Категорія
Новини
Дата

Депеша з майбутнього

Час готуватися до відбудови країни. Сьогодні.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Поговорімо про чотири стовпи, на яких відбуватиметься відбудова нової України.

Фінансування

Співпрацюючи із союзниками, проголосити і оформити фонд відбудови України (Ukrainian Reconstruction Fund). Разом із союзниками розпочати й посилити судові процеси, щоб заморозити всі активи Російської Федерації, олігархів, банків, бізнесів. Заморожені активи пустити до фонду відбудови.

Розмір фонду? Залежить від масштабів руйнування. Можна припустити, що сума збільшиться до $500 млрд або й більше. Нехай світ не забуває і про людські втрати, і про фінансові.

І треба нагадувати, які великі витрати чекатимуть на інші країни, що перебувають у списку Росії на знищення та поневолення.

Юридичні засади: той, хто знищив, має відшкодувати.

На додаток до цього фонду треба співпрацювати із союзниками, щоб започаткувати «План Маршалла» для України. Після Другої світової війни США відбудували знищені Німеччину та Японію. Несподівана, творча ідея відбудувати противників. Але ця економічна стратегія принесла велетенську віддачу Америці: ринки, спільники, технології.

У випадку Німеччини та Японії концепція нескладна: потужна зовнішня допомога, найкращі, найсучасніші, нові технології (state of the art, як приклад подивіться на історію японської сталевої галузі) плюс шалена етика праці. Як у Німеччині, так і в Японії ми бачили напружену працю громадян, завдяки якій вдалося за два десятиліття завершити відбудову.

Кожне чудо має свої підвалини.

Рівняння для українського чуда – фонд відбудови України + «План Маршалла» для України – дасть змогу прискорити відбудову. Це дуже потрібно.

Галузі та сектори

Україна вже дала світу дуже багато протягом лютого – березня 2022-го: велетенську духовну та моральну додану вартість. Необчислену.

Цей процес, «додавання вартості», треба обов’язково продовжувати. Ключове питання: що ми можемо унікального вкласти у світове господарство, у світове творення вартості?

Нехай нижчеподаний список прикладів (а це лише приклади) служить як орієнтир, як каталізатор для повного осмислення, проговорення та розгорнення:

  • творчі, високоякісні стартапи;
  • високорозвинуті, складні IT-послуги;
  • ракетна справа;
  • здорове, органічне, технічно обладнане рільництво;
  • зелена енергетика для внутрішнього вжитку та для агресивного експорту, щоб визволити і себе, і інших (особливо Європу) від залежності від нафтодиктаторів; 
  • творчі, свіжі, високоякісні медіа.

Останній пункт заслуговує на окрему увагу. 

Медіа (у широкому розумінні)

ЗМІ, кіно, література, музика, живопис, скульптура (уявіть тільки скульптурний відповідник «Герніки» Пікассо).

Україна носить у собі багато прекрасних, прецікавих та всім потрібних розповідей.

Як здійснювати ці розповіді? За засадою Шекспіра: глибокий людський зміст та максимальна розвагова вартість.

Короткий список історичних сюжетів?

  • 24 лютого 2022-го – війна, героїчний супротив, взірець, виклик для світу;
  • 1930-ті – репресії, знищення еліти та відродження у 1960-ті;
  • 1933-й – Голодомор;
  • 1648-й – визвольна козацька війна;
  • заснування Києва;
  • розповідь про прорив Тараса Шевченка;
  • історія митрополита Шептицького та десятки інших.

Світ шукає, прагне свіжих історій, таких, де знаходимо конфлікт, героїв, антигероїв, чисте зло, глибоке добро, неймовірний опір, війну, любов, прорив людського духу. Але розповіді без високої якості нічого не дадуть. Саме в цій галузі стандарти мали б бути найбільш суворими, гранично вимогливими.

Підхід – не замкнутість у собі, а відкрита мережа. Наприклад, співпраця українських медіа з Голлівудом (і, до речі, Китай, який у фільмовій галузі неймовірно швидко розвинув крила); стартапи і Кремнієва долина. Подібно з усіма галузями – ракетна справа і SpaceX, машинобудування і Tesla, зелена енергія і Solarcity тощо.

На розвиток галузі наштовхує мережа, а не відокремлення. Відкритість (exposure) до нового, незвичного дає поштовх, натхнення, здорову конкуренцію, нові технології (і «тверді», і «м’які»).

Оборона

На Україну пала темна тінь історичної дійсності. Пригадуємо Будапештську угоду? Росія та Америка дали запоруку, що гарантуватимуть цілісність території України. Але 24 лютого 2022-го здійснилося немислиме – модерна «Герніка» стала реальністю.

Відновлення без відбудови незламної, непроникновенної охорони, відновлення на піску.

Засади: стратегія меншого, стратегія дикобраза, асиметричний підхід: кібервійсько, дрони, мережа розвідки, енергетична інфраструктура, постійна праця із союзниками, доступ до найкращих технологій.

Війна швидко вчить. Пристосуймо це навчання задля творення миру, творення відмінної майбутності. Покінчім раз і назавжди з міфом Сізіфа. І починати треба у самому розпалі жахливої війни.

Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні