Категорія
Новини
Дата

Інвестори дозволили МХП перенести виплати за єврооблігаціями

Інвестори МХП погодились на перенесення виплати відсотків за єврооблігаціями на суму $1,4 млрд на строк 270 днів за трьома випусками єврооблігацій із термінами погашення у 2024-му, 2026-му та 2029-му роках, повідомляється на сайті компанії.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти:

  • Це рішення допоможе МХП підготуватися до весняної посівної, потреби у фінансуванні якої складають приблизно $160 млн у березні–червні 2022 року. Раніше МХП повідомляло що компанія потребує ще близько $100 млн для посівної озимих у липні–грудні. На 21 березня у МХП було готівки лише $228 млн.
  • Також компанія зможе продовжити операційну діяльність, зберегти ліквідність у період війни і якомога більше робочих місць та забезпечити безперервність свого бізнесу в короткостроковій, середньостроковій та довгостроковій перспективі.
  • Також завдяки цьому рішенню МХП зможе вести гуманітарну діяльність. Компанія вже передала 9500 тонн продукції на суму 525 млн грн на потреби армії та населення.

Контекст:

Компанія 19 березня не виплатила відсотки за євробондами-2029 на $350 млн під 6,25%. Просила відстрочити виплату відсотків, запланованих на 3 квітня щодо євробондів-2026 на $550 млн під 6,95% та 10 травня щодо євробондів-2024 на $500 млн під 7,75%. МХП пообіцяла, що на невиплачені процентні платежі продовжуватимуть нараховуватися проценти протягом 270 днів. Компанія не братиме нові застави щодо існуючої заборгованості та обмежить інвестиції.

Хоча компанія продовжує комерційні продажі, а птахофабрики не були пошкоджені внаслідок воєнних дій, виробництво скоротило свої потужності й задовільняє внутрішній попит. У компанії повідомили інвесторів, що через війну вона зазнала масштабних операційних порушень. Зокрема, суттєво впав обсяг експорту внаслідок зачинених портів.

Також компанія зауважила, що з 24 лютого Нацбанк запровадив низку валютних обмежень, які серед іншого забороняють здійснювати перекази в іноземній валюті з України, і наразі немає деталей щодо того, коли ці обмеження можуть послабити.

МХП може працювати на більшій частині свого земельного банку площею 335 000 га, проте 15 000 гектарів на Сумщині та Київщині тимчасово недоступні для проведення посівної за розкладом. Посівна кампанія планується на всіх 11 рослинницьких підприємствах компанії МХП.

Показники компанії залежать від ринкової кон’юнктури. Наприклад, падіння ціни на курятину та ослаблення гривні призвели до того, що за пів року 2020 року в компанії був збиток $62 млн. У 2021 році ціни на курятину зросли як на експортному, так і внутрішньому ринку – на 18% рік до року, або на $1,56 за 1 кг. Завдяки цьому перші шість місяців 2021-го МХП завершила з прибутком у $232 млн і виручкою $989 млн, хоча минулого року за цей період компанія втратила понад $100 млн.

«Це дефолт, який викликаний форс-мажорними обставинами, швидше за все, буде зрозумілий інвесторам і закінчиться «дружньою реструктуризацією», – казав 19 березня стратег фінансової компанії Finteum Андрій Нестерук. Крім земель компанія втратила запас продукції на $8,5 млн через ракетний удар російськими війсками по орендованому складу в Київській області. За оцінками МХП, ще близько на $20 млн продукції птахівництва знаходяться під загрозою, тому що об’єкти компанії розташовані на тимчасово недоступних територіях на півдні України та в Київській області. Крім того, компанія віддає частину своєї продукції як гуманітарну допомогу (понад 6000 тонн продуктів із птиці з початку вторгнення). За словами Нестерука, МХП за результатами 2021 року мала чудову стійку фінансову ситуацію, і прямо зараз компанія не має сильних фінансових труднощів.

«Найімовірніше МХП домовиться з інвесторами про відтермінування платежів до закінчення бойових дій, – зазначив Нестерук. – Після цього буде зрозуміло, яка ситуація і якими можуть бути умови реструктуризації боргу».

Реструктуризація може піти за трьома сценаріями: продовження терміну погашення паперів, може бути списана частина боргу чи, навпаки, додана, або випустять нові облігації замість старих, каже він. «Це очікувана подія під час війни, та якихось суттєвих наслідків я не бачу для компанії, – прогнозував Нестерук. – Причина виключно у війні, до її початку МХП не мала навіть натяків на неможливість обслуговувати борг. Навпаки». Подальші прогони будуть повністю залежати від військової ситуації, зазначив він.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні