Категорія
Новини
Дата

Два роки «митного безвізу». Як український бізнес користується процедурою спільного транзиту

2 хв читання

Українські експортери й імпортери два роки користуються процедурою спільного транзиту – системою NCTS. За останній рік кількість оформлених декларацій зросла у 3,7 раза. Про це йдеться в повідомленні Держмитслужби від 3 жовтня. 

Система NCTS лежить в основі митних ІТ-систем Євросоюзу і є однією з тих, що мають бути обов’язково впроваджені в Україні для вступу в ЄС. 

Ключові факти

  • 1 жовтня 2022 року Україна вступила до Конвенції про процедуру спільного транзиту і розпочала міжнародне застосування електронної транзитної системи NCTS.
  • З того часу темпи залучення бізнесу до такої процедури невпинно зростають, наголосила Держмитслужба. За цей час оформлено майже 120 000 декларацій, серед яких близько 5000 операцій внутрішнього транзиту. 
  • У системі управління гарантіями NCTS за два роки митники зареєстрували 137 загальних та майже 10 000 індивідуальних гарантій. Загальна сума гарантування досягла майже €450 млн. 
  • У квітні цього року Україна серед перших у Конвенції перейшла на застосування оновленої версії системи – NCTS Фаза 5.

NCTS

Компʼютеризована транзитна система (New Computerized Transit System – NCTS) – це система, в основі якої лежить Конвенція про процедуру спільного транзиту. NCTS доступна лише для країн-учасниць Конвенції. NCTS пов’язує митні служби в країнах-учасницях Конвенції, дозволяючи обмін митними даними для контролю за транзитними переміщеннями.

NCTS – це система, до якої підприємства (суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності) подають митні декларації в електронному вигляді, щоб помістити товари під процедуру спільного транзиту. Система використовується країнами-учасницями Конвенції для контролю за переміщенням товарів під процедурою спільного транзиту, підвищує ефективність та безпеку транзитних переміщень вантажів. 

Контекст

Україна розпочала застосування NCTS із листопада 2020 року – спочатку в пілотному режимі, а з 17 березня 2021-го розпочато етап національного застосування NCTS. Для переходу до міжнародного застосування NCTS Україна отримала запрошення, після чого – у липні 2022 року приєдналася до Конвенції про процедуру спільного транзиту (NCTS) та Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами.

У жовтні минулого року в Україні повноцінно запрацював «митний безвіз». Першою країною, з якої було відправлено вантаж для доставки в Україну під процедурою спільного транзиту, стала Німеччина. 

«Митний безвіз» – це можливість швидкого переміщення товарів між 36 країнами ЄС. Після приєднання України до NCTS український бізнес отримав змогу користуватися такими перевагами та спрощеннями: одна транзитна декларація й одна гарантія для переміщення товарів між 36 країнами (з країнами ЄС і ще з Великою Британією, Туреччиною, Сербією, Північною Македонією, Ісландією, Норвегією, Ліхтенштейном і Швейцарією); авторизовані підприємства можуть відправляти та отримувати товари на своєму підприємстві без заїзду на митні термінали; українські фінансові гарантії діють ще в 35 країнах світу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд