Категорія
Новини
Дата

Держава повернула контроль над «Сумихімпромом». Підприємство виставлять на приватизацію

Господарський суд Сумської області 21 листопада прийняв рішення закрити справу про банкрутство ПАТ «Сумихімпром». Про це повідомила пресслужба Фонду держмайна. Як зазначили у ФДМУ, тривалий час це рішення блокували керуючий санацією та пов’язані з Дмитром Фірташем кредитори.

Ключові факти 

  • Суд за результатами судового розгляду у справі № 5021/2509/2011 відмовив керуючому санацією ПАТ «Сумихімпром» у задоволенні його скарги на дії та рішення Фонду (щодо плану санації) та клопотання про продовження процедури санації; задовольнив клопотання ФДМУ про закриття провадження у справі про банкрутство; задовольнив клопотання Управління Мінʼюсту про закриття провадження у справі; закрив провадження у даній справі.
  • Повний текст рішення буде оприлюднено протягом пʼяти робочих днів в Єдиному державному реєстрі судових рішень.
  • Таким чином суд розблокував приватизацію і відновив контроль держави над підприємством, зазначили у ФДМУ. 

Контекст

У 2010 році Дмитро Фірташ отримав у власність 0,005% акцій підприємства. Решта акцій належить державі. Керівником підприємства було призначено колишнього менеджера однієї з компаній Фірташа – «Кримський титан». З часом ПАТ «Сумихімпром» накопичило боргів на 1,4 млрд грн. Левову частку боргів сконцентрували компанії з Group DF (банк «Надра», «Синтез Ресурс», Ostchem International, «Кримський Титан», «КУА «Промислові інвестиції»). 

Після цього вони утворили комітет кредиторів підприємства, ініціювали процедуру його санації і призначили керуючого санацією. Він двічі розробляв план санації – у 2014 та 2021 році. Через те, що документи не відповідали вимогам законодавства та не містили дієвих заходів з відновлення платоспроможності підприємства, ФДМУ відмовляв у їхньому погодженні. За цей час борг підприємства перевищив 2,3 млрд грн. 

У 2018 році було прийнято рішення про приватизацію державного пакета ПАТ «Сумихімпром». Припинити процедуру банкрутства можна було через відповідне клопотання до суду і ФДМУ це зробив у 2018 році. Проте, як зазначається в повідомленні Фонду держмайна, керуючий санацією та пов’язані з ним і Дмитром Фірташем кредитори, користуючись процесуальними «лазівками», тривалий час блокували прийняття судом рішення щодо закриття справи про банкрутство.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні