Джек Дорсі звільнився з Twitter. Чому інвесторам не подобався його хіпстерський стиль управління /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Джек Дорсі звільнився з Twitter. Чому інвесторам не подобався його хіпстерський стиль управління

Getty Images

29 листопада засновник та CEO Twitter Джек Дорсі, 45, заявив, що йде з компанії. Його пояснення: зробив для бізнесу все. Після новин про звільнення Дорсі акції Twitter виросли на 11%, капіталізація компанії перевищила $36 млрд. Інвестори давно були не в захваті від ексцентричного фаундера – Дорсі керував двома компаніями одночасно та регулярно їздив на ретрити. Який ще спадок він залишив у соцмережі?

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

У понеділок, 29 листопада, щомісячний day of rest у Twitter пішов не за планом. Вранці співробітники отримали лист від Джека Дорсі: «Після майже 16 років роботи в компанії… я вирішив, що настав час піти», – написав Дорсі. Новий керівник – технічний директор Параг Агравал, 37, який працює в соцмережі понад 10 років. «Він керує серцем і душею», – каже Дорсі. – Я повністю довіряю йому».

Чому Дорсі вирішив передати Twitter наступнику? Він не хоче, щоб компанія стала заручницею її засновника. Є і конфлікт інтересів: в останні роки Дорсі паралельно працював над іншим проєктом – платіжною компанією Square. Це дратувало інвесторів, зокрема фонд Elliott, який минулої весни викупив 4% компанії і сказав, що хоче замінити Дорсі на посаді директора. Що ще не подобалося інвесторам?

Хіпстер у ролі СЕО

Із перших днів у Twitter Дорсі називали «енігмою Кремнієвої долини»: він їздив на медитації в інші країни, харчувався раз на день, працював у двох компаніях – Twitter і Square – і вмів дивувати. Під час однієї з зустрічей із командою у 2011 році Дорсі вимкнув в офісі світло й увімкнув акустичну версію пісні Blackbird британського гурту The Beatles. Працівники Twitter досі не знають, на які думки він хотів їх наштовхнути.

Вперше Дорсі став СЕО Twitter у 2007 році, але протримався на посаді лише рік – часто пропускав роботу і приймав суперечливі рішення. За наступні сім років без Twitter Дорсі заснував платіжну систему Square та зацікавився криптовалютами. У 2015-му Twitter знову запросив його на посаду СЕО, тому Дорсі почав управляти двома публічними компаніями, присвячуючи по пів дня кожній із них.

Повернувшись у Twitter, Дорсі допоміг компанії стати прибутковою. За його правління акції Twitter виросли на 85% і зараз коштують $45,7. Особливо вдалим був 2021 рік: у третьому кварталі виторг Twitter зріс на 37%, до ​​$1,3 млрд, а кількість щоденних користувачів – на 13%, до 211 млн. Після років застою Twitter також почала запускати у 2021-му нові продукти, зокрема Spaces, еквівалент платформи Clubhouse. 

Інвестори хотіли більшого. Після того, як на початку 2020-го Дорсі заявив, що хоче провести рік у Африці без вагомої на те причини, два ключові інвестори компанії – фонди Silver Lake та Elliott – домовилися з компанією про випробувальний термін для Дорсі. За угодою, компанія повинна була збільшити кількість користувачів на 20% у 2020-му році та покращити фінансові показники. До Африки Дорсі так і не поїхав – його плани поплутала пандемія, але й компанія росла повільніше, ніж було заплановано.

Керівник фонду Elliott Пол Сінгер позитивно відреагував на відставку Дорсі та призначення Агравала на посаду СЕО, а Брета Тейлора, американського програміста та підприємця, на посаду голови правління. «Ми впевнені, що вони саме ті лідери, які потрібні компанії в цей вирішальний момент», – написав у офіційному зверненні Elliott.

Філософія Дорсі

Дорсі вважає себе стоїком – він обмежує задоволення, щоб цінувати те, що має. Засновник Twitter склав собі графік, якого дотримується вже декілька років: медитує двічі на день і щороку їздить на віпасану в Мʼянму та Даллас; двічі на тиждень працює вдома – там більше простору для його думок, а в інші дні ходить пішки три кілометри на роботу. «Під час прогулянки я думаю: «Вау, я живий!», – каже Дорсі.

Щоб загартовувати себе, Дорсі починає ранок із льодяної ванни й сауни та щодня займається спортом – по сім хвилин з інтервалами. Фаундер Twitter спить у чітко визначені години й слідкує за фазами сну за допомогою смарт-трекерів. Щоб зрозуміти, чого він досяг за день та наскільки ефективно працював, записує свої думки в нотатках на смартфоні.

Стиль Дорсі відповідає його аскетичній філософії – він не стриже бороду та надає перевагу однотонному одягу темних кольорів. У юності Дорсі вважав себе панком, але змінив шкіряні куртки на костюм та позбувся сережки в носі, коли заснував Twitter, хотів бути серйозним СЕО.

Що далі?

Дорсі залишиться членом правління Twitter до закінчення терміну його повноважень наступного року. Після цього шляхи компанії та фаундера розійдуться. Дорсі не розповів, чим займатиметься далі, але його колеги прогнозують, що він продовжить розвивати Square та присвятить час іншій пристрасті – криптовалюті.

Що зміниться в Twitter за правління Агравала? Є декілька можливих варіантів. Зважаючи на його досвід роботи інженером Twitter, Агравал може сфокусуватися на технічній роботі компанії – зробить Twitter зручнішим та швидшим. Як і Дорсі, новий СЕО захоплюється криптовалютами, тому може запровадити нові функції Twitter, засновані на блокчейні, – оплату в біткоїнах, продаж NFT. Агравал також працюватиме над інвесторським ​​«списком побажань»: більше користувачів, більше доходу, більше реклами. 

Фаундер vs СЕО

У ІТ-індустрії прийнято, що саме фаундери керують своїми компаніями. Дорсі був директором майже 16 років, Марк Цукерберг керує Facebook 17 років, Джефф Безос був СЕО Amazon майже 27 років.

Призначення Агравала символізує новий тренд – перехід від фаундерів-управлінців до СЕО-професіоналів. Схожим шляхом пішла компанія Apple, коли призначила Тіма Кука своїм СЕО, та Google, коли Сундар Пічай став виконавчим директором.

Зараз інвестори частіше наполягають, щоб компаніями управляли професіонали, проте, як каже Дорсі, «не так багато є компаній, які можуть поставити на перше місце бізнес, а не власне его».

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні