Останні роки «Обʼєднана гірничо-хімічна компанія» прибуткова. /Shutterstock
Категорія
Компанії
Дата

Судова війна з Фірташем і чергова зміна керівництва. Як «Обʼєднану гірничо-хімічну компанію» вчетверте готують до приватизації

Останні роки «Обʼєднана гірничо-хімічна компанія» прибуткова. Фото Shutterstock

Фонд держмайна звільнив шостого за останні три роки керівника «Об’єднаної гірничо-хімічної компанії» – одного з найбільших видобувників титанової руди у світі. Фонд закидає йому сумнівні контракти, які могли нанести держкомпанії мільйонних збитків. Хто тепер може очолити ОГХК, які перед ним виклики та до чого тут Дмитро Фірташ 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

15 лютого Фонд держмайна звільнив тимчасового керівника «Об’єднаної гірничо-хімічної компанії» (ОГХК) Владислава Іткіна, який очолював компанію з квітня 2022-го. Рішення прийнято на підставі фінансово аудиту підприємства, говориться в пресрелізі ФДМ. 

ОГХК входить у десятку найбільших видобувників титанових і цирконієвих руд у світі та є найбільшою в Європі. У 2020-му ОГХК виробила майже 350 000 т концентратів титанових руд і циркону, за даними BDO Corporate Finance, яка є радником із приватизації ОГХК. Понад 60% продукції експортується до країн Азії: 39% до Китаю, 12% до Японії, 9% до Туреччини

Останні роки компанія прибуткова – 528 млн грн в 2021 році, за виручки 4,6 млрд грн, свідчать дані YouControl. У 2022-му фінансові результати компанії погіршились, дебіторська заборгованість зросла до 1,7 млрд грн, каже співрозмовник Forbes у ФДМ. 

Попередній аналіз компанії виявив низку сумнівних угод, додає він. Контрагентами 85% угод, укладених за час правління Іткіна, є компанії-посередники, переважно з європейською реєстрацією, а саме Cowax GmbH (Німеччина), Eggerding Industrial Minerals B.V. (Нідерланди), Evicor AG (Швейцарія), KB STEEL s.r.o. (Чехія), Sic Luceat Lux KFT (Угорщина).

ОГХК могла недоотримати мільйони гривень доходу, адже продавала продукцію посередникам, а не напряму виробникам, йдеться в аудиті компанії, який є в розпорядженні Forbes. 16 лютого Владислав Іткін оприлюднив заяву, де заперечив результати аудиту та не погодився зі своїм звільненням.

«Фонд держмайна тісно співпрацює з правоохоронними органами щодо результатів роботи ОГХК», – йдеться в релізі Фонду.

Іткін – шостий керівник ОГХК з початку 2020-го. Хто наступний?

Новим керівником компанії може стати призначений на початку лютого заступником голови правління ОГХК Дімітрі Каландадзе, 54, за даними профільного видання NADRA.info. Пресслужба ФДМ відмовила Forbes у коментарі стосовно можливого призначення Каландадзе.

У 2004-2012 роках Каландадзе був CEO компанії GeoProMining, яка придбала два державних підприємства в Грузії: Madneuli з видобутку міді та Quartzite з видобутку золота (після приватизації отримали нові назви RMG Copper та RMG Gold). З 2018-го він є членом Ради директорів Національної гірничорудної компанії Тау-Кен Самрук (Казахстан), що спільно з Glencore International AG володіє Казахстанською гірничо-металургійною компанією KazZinc («КазЦинк»). 

Проблемна приватизація ОГХК

Серед пріоритетних задач Каландадзе може бути підготовка ОГХК до чергової спроби приватизації, каже Володимир Бойко, головний редактор NADRA.info. «ОГХК можуть виставити на продаж уже навесні цього року», – каже він. 

У 2021-му ФДМ намагався тричі продати ОГХК зі стартовою ціною 3,7 млрд грн, однак жодного разу аукціон так і не вдалось провести через відсутність покупців. 

Серед можливих причин невдалої приватизації: відсутність підтвердженої за кодексом JORC оцінки балансових запасів компанії, каже Бойко. Єдина оцінка була проведена компанією BDO Corporate Finance у 2020-му. За її даними, балансові запаси компанії становлять 4,4 млн т ільменіту, 274 000 т рутилу та 142 000 т циркону. «Ці цифри викликають у ринку багато запитань», – каже Бойко.

Ще одна проблема: судовий спір між ОГХК та Group DF бізнесмена Дмитра Фірташа навколо Селищанського родовища титанових руд на Житомирщині, що триває з 2021-го. 

Раніше Держгеонадра анулювала спецдозвіл Group DF на користування надрами та передала їх у володіння ОГХК. Однак Фірташ вважає, що ануляція незаконна, і оскаржує рішення у суді.

DF Group близько знайома з ОГХК: протягом 2004–2014 років структури Фірташа орендували майно комбінатів підприємства – Вільногірський гірничо-металургійний комбінат на Дніпровщині та Іршанський гірничо-збагачувальний на Житомирщині. Продукцію комбінатів використовували «Кримський титан» та «Сумихімпром». 

У 2014-му ФДМ розірвав із Group DF договори оренди. У серпні того ж року їх передали на баланс новоствореної ОГХК. Причиною відмови у продовженні оренди, за словами тодішнього премʼєрміністра Арсенія Яценюка, стало те, що за виручки компанії 1 млрд грн держава від оренди отримувала менше 100 млн грн.

«Ми законно виграли дозвіл на розвідку та розробку Селищанського родовища, тому й далі відстоюватимемо свою позицію в судах, у тому числі й міжнародних», – каже Олег Арестархов, керівник із корпоративних комунікацій Group DF. Навряд хтось із іноземних стратегічних інвесторів купуватиме квиток на судову війну, додає він. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні