Категорія
Новини
Дата

Справа розкрадання коштів. ДБР прийшло з обшуками на столичні ТЕЦ (доповнено)

Співробітники Державного бюро розслідувань (ДБР) 27 жовтня проводять обшуки у приміщеннях столичних ТЕЦ, йдеться в повідомленні пресслужби КП «Київтеплоенерго». Компанія заявила про факти порушення безпекових норм. В ДБР заявляють, що слідчі дії проводяться у межах справи про розкрадання грошей.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Слідчі намагаються зайти безпосередньо на режимні енергетичні об’єкти, доступ до яких законодавчо обмежений в умовах воєнного стану», – зазначається в повідомленні. 
  • Також компанія заявляє, що працівники бюро здійснюють відеозйомку на енергетичних об’єктах, «грубо порушуючи безпекові норми, адже зараз енергетична інфраструктура є головною мішенню ворога».
  • У повідомленні зазначено, що справа ДБР не стосується безпосередньо діяльності КП «Київтеплоенерго», а ухвала на проведення обшуку не включає адреси фізичного місцезнаходження енергетичних об’єктів. «Тому причина візиту слідчих на Київські ТЕЦ є незрозумілою», – йдеться в повідомленні.
  • Підприємство наголошує, що обшуки створюють загрозу для порушення технологічного процесу вироблення електроенергії та тепла. «Втручання в роботу оперативного персоналу може призвести до непередбачуваних наслідків», – наголошують в компанії. 
  • КП «Київтеплоенерго» заявило, що готове співпрацювати зі слідчими та надавати всю необхідну інформацію.
  • Доповнено. Пресслужба ДБР повідомила, що слідчі проводять обшуки в адмінбудівлях ТЕЦ за фактом «розкрадання коштів під час ремонту енергетичного обладнання, зруйнованого обстрілами».
  • Правоохоронці наголосили, що слідчі дії проводяться з суворим дотриманням рекомендацій служб, які забезпечують безпеку стратегічних об’єктів.
  • Зокрема, ДБР перевіряє інформація про виведення виділених на ремонт грошей на рахунки підприємства з ознаками фіктивності для подальшого переведення у готівку та привласнення. Перевіряється також інформація, що самі роботи, відповідно до укладених у 2022 році договорів, фактично не виконувались.
  • ДБР прийшли на ТЕЦ для вилучення документації про допуск на об’єкти працівників та техніки підрядника у 2022-2023 роках, а також бухгалтерської документації з результатами виконання робіт, йдеться у повідомленні. Одночасно слідчі дії проводяться у підрядній організації, яка була виконавцем робіт.

Контекст

У період опалювального сезону ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6 забезпечують близько 50% теплопостачання Києва та постачають електроенергію в об’єднану енергосистему України.

Обшуки в «Київтеплоенерго» розпочалися у 2021 році. У травні обшуки проходили в межах кримінального провадження за фактом заволодіння бюджетними коштами при виконанні будівельно-монтажних робіт.

У жовтні слідчі дії проходили у межах кримінального провадження за підозрою в присвоєнні майна, службовому підробленні та службовій недбалості.

6 вересня цього року в «Київтеплоенерго» відбувалися обшуки за висновками Держаудитслужби. Контролюючі органи звинувачують підприємство в тому, що, отримавши в середині 2018 року в управління теплові мережі після «Київенерго», воно не здійснило заміни всіх мереж.

КМДА на початку 2023 року подала до суду на Держаудитслужбу через порушення під час здійснення аудиту та необґрунтованість висновків.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні