Категорія
Новини
Дата

Азотний холдинг Ostchem збільшив виробництво міндобрив майже на 20% у 2023 році

Обсяг виробництва міндобрив заводів холдингу Ostchem, що входить у Group DF, у 2023 році зріс на 19,5% – до 2,1 млн т. Зокрема холдинг подвоїв обсяги виробництва карбамідо-аміачної суміші (КАС) – найбільш перспективного виду добрива, йдеться у пресрелізі Group DF.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Черкаський «Азот» виробив 1,56 млн т мінеральних добрив (зростання на 39,63%), а «Рівнеазот» – 528 000 т (спад – 10,81%).
  • Навантаження виробничих потужностей підприємств Ostchem у 2023 році не перевищувало 80%. Основна продукція – карбамід, КАС та аміачна селітра.
  • Аміачної селітри за рік було вироблено 835 900 т (+60,5% порівняно з попереднім роком), КАС – 572 700 т (+130%), карбаміду – 447 100 т (+145%). 
  • Обсяги виробництва вапняно-аміачної селітри (ВАС) – традиційно експортного добрива – знизилися вдвічі до 102 000 т.
  • У 2023 році холдинг Ostchem подвоїв обсяги виробництва КАС. Це добриво посіло друге місце за обсягами виробництва, а його частка у продуктовому портфелі Ostchem становила 27,3%.

Контекст

Холдинг назвав важливу особливість минулого року – критичний обсяг імпорту, який завозиться в Україну за демпінговими цінами. Порівняно з 2022 роком, імпорт мінеральних добрив до України зріс у 1,9 раза, досягнувши показника у 1,99 млн т. Наприклад, імпорт карбаміду протягом року зріс у 3,7 раза – до 501 000 т.

Group DF заявляє, що потік дешевих білоруських та російських добрив потрапляє в Україну двома каналами: перший – з дружніх до агресора пострадянських країн. Другий новий канал – реекспорт білоруських та російських добрив із країн ЄС. 

За даними Євростату, загальний обсяг імпорту азотних добрив до ЄС у 2022–2023 роках зріс на 34%, при цьому на РФ припадає близько третини цього імпорту. 

«Значна частина цих добрив попри санкції потрапляє і в Україну, повільно «вбиваючи» українського виробника та робочі місця українців», – зазначив Олег Арестархов, керівник з корпоративних комунікацій Group DF. На його думку, за новим трендом стоїть не лише бажання РФ розширювати ринки збуту, а й стратегічний план: поставити країни ЄС та Україну в залежність від своїх добрив.

Не витримуючи конкуренцію з дешевим імпортом, багато підприємств ЄС зупиняються, простоюють і підприємства українського хімпрому, такі як ОПЗ, «Сумихімпром».

У 2022 році підприємства Ostchem виробили 1,75 млн т мінеральних добрив, з яких черкаський «Азот» виробив більшу частину всього обсягу – 1,117 млн т.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні