Категорія
Новини
Дата

Через підсанкційні компанії Фірташа незаконно експортувалася деревина – СБУ

Підконтрольні Дмитру Фірташу іноземні компанії можуть бути причетні до контрабанди лісу з Кіровоградської області. Про це заявила пресслужба Служби безпеки України (СБУ).

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За версією слідства, пиломатеріали з висококласних порід дуба купували за заниженою вартістю в одному з державних лісгоспів.
  • Схема прикривалась працівниками підприємства, які вносили неправдиві відомості щодо кількості та якості сировини, яку вивозили з території лісгоспу.
  • За попередніми даними, одержану «різницю» учасники схеми виводили у тінь через підконтрольні фірми. «Таким чином, держбюджет недоотримував десятки млн грн, які осідали на тіньових рахунках ділків, замість фінансування оборонних потреб України в умовах повномасштабної агресії РФ», – ідеться в повідомленні.
  • Керівнику держпідприємства повідомлено про підозру у вчиненні злочину. Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу.
  • У Фірташа спростували свою причетність. Група компаній Group DF і сам Фірташ не мають бізнесів в Україні та за кордоном, які повʼязані з деревообробкою та торгівлею деревиною, повідомила пресслужба Group DF.

Контекст

Фірташ із 2014 року живе у Відні, відбиваючись від американського ордера на екстрадицію. США звинуватили Фірташа у хабарництві і рекеті.

Попри те, що Фірташ знаходиться за межами України вже понад сім років, його бізнес продовжує впливати на життя країни: 70% ринку розподілу природного газу в регіонах контролюється бізнесменом і його партнерами.

Невдовзі після початку масштасбної російської агресії проти України австрійські адвокати Дмитра Фірташа заявили, що український бізнесмен проситиме у суду дозволу поїхати до України – попри підписку про невиїзд, – аби «боронити свою батьківщину». Утім, як зазначили у пресслужбі Земельного суду Відня, Фірташ з таким клопотанням офіційно так і не звернувся.

У червні 2021 року РНБО ввела санкції проти Фірташа. Вони були з його участю у титановому бізнесі: заводи Фірташа постачали титан для оборонної промисловості Росії. 

Дисклеймер: додано коментар Group DF

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні