Категорія
Новини
Дата

Аваков подав у відставку. Він був на посаді більше семи років (Оновлено)

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков 13 липня подав заяву про відставку. Її тепер має розглянути Верховна Рада. Хто замінить міністра, який провів на посаді майже сім з половиною років

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Аваков оголосив, що йде з посади, опублікувавши заяву на сайті МВС. Він не повідомив причини цього рішення. «Дякую команді МВС за роки спільної праці. Дякую кожному офіцеру, рядовому і службовцю», – написав він.

Звільнення Авакова сприятиме більшій централізації влади в руках президента Володимира Зеленського, вважає Олександр Данилюк, колишній голова Ради національної безпеки і оборони. «Це може бути сигналом до дострокових виборів, – каже він. – Коли уся вертикаль влади під контролем, у тому числі й МВС, тоді простіше проводити вибори».

Аваков іде за сприятливих умов – без скандалів, за словами Андрія Боровика, голови «Трансперенсі Інтернешнл Україна». «Він міг мати домовленість із президентом, що піде, саме коли будуть такі умови, на позитиві», – каже Боровик. Хто стане новим міністром МВС? «Це точно буде людина ближча до президента, ніж Аваков, який так і залишився незалежним», – вважає Боровик.

Через дві години після того, як Аваков заявив про відставку, Зеленський зустрівся з представниками партії «Слуга народу» та запропонував кандидатуру 40-річного Дениса Монастирського, голови комітету з питань правоохоронної діяльності. Монастирський погодився. «Я прийняв найскладніше рішення в своєму житті: відповісти «так» на пропозицію президента очолити МВС, – Монастирський сказав журналістам, пише «Укрінформ». – Розумію, на яку жертву іду як людина, як політик, але зробив цей вибір і буду претендувати на посаду». За словами Монастирського, парламент проголосує за його кандидатуру 16 липня.

Аваков очолював міністерство внутрішніх справ з лютого 2014 року. За цей час змінилося чотири склади уряду і два президенти. Активісти критикували Авакова за провал реформи поліції, злочини поліцейських та корупцію. «Маркером» його діяльності на посаді стала справа про вбивство Павла Шеремета у 2016 році, зазначає рух «Чесно». У грудні 2019-го Аваков провів брифінг, оголосивши, що Нацполіція встановила трьох підозрюваних у вбивстві білоруського журналіста. Однак слідство не змогло представити достатньо доказів, і підозрюваних відпустили. Відставка Авакова означає, що МВС не доведе вину тих, кого зараз звинувачують у вбивстві, вважає Боровик.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні