ЄС підготував план надання Україні довгострокових безпекових зобовʼязань. Bloomberg дізнався деталі проєкту /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЄС підготував план надання Україні довгострокових безпекових зобовʼязань. Bloomberg дізнався деталі проєкту

Getty Images

Європейський союз презентував державам-членам план, який ляже в основу надання Україні довгострокових зобовʼязань у галузі безпеки, включаючи механізм довгострокової військової підтримки, навчання українських військ та розвиток оборонної промисловості, пише Bloomberg.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Проєкт документу, з яким ознайомився Bloomberg, обговорюватиметься послами ЄС цього тижня та лідерами блоку наступного місяця. Проєкт ляже в основу консультацій із Києвом та країнами «Великої сімки».
  • Деякі з ключових союзників Києва прагнуть укласти двосторонні угоди цьогоріч.
  • План ЄС включає «предбачуваний, ефективний, стійкий та довгостроковий механізм постачання військової техніки в Україну», навчання українських Збройних сил.
  • Також у ньому йдеться про розширення співпраці з українською оборонною промисловістю для збільшення потужностей та узгодження стандартів. зміцнення здатності України протистояти кібер- та гібридним загрозам, а також дезінформації.
  • Передбачена також підтримка зусиль України щодо розмінування, допомога Україні у програмі реформ, повʼязаної з процесом вступу до ЄС, а також підвищення її здатності контролювати запаси вогнепальної зброї, легких озброєнь та боєприпасів та протидіяти будь-якому незаконному обігу.
  • У плані також наголошується на необхідності підтримки енергетичного переходу країни, а також передбачений обмін розвідданими та супутниковими знімками
  • У документі йдеться, що підтримка постачання зброї, як і раніше, надаватиметься через так званий Європейський фонд миру, механізм, який відшкодовує державам-членам те, що вони постачають Україні.
  • Очікується, що лідери ЄС обговорять на саміті у грудні рекомендацію Європейської комісії офіційно розпочати переговори щодо членства з Україною.

Контекст

Члени «Великої сімки» домовилися на саміті НАТО на початку цього року погодити набір двосторонніх гарантій безпеки з Україною, спрямованих на стримування майбутньої російської агресії. Зі свого боку, Україна зобовʼязалася продовжити низку реформ, у тому числі у правоохоронній та судовій системі, а також у секторах безпеки та оборони. 

8 листопада Європейська комісія рекомендувала Європейській Раді розпочати процес перемовин про вступ України та Молдови до ЄС, сказала голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на пресконференції у Брюсселі.

13 листопада високий представник ЄС Жозеп Боррель повідомив,що місія Європейського Союзу відвідає Україну на початку грудня для обговорення пропозицій можливих гарантій блоку у сфері безпеки.

Боррель додав, що ці пропозиції передбачатимуть ініціативу створити в Європейському фонді миру призначений для України розділ, і цю ініціативу буде представлено Раді ЄС в грудні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні