Категорія
Новини
Дата

Аваков подав у відставку. Він був на посаді більше семи років (Оновлено)

1 хв читання

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков 13 липня подав заяву про відставку. Її тепер має розглянути Верховна Рада. Хто замінить міністра, який провів на посаді майже сім з половиною років

Аваков оголосив, що йде з посади, опублікувавши заяву на сайті МВС. Він не повідомив причини цього рішення. «Дякую команді МВС за роки спільної праці. Дякую кожному офіцеру, рядовому і службовцю», – написав він.

Звільнення Авакова сприятиме більшій централізації влади в руках президента Володимира Зеленського, вважає Олександр Данилюк, колишній голова Ради національної безпеки і оборони. «Це може бути сигналом до дострокових виборів, – каже він. – Коли уся вертикаль влади під контролем, у тому числі й МВС, тоді простіше проводити вибори».

Аваков іде за сприятливих умов – без скандалів, за словами Андрія Боровика, голови «Трансперенсі Інтернешнл Україна». «Він міг мати домовленість із президентом, що піде, саме коли будуть такі умови, на позитиві», – каже Боровик. Хто стане новим міністром МВС? «Це точно буде людина ближча до президента, ніж Аваков, який так і залишився незалежним», – вважає Боровик.

Через дві години після того, як Аваков заявив про відставку, Зеленський зустрівся з представниками партії «Слуга народу» та запропонував кандидатуру 40-річного Дениса Монастирського, голови комітету з питань правоохоронної діяльності. Монастирський погодився. «Я прийняв найскладніше рішення в своєму житті: відповісти «так» на пропозицію президента очолити МВС, – Монастирський сказав журналістам, пише «Укрінформ». – Розумію, на яку жертву іду як людина, як політик, але зробив цей вибір і буду претендувати на посаду». За словами Монастирського, парламент проголосує за його кандидатуру 16 липня.

Аваков очолював міністерство внутрішніх справ з лютого 2014 року. За цей час змінилося чотири склади уряду і два президенти. Активісти критикували Авакова за провал реформи поліції, злочини поліцейських та корупцію. «Маркером» його діяльності на посаді стала справа про вбивство Павла Шеремета у 2016 році, зазначає рух «Чесно». У грудні 2019-го Аваков провів брифінг, оголосивши, що Нацполіція встановила трьох підозрюваних у вбивстві білоруського журналіста. Однак слідство не змогло представити достатньо доказів, і підозрюваних відпустили. Відставка Авакова означає, що МВС не доведе вину тих, кого зараз звинувачують у вбивстві, вважає Боровик.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні