ТЦ Ocean Plaza /Shutterstock
Категорія
Компанії
Дата

Океан без росіян. За скільки можуть продати ТРЦ Ocean Plaza, який забирають у російського мільярдера Ротенберга

ТЦ Ocean Plaza Фото Shutterstock

Суд дозволив конфіскувати частку росіян у Ocean Plaza в Києві. Її передадуть в управління Фонду держмайна, який хоче продати ТРЦ. Скільки коштує один з найбільших торговельних центрів Києва і кому цікаво його придбати.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Вищий антикорупційний суд дозволив Міністерству юстиції конфісковувати частку російського мільярдера Аркадія Ротенберга та його оточення в ТРЦ Ocean Plaza. Йдеться про 100% корпоративних прав компанії «Авангард Віларті». Їй належить 66,65% юрсоби «Інвестиційний союз «Либідь», яка володіє ТРЦ.

Рішення Вищого антикорсуду набирає законної сили через десять днів, якщо його не оскаржать в апеляції. Після цього, за Законом України «Про санкції» Кабмін визначає державний орган чи держпідприємство, яке буде управляти конфіскованим майном. Зокрема, частка Ротенберга та його оточення буде передана в управління Фонду держмайна, написав у своєму Telegram-каналі очільник фракції «Слуга народу» Давид Арахамія.

Є два варіанти подальших дій: приватизація або передача в оренду активів, припускають у пресслужбі Фонду держмайна, відповідаючи на запит Forbes.

Кому належить Ocean Plaza

Кому належить Ocean Plaza

(натисніть "читати більше")

Формально, за даними YouControl, юрособою «Інвестиційний союз «Либідь» володіють швейцарці – Сюзанна та Андреа Рішааль Валлабх та український бізнесмен Василь Хмельницький. Система також повʼязує підприємства, зокрема, з «Групою братів Ротенбергів» та компанією їх бізнес-партнерів – «TPS Group».

У 2012-му році компанії Василя Хмельницького та Андрія Іванова, які є забудовниками ТРЦ, продали Ocean Plaza російській «ТПС Нерухомість». Одна з власників цієї компанії – донька Ротенберга Лілія. Після анексії Криму росіяни продали половину ТРЦ попереднім власникам, другою частиною стали володіти два громадянина Швейцарії.

В 2019 році Лілія Ротенберг вийшла зі складу бенефіціарів компанії «Інвестиційний союз «Либідь». Однак три топменеджери на ринку нерухомості раніше анонімно розповідали Forbes, що російська компанія ніколи не втрачала контроль над ТРЦ в Києві.

Хмельницький ще навесні 2022-го повідомляв, що продав будівельний бізнес та частку в Ocean Plaza партнеру Андрію Іванову. В UDP Holdings Limited Іванова у серпні 2022-го стверджували, що частка росіян – 67%. 

Чи вплине конфіскація активів росіян на роботу Ocean Plaza

Ocean Plaza, як і багато інших ТРЦ, закрився 24 лютого 2022 року. Цей обʼєкт не працював майже девʼять місяців великої війни. Відкриттю заважало рішення Печерського суду Києва, яким було накладено арешт на майно «Інвестиційний союз «Либідь», ділянки, на яких розташований ТРЦ, рахунки компаній та квартири в одному з столичних ЖК.

У серпні суд зняв арешт із Ocean Plaza та з рахунків його компанії-власника, але арештовані корпоративні права товариств, в тому числі ТРЦ, на понад 350 млн грн передали Нацагентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА). Підставою для цього, як зазначав генеральний прокурор Андрій Костін, стало те, що кошти, одержані від роботи ТРЦ, перераховувалися ланцюгом фінансових операцій на адресу громадян Росії.

11 серпня 2022-го ТРЦ мав відкритися. Проте цього так і не сталося. Одна з причин – ритейлери побоювались, що ТРЦ може бути закритий у будь-який момент через те, що повʼязаний з росіянами, писав раніше Forbes.

Ocean Plaza відновив роботу лише наприкінці листопада 2022 року. У ТРЦ працюють понад 200 торгових точок, повідомляється на сайті. Зокрема, роботу двох точок 21 березня відновила навіть мережа ресторанів швидкого харчування McDonald’s. 

Конфіскація активів росіян не вплине на операційну діяльність торгівельного центру, оскільки управлінням займається українська керуюча компанія, запевняють у пресслужбі UDP. «Ми можемо гарантувати орендарям безперебійну роботу ТРЦ», – йдеться у відповіді на запит Forbes. 

Орендарі теж не вбачають ризиків для можливого закриття Ocean Plaza. «Поки ми ніяк не відчули [рішення Вищого антикорсуду], і це не має вплинути на нас, бо контракти підписані з українською ТОВкою, – впевнений топменеджер fashion-мережі, який спілкувався з Forbes анонімно. – Все спокійно, листів та попереджень теж не було». Він каже, що його компанія планує найближчим часом постачати нові колекції у магазин в ТРЦ.

Такої ж думки керівник ще одного з магазинів, який працює в Ocean Plaza.

ТРЦ Ocean Plaza /Getty Images

ТРЦ Ocean Plaza Фото Getty Images

Як Ocean Plaza продаватимуть

Що буде з ТРЦ? Варіантів декілька: або держава володітиме активом і буде отримувати дві третини орендного доходу, який генерує Ocean Plaza, або його продадуть українському чи іноземному інвестору, припускає керуючий директор компанії Colliers в Україні Олександр Носаченко. Він є радником голови Фонду держмайна з питань нерухомості. «До кінця 2023 року можна закрити транзакцію, – додає він. – Але треба вирішити ряд питань». Фонд має підготувати інвестиційний меморандум, а частка росіян має остаточно перейти у державну власність.

Щоб зацікавити потенційних інвесторів, радник Фонду вже навіть оцінив потенціал цього обʼєкту. Носаченко каже, що орендний дохід Ocean Plaza зростатиме, попри падіння у 2022-му майже вдвічі. За його прогнозом, на 15–20% щорічно до 2026-го року, якщо повномасштабна війна завершиться в кінці 2023-го або на початку наступного року. Якщо ж війна триватиме довше – відновлення буде в межах 5% щорічно до моменту стабілізації української економіки. Він також зауважує, що відновлення орендного доходу Ocean Plaza залежатиме не лише від термінів завершення війни, а й темпів відновлення економіки, відповідно і купівельної спроможності.

Ocean Plaza входить до десятки ТРЦ України з площею 125 000 кв. м. Виторг компанії, якій належить ТРЦ, у 2021-му році становив 1,1 млрд грн. 

До великої війни Forbes оцінював Ocean Plaza в $180 млн, відповідно, російську частку – в $120 млн. Через війну оцінка знизилась до $140–150 млн, а російська частка – $90–100 млн. 

«За $100 млн ТРЦ ніхто не буде продавати», – запевняє Носаченко з Фонду. Він каже, що навіть при форс-мажорі, наприклад, обстрілі росіянами Києва, торги планують переносити на місяць-два аби продати обʼєкт за ринкову вартість. За його оцінкою, мінімальна ціна ТРЦ під час війни – $160 млн. Тим паче що на торги буде виставлена мажоритарна частка Ocean Plaza.

ТРЦ у центрі Києва поблизу станції метро «Либідська» перш за все зацікавить приватних інвесторів, які мають досвід у сфері торгової нерухомості, впевнений керуючий директор з прямих інвестицій Dragon Capital Володимира Тимочко.

Проте досвіду продажів конфіскованих активів державою на аукціонах за високу ціну поки що немає. «У інвестиційної спільноти є сумніви, що нормальний конкурентний аукціон буде при продажу й частки в Ocean Plaza», – пояснює він. 

Dragon Capital цей актив теж цікавий. «Ми будемо спостерігати за розвитком подій навколо цього активу і приймемо рішення щодо своєї участі в аукціоні, виходячи з того, що ми побачимо на етапі його підготовки», – каже Тимочко. 

Компанія Іванова не відповіла на запитання Forbes щодо того, чи цікавить її власника частка росіян.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні