Категорія
Новини
Дата

Експорт іранської нафти досягнув шестирічного максимуму. США та ЄС працюють над новими санкціями

Іран експортує більше нафти, ніж будь-коли за останні шість років, забезпечуючи приріст його економіки на $35 млрд на рік, поки західні країни обговорюють посилення санкцій у відповідь на напад Ірану на Ізраїль, пише Financial Times.

Ключові факти

  • За даними компанії Vortexa, Тегеран продавав у середньому 1,56 млн барелів на день протягом перших трьох місяців року, майже весь обсяг прямував в Китай. Це є найвищим рівнем з третього кварталу 2018 року.
  • Успіх Ірану в експорті сирої нафти підкреслює труднощі, з якими стикаються США та ЄС, які прагнуть посилити тиск на Тегеран після його ракетної та безпілотної атаки на Ізраїль.
  • Вашингтон і ЄС готують нові санкції проти Ірану, частково для того, щоб відмовити Ізраїль від ескалації конфлікту з Тегераном.
  • Міністр фінансів США Джанет Єллен цього тижня визнала, що Іран «явно» продовжує експортувати свою нафту і що «потрібно зробити більше», щоб обмежити торгівлю.
  • У Тегерані державне інформагентство Tasnim повідомило, що нафтова промисловість країни знайшла способи обійти санкції, додавши, що оскільки її основним покупцем є Китай, вона значною мірою захищена від тиску Заходу.
  • Старший аналітик і фахівець із санкцій компанії Vortexa Армен Азізян заявив, що США нещодавно почали звертати увагу на окремі танкери, підозрювані в перевезенні іранської нафти, ввівши санкції щодо двох танкерів у лютому та ще 13 у квітні. Проте, вплив на експорт, за його словами, досі був «мінімальним». Розмір флоту, який використовується Іраном для транспортування нафти, за останній рік зріс на одну пʼяту до 253 суден, а кількість супертанкерів, що перевозять до 2 млн барелів нафти, подвоїлася з 2021 року.
  • За даними компанії Kpler, яка відстежує танкери по всьому світу, практично вся іранська нафта, продана цього року, пішла до Китаю, а агресивне запровадження санкцій може дестабілізувати не лише нафтовий ринок, а й відносини США та Китаю.

Контекст

Минулими вихідними ізраїльські сили збили близько 300 ракет та безпілотників, запущених Іраном. Цей напад є впершим, коли Тегеран націлився безпосередньо на Ізраїль і він посилив побоювання, що регіон скочується до ширшого конфлікту, оскільки Ізраїль обмірковує відповідь.

Напруга, що зростає після нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня, допомогла підняти ціни на нафту більш ніж на 15% цього року до приблизно $90 за барель. Але після іранської атаки ціни знову впали, оскільки трейдери зробили ставку на те, що постачання з регіону не буде порушено. Нафта марки Brent, міжнародний стандарт, у середу впала на 3% до $87,37 за барель.

Аналітики кажуть, що Вашингтон не схильний суворо дотримуватись режиму санкцій «максимального тиску», запровадженого в 2018 році тодішнім президентом Дональдом Трампом, посилаючись на небажання адміністрації президента Джо Байдена ввести інфляційне придушення світових постачань нафти в рік виборів у США.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні