Агрохолдинг «Астарта» переїжджає на Кіпр. Чому компанія Віктора Іванчика хоче змінити Нідерланди на острівну державу /з особистого архіву
Категорія
Найбагатші
Дата

Агрохолдинг «Астарта» переїжджає на Кіпр. Чому компанія Віктора Іванчика хоче змінити Нідерланди на острівну державу

з особистого архіву

Агрохолдинг «Астарта» Віктора Іванчика хоче змінити нідерландську «прописку» на кіпрську, це довго, дорого і складно. Все заради того, щоб акціонери змогли отримати дивіденди у повному обсязі

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Рада директорів Astarta Holding N.V 6 квітня прийняла рішення змінити місце реєстрації компанії з Нідерландів на Кіпр. Щоб розпочати процес їм потрібно отримати дозвіл акціонерів. Для цього рада директорів скликає загальні збори акціонерів, повідомляється на сайті Варшавської фондової біржі. Повідомлення про скликання зборів відбудеться щонайменше за 42 дні до засідання.

Якщо акціонери погодяться (у родини засновника Віктора Іванчика 40% акцій), то компанія переїде з Амстердаму (Нідерланди) до міста Нікозії (Кіпр). Переїзд ніяк не вплине на операційну діяльність компанію. В Нідерландах тільки юрадреса, майже вся діяльність і персонал — в Україні. Компанія не буде ліквідуватись і повторно реєструватись, лістинг акцій на Варшавській біржі не зазнає змін. Права голосу акціонерів та їх права на прибуток не будуть порушені міграцією.

Що зміниться

Компанія буде перейменована з Astarta Holding NV на Astarta Holding PLC. Кредитори більше не зможуть розпочати судовий процес проти компанії у Нідерландах лише на підставі місця реєстрації.

У переїзду досить прагматична причина — власники компанії зможуть отримати більше грошей. «Акціонери будуть отримувати 100% дивідендів за рахунок того що на Кіпрі діють інші правила оподаткування», — пояснює стратег фінансової компанії Finteum Андрій Нестерук. За його словами, це може бути основною причиною чому компанія змінює реєстрацію.

Минулого року в інтервʼю Forbes Віктор Іванчик анонсував, що вперше за 15 років Астарта виплатить дивіденди акціонерам. У 2021 році виручка компанії виросла на 18% до €491 млн. EBITDA виросла з €113 млн у 2020 році до €201 млн. Через це співвідношення боргу до EBITDA зменшилося з 1.1х до 0.8х, це дозволило компанії почати виплачувати дивіденди, пояснює Нестерук. Щоб компанія була фінансово стабільна не бажано, щоб боргове навантаження перевищувало показник 2.2 EBITDA.

28 травня 2021 року рада директорів Астарти погодила виплату €12,5 млн дивідендів. Без ураховування 15% податку, який компанія має заплатити з цієї суми згідно з законом Нідерландів. Тобто акціонери не доотримали майже €2 млн. На Кіпрі цей податок 0%, розповідає Нестерук. «Одна з задач компанії – приносити акціонерам прибуток, тому можливо що Астарта змінює реєстрацію через це», – каже він.

Теж саме що й Астарта у 2017 році зробив агрохолдинг Юрія Косюка МХП. Вони перенесли офіс та центральну адміністрацію холдингової компанії MHP SE з Люксембургу на Кіпр. Також через нульову податкову ставку на дивіденди.

В компанії про податки нічого не кажуть. Причину називають – спрощення юридичної структури. За словами директора з розвитку та звʼязків з інвесторами Юлії Берещенко, у 2006 році, коли Астарта виходила на IPO, юридичні радники запропонували створити нідерландську та кіпрські компанії, але за 16 років європейське законодавство стало однаковим в усіх юрисдикціях ЄС і тепер потреби у додатковому рівні власності у структурі немає.

Процедура зміни реєстрації називається редоміціляція та для компанії такого розміру як Астарта може займати біля року, розповідає керуючий партнер юридичної компанії Juscutum Артем Афян.  

За його словами, це складна процедура зміни податкової звітності, аудиту, передачі балансу. Компанії важливо перейти в інший реєстр та при цьому зберегти свою структуру. «Це як фізично перенести дім з одного місця в інше, – каже він. – Простіше знести та побудувати новий, але іноді це не можливо».

Астарта оперує земельним банком 220 000 гектар які розташовані в центральній та західній частині України. У фінансовому звіті за 2021 рік Астарта повідомляє, що найбільш інтенсивні військові дії локалізуються в регіонах де у Астарти немає значних активів. Деякий час Чернігівська область, де у компанії 4 000 гектар, тимчасово була окупована російськими військовими, але наразі землі під контролем групи. У березні Астарта розпочала весняну посівну кампанію цукрових буряків у Полтаві, Хмельницькому та Вінницькому регіонах. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні