Категорія
Новини
Дата

Colonial Pipeline частково відновила роботу після кібератаки. Хакерам заплатили викуп у майже $5 млн (оновлено)

Оператор великого нафтопродуктопроводу в США Colonial Pipeline, який атакували хакери минулої п’ятниці, частково відновив роботу. Кіберзлочинці вимагали гроші за розшифрування частини даних, пише Reuters.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • На повну потужність трубопровід довжиною 8850 км запрацює до кінця тижня. Однак аналітики вважають, що повернення постачання палива до нормального рівня може зайняти ще два тижні.
  • Colonial Pipeline вручну відкрила ділянки ліній у штатах Джорджія, Меріленд, Нью-Джерсі і Кароліна.
  • За словами аналітика S&P Global Platts Річарда Джосвіка, запаси палива на північному сході США, ймовірно, досягнуть пʼятирічного мінімуму на цьому тижні.
  • Група хакерів викрала дані Colonial з метою шантажу. The Washington Post повідомляла, що Colonial Pipeline не планує платити викуп завдяки співпраці з фірмою з кібербезпеки Mandiant.
  • Mandiant змогла простежити викрадені дані на сервері, що належить нью-йоркській компанії, і швидко їх закрити. Також Mandiant допомагає у відновленні деяких зашифрованих даних із системи резервного копіювання.
  • Однак Bloomberg стало відомо, що Colonial Pipeline все таки заплатила хакерам майже $5 млн у криптовалюті протягом декількох годин після нападу. Отримавши платіж, хакери надали оператору інструмент розшифровки для відновлення його відключеної компʼютерної мережі.

Контекст

Кібератака на Colonial Pipeline відбулася минулої пʼятниці. В результаті були зупинені поставки бензину, дизельного палива і реактивного палива на 2,5 млн барелів на день. Це стало найбільшою кібератакою на енергетичну інфраструктуру США, зазначає Reuters.

Colonial Pipeline забезпечує приблизно 45% поставок бензину і дизельного палива в південно-східні штати США з нафтопереробних заводів, розташованих у Мексиканській затоці. Зупинка трубопроводу викликала нестачу палива, підвищений попит на південному сході США і, як наслідок, зростання цін на бензин.

За даними компанії GasBuddy, близько 60% заправних станцій у місті Атланта залишилися без бензину. Також без палива лишилися близько 65% станцій у Північній Кароліні і 43% у Джорджії та Південній Кароліні. За даними Американської автомобільної асоціації, середня ціна на бензин у країні перевищила $3 за галон, що стало найвищим показником із жовтня 2014 року.

Федеральне бюро розслідувань США звинуватило в атаці тіньове злочинне угруповання DarkSide, яке, ймовірно, базується в Росії чи Східній Європі. Угруповування не взяло відповідальність за атаку, але в середу заявило, що зламало системи трьох інших компаній, включаючи технологічну фірму з Іллінойсу. Посольство Росії в США спростувало припущення, що за атакою стоїть Москва. У понеділок Байден заявив, що поки що немає доказів відповідальності Росії.

Новина доповнена інформацією про викуп. Раніше повідомлялося, що Colonial Pipeline не збирається платити хакерам за розшифрування даних. Однак стало відомо, що кіберзлочинцям все таки заплатили.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні