Категорія
Світ
Дата

«Іран не хоче великої регіональної війни». Чому Іран атакував Ізраїль і які наслідки для України? Інтервʼю з директором Центру близькосхідних досліджень Ігорем Семиволосом

Ігор Семиволос, Іран, Ізраїль, війна /Facebook-сторінка Центру близькосхідних досліджень

Ігор Семиволос, директор Центру близькосхідних досліджень Фото Facebook-сторінка Центру близькосхідних досліджень

У ніч із 13 на 14 квітня Ізраїль разом із союзниками відбив масований повітряний обстріл зі сторони Ірану. Чи буде удар у відповідь, якого розвитку подій чекати на Близькому Сході та що вони означають для України? Forbes Ukraine запитав директора Центру близькосхідних досліджень Ігоря Семиволоса

Остання хвиля ескалації у відносинах між Ізраїлем та Іраном почалася 1 квітня. Тоді Ізраїль завдав удару по будівлі на території іранського консульства в Дамаску та ліквідував високопосадовців Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) – елітного іранського військового підрозділу.

Іран пообіцяв помститися. За два тижні разом із проксі-силами з Ємену, Сирії та Іраку запустив по Ізраїлю близько 170 безпілотників, 20 крилатих та 120 балістичних ракет. Ізраїль стверджує, що знищив 99% цілей. Відбиватися допомагали авіації США, Франції та Британії.

Після атаки президент США Джо Байден та лідери Конгресу досягли консенсусу про схвалення допомоги Ізраїлю та Україні, переконує лідер демократів у Сенаті Чак Шумер.

Подальші події залежать від реакції Ізраїля. Джо Байден просив прем’єра Ізраїлю Бенджаміна Нетаньягу не завдавати ударів у відповідь, повідомляли американські медіа з посиланням на джерела. Але ввечері 15 квітня начальник штабу Армії оборони Ізраїлю Герці Га-Леві заявив без деталей, що іранські атаки на вихідних усе ж «отримають відповідь». Тегеран погрожує ще більш масованішими атаками, якщо Ізраїль його обстріляє.

Чому Іран «вийшов із тіні» та вперше завдав удару напряму, а не через проксі-сили, та чи може це стати ознакою початку великої війни на Близькому Сході?  

Розмову скорочено та відредаговано для зрозумілості.

Про причини ірано-ізраїльського конфлікту

Чому Іран ненавидить Ізраїль і хоче його знищити?

До 1979 року Іран був союзником Ізраїлю. Тоді в країні правив шах, був прозахідний режим. Ті, хто скинули шаха, змінили плюс на мінус. І Ізраїль став ворогом.

Посольство Ізраїлю стало посольством Палестини. В Ірану є прямий конфлікт зі США. А іранці вважають, що Ізраїль – це американський сателіт. Друг мого ворога – це ворог.

Іран має цілу мережу проксі. Яка структура цих сил, як вони працюють та хто ними керує?

Це мілішіа – парамілітарні утворення. По суті, це територіальні підрозділи. Вони локальні: контролюють територію, де мешкають або яка вважається зоною їхніх інтересів.

Частина з них мають пряме походження з Ірану. Тобто Іран ініціював їх створення, доклався до озброєння, підготовки, рекрутингу. Інші виникли раніше. Наприклад, Хезболла з’явилась у вирі громадянської війни в Лівані. Але як структура була створена за активної участі іранців.

Проксі залежні від Ірану в питаннях озброєння, підготовки, ресурсів та грошей. Та координують свої війни з представниками КВІР.

Які проксі найбільш залежні від Ірану, а які автономні?

Повністю залежний від Ірану тільки КВІР як іранський підрозділ.

Всі інші представляють інтереси шиїтського населення країн, у яких діють. І мають певний ступінь автономії. Остаточні рішення приймають все одно представники проксі-організацій. Але на рішення може серйозно впливати Іран.

Звідки Іран бере ресурси на утримання чисельних проксі, виробництво зброї та ще й своєї ядерної зброї?

Основне джерело доходів – нафта. Активно продають зброю. Коли Росія почала використовувати іранські дрони в російсько-українській війні, в Ірану побільшало клієнтів. Зараз, може, поменшає, після того як були збиті всі дрони [під час атаки на Ізраїль 13 квітня]. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні