеру, – залучення підрядників, ремонту, інших робіт – вирішує ТОВ «Київ Молл Менеджмент». Але всі кошти від оренди йдуть на ТОВ «ІС «Либідь» і там мають акумулюватися.

Кошти йдуть до ТОВ «ІС «Либідь», де працює команда, яка співпрацювала з росіянами?

У нас були переговори щодо цього з (міноритарним, – Forbes) акціонером. Було певне порозуміння, що ми там маємо замінювати, формувати свій склад органів управління, в якому має бути представлена держава. Але статут цього товариства виписаний так, що без них це рішення ухвалити не можемо.

Змінити склад органів управління ми матимемо змогу лише за їхньої згоди. Ми розглядаємо варіант переглянути це, вступаємо з ними в комунікацію, напрацювали матрицю повноважень, можливість нового статуту.

Але я своїх колег запитую, що для вас важливіше: влазити в це тривале управління, з якого нам тільки буде «сипатись каміння», чи щоб цей актив був показово, успішно проданий. Ми зробили акцент на приватизацію. Там, повірте, і так за ними багато хто стежить – і правоохоронні органи, і журналісти.

Поки що держава не знає, які дивіденди можуть бути, і чи будуть вони?

Фінансовий департамент ФДМУ з ними (ТОВ «ІС «Либідь», – Forbes) належним чином комунікує і ми бачимо їхній фінплан, усю історію їхньої діяльності. Держава це все бачить. 

За інформацією з ринку, ТРЦ Ocean Plaza заробляє 30-40% від того, що було до повномасштабного вторгнення. Чи так це і чи можливі, в такому разі, фінансові дивіденди за результатами цього періоду?

Рік ще не закінчився. Рахуватимемо наприкінці року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні